Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Όμορφη μέρα

Την ίδια στιγμή που ο πελετίδης δείχνει έμπρακτα τισημαίνει να είναι μια δημοτική αρχή στο πλευρό των εργαζόμενων (κι είναι από τις σπάνιες φορές που δε συμπαρίσταται απλά ένας δήμαρχος σε κάποιο δικαστικό αγώνα των υπαλλήλων -όπως είχε κάνει ακόμα κι ο μπουτάρης πχ για να πουλήσει φιλεργατικό προφίλ- αλλά μπαίνει μπροστά, καλείται να δώσει εξηγήσεις από τον εισαγγελέα και έρχονται μαζικά για να το στηρίξουν οι δημοτικοί υπάλληλοι) η ρένα σγούρου εφαρμόζει κατά 90% τον προϋπολογισμό του δουρού και της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Ο πλεύρης αναρωτιέται γιατί να μην παίζει στην παρέλαση της 28ης οκτώβρη από τα μεγάφωνα ο ύμνος του εδες (μύρισε θυμάρι και βασιλικό), αλλά είναι ζήτημα αν τον (ανα)γνωρίζουν έστω οι σημερινοί δαπίτες κι αν οι μουσικές τους γνώσεις ξεπερνάνε την (σφισσα κατά δήλωσή της, για να μην ξεχνιόμαστε) πάολα. Να πάρει και τον αβραμόπουλο, που έφυγε για τας ευρώπας παρέα με ένα τόμπσον, που το ‘χε και παλιά ως σμηνίας, και να ξεκινήσουν νέο αντάρτικο, σαν το ζέρβα.

Το μέγκα τσάνελ ψάχνεται ακόμα τι πολιτική γραμμή να δώσει και ο (μουσάτος αντάρτης) πρετεντέρης έβγαλε τον πρώτο μήνα της φετινής ανατροπής με την αμφίπολη και τα μάρμαρα του παρθενώνα (μένει καβάτζα το ναυάγιο των αντικυθήρων), τη μηνιαία δημοσκόπηση και τον μάρκο σεφερλή, όπου μπορεί να συζήτησαν πχ για τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (αχα, καλό ε;)

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αντλήσει πολιτική υπεραξία από το κενοτάφιο (;) της αμφίπολης (για έναν τάφο αδειανό, για έναν αντώνη) είναι σαφώς πιο κωμικές από το σεφερλή και τα (ας τα λέμε) αστεία του –που δεν είναι και τόσο δύσκολο άλλωστε.  Η τελευταία εκδοχή αυτής της προσπάθειας είναι πως αν έχει συληθεί ο τάφος, πρόκειται οπωσδήποτε για κάποια σπουδαία προσωπικότητα που μπήκε στο μάτι των τυμβωρύχων· και αν δεν έχει συληθεί τόσο το καλύτερο, πανηγυρίζουμε για τη μεγάλη περσόνα που βρήκαμε. Γράμματα κερδίζουμε, κορώνα χάνουν οι άλλοι.

Χτες εν τω μεταξύ βγήκε στο δελτίο του άλφα ένας καργάκος να μας πει πως οι έλληνες εξακολουθούν να αγαπάν και να ενδιαφέρονται για την αρχαία ελλάδα, μολονότι προσπαθούν για το αντίθετο οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων σαράντα χρόνων (δηλ μετά από την χούντα) και πως ο αλέξανδρος είναι και σήμερα η πιο σημαίνουσα προσωπικότητα στα ελληνικά πράγματα. Ψάχνεις να βρεις κάτι έξυπνο να τον σατιρίσεις και μπλοκάρεις –αφού ο άνθρωπος τρολάρεται από μόνος του.

