Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Για το μπλόκο της Κοκκινιάς

Ας πάρουμε τη σκυτάλη από εκεί που την είχαμε αφήσει χτες: η σωστή δημοσιογραφία θα όφειλε να προβάλλει κάποιες αξιόλογες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις –και όχι απλώς happenings και events για τα οποία πληρώνεται από κάποιον χορηγό, προκειμένου να τα διαφημίσει. Μια τέτοια πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνει αύριο στο κηποθέατρο της Νίκαιας η ΚΟ Κοκκινιάς, για την 70ή επέτειο από το μπλόκο της Κοκκινιάς (τον περασμένο μήνα έκλεισαν τα 70 χρόνια). Παραθέτω αρχικά τη σχετική ανακοίνωση από το σημερινό Ριζοσπάστη, για να συμπληρώσουμε στη συνέχεια κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία.

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 70 χρόνια από το Μπλόκο
Οι Κομματικές Οργανώσεις Κοκκινιάς του ΚΚΕ διοργανώνουν μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το ιστορικό Μπλόκο της Κοκκινιάς, αύριο Παρασκευή 26 / 9, στις 7 μ.μ., στοΚηποθέατρο Νίκαιας. Θα μιλήσει ο Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μαρούπας, και θα ακολουθήσει δρώμενο από τη θεατρική ομάδα της Λαϊκής Επιτροπής Νίκαιας - Ρέντη.
Για το Κηποθέατρο εξυπηρετούν οι παρακάτω λεωφορειακές γραμμές:
-- Από Ομόνοια, λεωφορείο Β18, από Μενάνδρου, με προορισμό τη στάση Στερλίνα. Τρόλεϊ 21, από Τσαλδάρη, με προορισμό τη στάση στροφή Νίκαιας.
-- Από Πειραιά, λεωφορείο 814, από την Εθνικής Αντιστάσεως, με προορισμό τη στάση Στερλίνα. Λεωφορεία 846 και 847, από την Εθνικής Αντιστάσεως, με προορισμό τη στάση Αγ. Γεώργιος.
-- Από ΜΕΤΡΟ Αιγάλεω, λεωφορείο 852, με προορισμό τη στάση Αγ. Γεώργιος και 820, με προορισμό τη στάση Στερλίνα.

Η εκδήλωση αυτή δεν είναι ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα μόνο για την πολιτική ομιλία, όσο κυρίως για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει και περιλαμβάνει ένα διαδραστικό θεατρικό δρώμενο, με την αναπαράσταση του μπλόκου και την επικαιροποίηση των διδαγμάτων του, που πλαισιώνεται από ερμηνείες αξιόλογων στρατευμένων τραγουδιστών και μουσικών.

Χρήζει ειδικής αναφοράς το ότι θα ακουστεί για πρώτη φορά μετά από εβδομήντα χρόνια, το τραγούδι «ο μπλόκος (της Κοκκινιάς)» του Τούντα {αναφέρεται τόσο στο βιβλίο του Σταμάτη Σκούρτη «Ώσπου να ξημερώσει», που περιλαμβάνει ιστορίες μελλοθάνατων πολιτικών κρατούμενων που εκτελέστηκαν, όσο και στη «Ρεμπέτικη Ανθολογία» του Τάσου Σχορέλη, αλλά και το βιβλίο του Νέαρχου Γεωργιάδη «Ρεμπέτικο και Πολιτική»}, το οποίο παρέμεινε αγραμμοφώνητο και χάθηκε η μελωδία του, αλλά μελοποιήθηκε εκ νέου από το Θοδωρή Καρέλλα και θα ερμηνευτεί για πρώτη φορά με τη νέα του μορφή στα πλαίσια της εκδήλωσης.

Δημιουργός του τραγουδιού -όπως γράφει ο Σάκης Παπίστας σε ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα για τα λαϊκά τραγούδια της περιόδου της αντίστασης και του εμφυλίου, στην ιστοσελίδα-φόρουμ «ρεμπέτικο»- είναι ο Κοκκινιώτης λοχαγός του ΕΛΑΣ Νίκος Δημόπουλος ή Τούντας, που ήταν ένας πολύ καλός μπουζουξής και –όπως φαίνεται- και καλός στιχουργός. Το λαϊκό τραγούδι στερήθηκε για πάντα τον ταλαντούχο λαϊκό δημιουργό - αγωνιστή Ελασίτη Δημόπουλο, αφού λίγο καιρό αργότερα λαβώθηκε σε μάχη και, τραυματισμένο, τον αποτελείωσαν στο κρεβάτι του οι Γερμανο-τσολιάδες, ύστερα από προδοσία.