Πολλές φορές είναι βαρετό να τρέχεις πίσω από την επικαιρότητα και από εφήμερα γεγονότα που μας φθείρουν προτού φθαρούν τα ίδια, για να έρθουν άλλα στη θέση τους να γεμίσουν τα πρωτοσέλιδα, τους τίτλους ειδήσεων στα τηλεοπτικά δελτία και το μυαλό μας. Είναι αρκετά ψυχοφθόρο να ανασκευάζεις ανακρίβειες, τις προτεραιότητες, το βασικό και το δευτερεύον που σκεπάζει επιμελώς την ουσία και να συνεχίζεις μέχρι να γίνει η έκπληξη και να βγάλει ο λαός τα σωστά συμπεράσματα. Να αποκαθιστάς την αλήθεια και την πραγματικότητα από τη ματιά του τηλεοπτικού παραμορφωτικού φακού.

Μια ανία που χτυπάει πολλές φορές κόκκινο, δηλ την πόρτα των σφων ιστογράφων που απογοητεύονται, χάνουν το μεράκι και την έμπνευσή τους και αραιώνουν σταδιακά τις αναρτήσεις τους, ή την πόρτα των σφων αναγνωστών που σταματάν να μας διαβάζουν σε τακτική βάση –αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Τη βαρεμάρα βέβαια την χωρίζει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή από την επαναστατική κατάσταση. Γιατί στην πρώτη περίπτωση κάθε ώρα περνάει δύσκολα και σου φαίνεται σαν αιώνας. Ενώ στη δεύτερη ο ιστορικός χρόνος κυλάει γρήγορα ζητώντας δικαίωση και συμπυκνώνει πολλά σημαντικά γεγονότα και απότομες αλλαγές, όπου κάθε μέρα μετράει σα μήνας.
Και εμείς τους καλύτερος μήνες μας δεν τους έχουμε ζήσει ακόμα. Εκεί που φαίνεται πως ρίχνουμε τις τάπες των βαρελιών μας, αναμένοντας παθητικά τις συνθήκες να ωριμάσουν, νάτη πετιέται αποξαρχής η ευκαιρία κι αντριεύει και θεριεύει, αλλάζοντας θεαματικά το (θλιβερό μέχρι πρότινος) τοπίο.

Η αυριανή θα είναι σίγουρα μια όμορφη μέρα –όχι όμως σαν αυτή που τραγουδάει ο σαββόπουλος στη διαφήμιση της νόβα για άλλου είδους αγώνες- ακόμα κι αν δεν είναι ηλιόλουστη. Μέρα που θα γαληνέψει το μάτι, καθώς χάνεται το βλέμμα στο πλήθος. Και που θα ακουστεί η δική μας φωνή, όχι σαν ένα δειλό ψέλλισμα, ούτε σαν άναρθρη, οργισμένη φωνή, που δεν ξέρει τι ακριβώς ζητάει, αλλά δυνατή, περήφανη και καθαρή. Μέρα ψυχικής ανάτασης για τους συντρόφους, που θα πάρουν κουράγιο και αποθέματα για πολύ καιρό. Για το πολυτεχνείο, την απεργία στις 27 του μήνα και τις ακόμα χειρότερες μέρες –που δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα, αλλά θα έρθουν ολοταχώς, αν δεν αντιδράσουμε.




Κι αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Η συνέχεια κι η ώθηση στο κίνημα για αυτά που έρχονται. Γιατί δε θα είναι η πρώτη φορά που ένα πανελλαδικό συλλαλητήριο θα έχει εντυπωσιακό όγκο, συγκεντρώνοντας πολλές χιλιάδες κόσμου. Το ζητούμενο δεν είναι ούτε μια επίδειξη δύναμης (όπως αντιλαμβάνονται δηλ το αυριανό τα αστικά μέσα και οι ομάδες του εξωκοινοβουλίου) ούτε οι αναμνήσεις που θα κρατήσουμε για να θυμόμαστε αυτή τη μέρα και να παίρνουμε τα πάνω μας. Αλλά η σωστή διαχείριση της επιτυχίας του συλλαλητηρίου, το ταρακούνημα που θα σπάσει την πλήξη της μονότονης επικαιρότητας, θα αλλάξει τη ροή των πραγμάτων και δε θα είναι τερματικός σταθμός για τη δουλειά του τελευταίου δίμηνου, αλλά αφετηρία για την ενίσχυση και την αναγέννηση του μαζικού κινήματος.

19 σχόλια:

faros είπε...

Η Ρένα Σγουρού ... τον προϋπολογισμό του ... Δουρού !!!

Καλά, δεν παίζεσαι !

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

...ή απλως θα ειναι ενα απο τα δεκαδες συλλαλητηρια των τελευταιων δεκαετιων για τα οποια οι προσδοκιες ηταν τεραστιες,χωρις να γινει κατι ιδιαιτερο τελικα.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Αύριο, Κάπταιν,
1. "Αμαυρώνουμε την διεθνή εικόνα της χώρας".
2. Δημιουργούμε "αβεβαιότητα στις αγορές".
3. Φαινόμαστε "αφερέγγυοι στους δανειστές μας".
4. Ρίχνουμε "διόρθωση" στον δείκτη της Σοφοκλέους (θα δείξει τη Δευτέρα).
5. Ανεβάζουμε τα σπρέντ.
6. Κλονίζουμε την εμπιστοσύνη (σε ..."μας", ήγουν στους κεφαλαιοκράτες μας!) της "διεθνούς κοινότητας".
7. Δυναμιτίζουμε το "κλίμα εθνικής συνεννόησης", με σαφή κίνδυνο να απολύσει ο Χατζηνικολάου τον Μπογιό, πιθανόν και την Ελληνοφρένεια.
8. Εκνευρίζουμε τον Πορτοπσάλτε, που σταματάει του λοιπού την αθόρυβη υποστήριξη του ΚΚΕ, στέλνοντάς τον έτσι στην αγκαλιά του Σύριζα.
9. Δικαιώνουμε τη Χρυσή Αυγή: "Είδατε τι παθαίνετε τώρα, που μας βάλατε φυλακή;"
10. Ανοίγουμε δουλειές στον αδέκαστο διώκτη κάθε εγκληματικής κατά του Συντάγματος πράξης, κον Ντογιάκο, (οποθενδήποτε κι αν προέρχεται, η πράξη).
11. Αποτρέπουμε για άλλη μια φορά την κατάληψη των παρακειμένων Ανακτόρων (εκτός κι αν μας τη δώσει ξαφνικά και πούμε: "Ρε, έτσι που είμαστε όλοι εδώ, δεν κάνουμε μια γιούργια, να τελειώνουμε;")
12. Διασπάμε το ααδμ, την λαϊκή ενότητα (με ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις) δικαιώνοντας τον Λεβ Μπρονστάϊν.
13. Ακυρώνουμε τη νομοτέλεια του μεταβατικού προγράμματος ωρίμανσης της λαϊκής συνείδησης, παρασέρνουμε το κίνημα σε έναν βολουνταριστικό-σεχταριστικό μαξιμαλισμό και στέλνουμε την Επανάσταση στη Δευτέρα Παρουσία.

Κάνω έκκληση στην ηγεσία του ΚΚΕ, έστω την τελευταία στιγμή, να σκεφτεί σοβαρά και, απόψε κι όλας, τουλάχιστον να μην προχωρήσει στην ανατίναξη της Μεγ. Βρετανίας, που πήρε το αυτί μου οτι έχει ήδη υπονομεύσει (εγώ, καλού-κακού θα είμαι απέναντι στην Οθωνος). Και το καλύτερο είναι να αναβάλει και το συλλαλητήριο σε πιο εύθετο χρόνο, και με περιεχόμενο, που θα συμφωνηθεί με τις λοιπές δημοκρατικές-αντιμνημονιακες δυνάμεις, μέσα κι η Ρημαδ αλλά όχι το ποτάμι, στην προοπτική μιας πίεσης από τα αριστερά και από τα κάτω της αριστερής διακυβέρνησης, για να διαπραγματευτεί πιο σκληρά την διαγραφή ενός μεγαλύτερου μέρους του χρέους, μια δίκαιη φορολογία, μια Ευρώπη των Λαών και ένα φιλειρηνικό ΝΑΤΟ,

Αμήν.