Οι καλλιτέχνες-μουσικοί που πλαισιώνουν την εκδήλωση είναι οι εξής:
Τραγούδι: Νατάσσα Μουσάδη, Θοδωρής Καρέλλας, Δημήτρης Κανέλλος, Afaza Rebellion Connection και Μέγας εκ των έσω.
Μουσικοί. Μπουζούκι: Γιάννης Μπαξεβάνης, Κιθάρα: Ισίδωρος Παπαγεωργίου, Πλήκτρα: Άγγελος Μουζάκης, Κρουστά: Άγγελος Μαρινάκης.

Η θεατρική ομάδα αποτελείται από ερασιτέχνες εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, φοιτητές και μαθητές της Κοκκινιάς, που μπορεί να μην είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, αλλά είναι πρωτίστως ομάδα κι είναι οι εξής:

Διονυσία Διβόλη, φοιτήτρια Παντείου. Μαρίνα Διβόλη, μαθήτρια Δημοτικού. Κρυσταλλία Πανουργιά, τεχνολόγος ακτινολόγος, άνεργη. Γεωργία Νικολέτου, μαθήτρια Γ' Γυμνασίου. Βασίλης Παπαδόπουλος , τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων. Ηλίας Μαρούλης, νοσηλευτής. Γιάννης Παπαδόπουλος, συνταξιούχος. Αντώνης Βανδώρος, συνταξιούχος. Κώστας Ροϊνός, φοιτητής. Στέλιος Νοταρίδης, συνταξιούχος. Σωτήρης Λαζόπουλος, μαθητής Γ' Λυκείου. Μάκης Μπενετάτος, συνταξιούχος.

Η σκηνοθεσία είναι της Δώρας Γιαννακοπούλου, πτυχιούχου Πολιτικών Επιστημών Παντείου, ενώ το σενάριο (βασισμένο στην ιστορική μπροσούρα του ΚΚΕ του 1944 και στο Χρονικό της έκδοσης της ΕΠΟΝ «Σπάμε την άτιμη την αλυσίδα») γράφτηκε από την εμποροϋπάλληλο Μαρία Καραπιπέρη, που έχει και τη συνολική επιμέλεια του προγράμματος.

Σε αυτόν το σύνδεσμο, μπορείτε να διαβάσετε ένα παλιότερο σύντομο χρονικό του ριζοσπάστη με τα γεγονότα του μπλόκου κι εδώ ένα σχετικό διήγημα από τη στήλη του κυριακάτικου ρίζου. Αξίζει επίσης να παρακολουθήσετε την ταινία του Άδωνη Κύρου «το Μπλόκο», παραγωγής 1964, με τον Μάνο Κατράκη και τον Κώστα Καζάκο, καθώς κι ένα παλιότερο ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα της ΕΡΤ, με το χρονικό των γεγονότων και μαρτυρίες αγωνιστών που τα έζησαν από πρώτο χέρι.



Η σημασία της εκδήλωσης όμως δεν εξαντλείται στην ιστορική μνήμη και την απότιση φόρου τιμής στους αγωνιστές της εποχής και τα θύματα του μπλόκου, καθώς είναι αδήριτη ανάγκη στις μέρες μας να αναδειχθεί με κάθε τρόπο το εγκληματικό κι απάνθρωπο πρόσωπο του φασισμού, ιδιαίτερα σε μια αιματοβαμμένη περιοχή, όπως η Κοκκινιά. Μια ανάγκη που πατάει και στις σημερινές συνθήκες, με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη στήριξη που παρέχει στους πολιτικούς απόγονους των ναζί ο δήμαρχος Γ. Ιωακειμίδης.

Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα κι η παρουσία όλων μας είναι επιθυμητή κι απαραίτητη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σγγχαρητηρια παιδια για την αναρτηση. Τετοια θεματα πρεπει να ερχονται στην επιφανεια γι να μαθαινουνε οι νεες ηλικιες την ιστορια και να βγαινουνε συμπερασματα. ολοι αυτοι που δολοφονησανε τον λαο της κοκκινιας με γερμανικα ρουχα μετα απο 4 μηνες με αγγλικα ρουχα πλεον δολοφονουσανε τον λαο της αθηνας που σε πολλες περιπτωσεις τους θεωρουσε συμμαχους. και παλι μπραβο σφυροδρεπανε και στο κομμα μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