Ανώνυμος είπε...

ΣΕΧΤΑΡ. Συνυπογραφω ολο το κειμενο αλλα το 13ο ειναι ολα τα λεφτα καλο βραδυ και καλη δυναμη σε ολους ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

η σημερινή συγκέντρωση θα είναι η μοναδική στο Σύνταγμα από το 2010 που ο Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής δεν θα δώσει εντολή να κλείσει ο σταθμός μετρό του συντάγματος.

ΓΤ

Ανώνυμος είπε...

O TEMPORA O MORRES . Αλλη μια επειδηξη δυναμης απο το ΚΚΕ και τιποτε αλλο .

ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΡΟΛΛ

Ανώνυμος είπε...

11.41 συγκεντρωση των ταξικων δυναμεων για την ανασυγκρΟτηση του Σ.Κ που τσουζει και ποναει τον οπορτουνισμο ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

zoot horn rollo είπε...

Καλά που υπάρχουν επαναστάτες σαν κι εσάς και γίνεται χαλασμός...






...στο ίντερνετ.

Τrue-ιλα. Γουστάρω.

Ανώνυμος είπε...

11.06 αυτα τα προβοκατορικα αλλου πονηριδη δεν τσιμπαμε απο αντικομμουνισμο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αναυδος είπε...

ο ενας στο αγωνιστομετρο εχι επινοησει την κλιμακα των κλειστων σταθμων υποθετω όταν εκαναν απεργια οι εργαζομενοι του μετρο νομιζε ότι ξεκινησε η επανασταση

ο δευτερος λατινολογει αλλα ανορθρογραφα (mores)

και μετα αναρωτιουνται τι εχουν τα ερμα και ψοφανε

υγ
μηπως μπορει να διαφωτισει καποιος την ομηγυρη τι εννοει το ναρ με τη φραση κομμουνιστικη απελευθερωση ? ελπιζω όχι να μας ελευθερωσουν από τον κομμουνισμο ? η κομμουνιστικη επαναθεμελιωση τι απεγινε ? εριξαν τα μπετα και περιμενουν να στεγνωσει ?

Ανώνυμος είπε...

Αναυδε τα παραπονά σου στον Αττικάρχη.
Εγώ απλώς ανέφερα ένα γεγονός. Δεν βαστώ κανένα αγωνιστόμετρο. Αν εσύ έχεις τη μύγα, παρακαλώ να την βάλεις στο κλουβί.

ΓΤ

Αναυδος είπε...

δηλαδη απο ολο το συλλαλητηριο τους 1000 φορεις που καλεσαν τα αιτηματα τις χιλιαδες κοσμο που κατεβηκε εσυ επελεξες σαν γεγονος οτι δεν εκλεισε το μετρο του συνταγματος ? και οταν σου επισημαινουν ολοι οτι αυτο μονο σαν προβακατσια μπορει να εκληφθει το γυριζεις στην εντομολογια ?


ετσι ειναι αν ετσι νομιζεις

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Τελικά, ...δε χρειάστηκε ο σταθμός Συντάγματος, ούτε Πανεπιστημίου, ούτε Ομόνοιας.
Οι κολώνες των διαδηλωτών συγκροτούνταν από πολύ μακρύτερα κι έφθαναν στο Σύνταγμα συντεταγμένες και εν πομπή. Ανθρακες αυτό το όπλο καταστολής από μέρους σας, κυρ ΓΤ μας.
Αν στις συγκεντρώσεις των αγανάκτικος δίνανε 300 χιλιάδες κόσμο, συγκριτικά θάπρεπε να δίνουν σήμερα πεντακόσιες! Οπότε, τί να κάνουν τα "ενημερωτικά κανάλια" της κεφαλαιοκρατίας μας, μάλλον προτίμησαν να μη θίξουν το θέμα. Οσο κι αν έκανα ζάπινγκ ανάμεσα σε MEGA, ANT, STAR, τζίφος! Πήρε κανείς κάτι χαμπάρι;
Εμφανής η αμηχανία...

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

A, συγγνώμην, τώρα μόλις είδα (προλετκάλτ) ότι ο αντέννα μας έδοσε εν τάχει και γενναιόδωρα ...20 χιλιάδες, και αμέσως γύρισε σε πιο ενδιαφέροντα θέματα!
Η αμηχανία, που λέγαμε...

Ανώνυμος είπε...

Από τη ζωντανή αναμετάδοση:
https://www.youtube.com/watch?v=R12hGQHfG8g#t=3309

αν πάτε στο 1.11.00 εκεί που κάνει μια γύρα η κάμερα θα δείτε ότι η όθωνος είχε λίγο κόσμο, και η κάτω μεριά του συντάγματος ήταν άδεια. Επίσης λίγο κόσμο είχε και μέσα στην πλατεία.
Το κύριο κομμάτι του κόσμου βρισκόταν στο πάνω μέρος της πλατείας, όχι ιδιαίτερα πυκνό αλλά όχι και αραιό. Εκεί εστίαζε και η κάμερα.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο κόσμος ήταν γύρω στις 15.000. Δεν ήταν μικρή συγκέντρωση, ήταν πολύ καλή αν και προσωπικά περίμενα περισσότερο κόσμο.

Γ.Τακ.

Ανώνυμος είπε...

Το κακό με τις συγκεντρώσεις είναι ότι έχουν κόσμο που μετακινείται, κάθεται,πηγαινοέρχεται και δεν μπορείς να έχεις εικόνα ακριβώς.Ειδικά οι διαδηλωτές από μακρινές περιοχές μετά το μισάωρο απλά καθόντουσαν κ περίμεναν καρτερικά. Η Πελοπόννησος δεν μπήκε ποτέ στο Σύνταγμα κ ήταν κολλημένη στην Πανεπιστημίου.Προφανώς δεν φαίνεται πουθενά στο βίντεο.΄Ενα άλλο στοιχείο είναι ότι η αστυνομία έδωσε 80000.Προφανώς όμως στα πλαίσια της σύμπραξης με την αστυνομία κλπ κλπ είναι η πρώτη φορά που έδωσε παραπάνω κόσμο.

mariori

Ανώνυμος είπε...

Mariori, εγώ αυτό που είδα ήταν: Αμαλίας άδεια από το τραμ και μετά, Όθωνος αραιός κόσμος, Πλατεία Συντάγματος λίγος κόσμος, κυρίως καθιστοί στα σκαλιά. κάτω πλευρά συντάγματος άδεια, πανεπιστημίου αραιός κόσμος μετά τον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου. Ο κόσμος ήταν πυκνός γύρω από την εξέδρα, λιγότερο πυκνός μπροστά στη Βουλή αλλά με ευκολία περπατούσες ανάμεσα ενώ είχε και μικρά κενά.

Η συγκέντρωση ήταν μαχητική, οι ομιλίες πολύ καλές ειδικά αυτής της κοπέλας που μίλησε για την τακτική των πολυεθνικών για το let's chill. Καλός και ο Πέρρος αν και παρα-κράτησε η ομιλία του.

Η πλατεία Συντάγματος δεν γέμισε, αυτό είναι γεγονός. Δεν πειράζει θα γεμίσει την 27η Νοέμβρη!

Γ.Τακ

Ανώνυμος είπε...

11.03 καλη η πλακιτσα αλλα εχει και ορια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ή ολοι ειμαστε στραβοι και ο Ριζοσπαστης κανει φωτοσοπ ή πηγες αλλη ωρα απο αυτη της συγκεντρωσης στο Συνταγμα.
Αμαλιας και Οθωνος γεματες, και ολο το κατω μερος της πλατειας ειχε μπλοκ διαδηλωτων, ενω κοσμο ειχε προς τα λουλουδαδικα χωρις να ξερω που εφτανε και στην πανεπιστημιου.

ratm