Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Ο δικός μας άνθρωπος

Η αλήθεια είναι πως πριν να παίξουν στην οθόνη οι σκηνές από τα επινίκια της Πορτογαλίας, με τον τραυματία Ρονάλντο να βγάζει την μπλούζα απλά για να δούμε τους κοιλιακούς του, να πανηγυρίζει και να σηκώνει το Κύπελλο, οι εκφωνητές θα έπρεπε να προειδοποιούν το κοινό κάπως: προσοχή, ακολουθούν σκληρές εικόνες. Κι ας μην είναι πολύ κατανοητό γιατί έπρεπε να πάνε πάνω σε αυτόν οι κάμερες, στο τέλος ενός αγώνα, όπου η βασική του συμβολή ήταν να αποχωρήσει τραυματίας και να αφήσει την ομάδα του να αποδείξει ότι δεν είναι δική του, αλλά του Σάντος, κι ότι μάλλον μπορεί να παίξει καλύτερα χωρίς αυτόν.

Αλλά αν εξαιρέσεις τον Μπακόπουλο, που έχει μάθει να γλείφει όπου βλέπει σαξές στόρι κι όσους είναι στην κορυφή και παραλίγο να βγάλει τον Κριστιάνο καλύτερο παίκτη όλων των εποχών (πάλι καλά δηλ που δεν τον έβγαλε και MVP του τελικού), και κάτι Βαρουφίτσους που τη βρίσκουν με το Ρονάλντο (με ένα νι), για όλους τους άλλους που λατρεύουν να τον μισούνε, η εξέλιξη ήταν σχεδόν ιδανική. Έξω από την αρχή σχεδόν το ποδοσφαιρικό σίχαμα, που τον είπαν Ρονάλντο οι γονείς του, γιατί ήταν πολιτικοί θαυμαστές του Ρίγκαν (από εκεί να καταλάβεις τι προοπτικές είχε), και ύστερα είμαστε όλοι Πορτογάλοι, άφοβα, ολόψυχα και χωρίς τύψεις. Γιατί εντάξει, Ελλάς - Γαλλία -(λαϊκή) συμμαχία, και -αν ρωτήσεις τον Αλέξη- ο Ολάντ είναι φίλος μας, όπως κατά καιρούς και το ΔΝΤ, ο Γιούνκερ, ο Ομπάμα, ακόμα και οι Γερμανοί, πλην του Σόιμπλε, που δεν τον πάει ούτε ο Μπαράκ. Αλλά βασικά με τους Πορτογάλους ένας λαός είμαστε.

Τα μπουφάν που αγαπήσαμε
Η Πορτογαλία έπαιξε λοιπόν καλύτερα χωρίς τον καλύτερό της παίκτη. Κι αν αυτό φαίνεται βαριά διαλεκτική για κάποιους, μπορεί να δοκιμάσουν ως εξήγηση το φαινόμενο της πεταλούδας. Γιατί ως γνωστόν, αν μια πεταλούδα καθίσει στο πρόσωπο του γελοίου στο Παρίσι, και χαλάσει το δακρυσμένο δραματικό πλάνο του προς την κάμερα, ενώ καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να συνεχίσει, αφενός επιβαρύνει το κάρμα της και θα επιστρέψει στη ζωή ως κάτι χειρότερο (πχ Κριστιάνο Ρονάλντο), αφετέρου οι Πορτογάλοι θα σηκώσουν το Κύπελλο.
Γιατί όχι; Εδώ κάποιοι (ζουν ανάμεσά μας) πίστεψαν πως ρίχνοντας στην κάλπη ένα ψηφοδέλτιο, θα σκιστεί το μνημόνιο, σε αυτό θα κολλήσουμε τώρα;

Εναλλακτικά μπορούν να το ρίξουν στις θεωρίες συνωμοσίας. Γιατί ο Γκριζμάν ξέρω γω έχει πορτογαλικές ρίζες από τη μητέρα του και δε φαινόταν πολύ στενοχωρημένος στο τέλος, και έτσι εξηγείται που αναλάμβανε να εκτελέσει όλα τα κόρνερ και τις στημένες φάσεις. Το πιάσατε έτσι...; Στημένες φάσεις...

Άσε που κάτι παθαίνουν όλοι οι Ρονάλντο (πραγματικοί και μη) σε αυτό το γήπεδο στους τελικούς, κόντρα στη Γαλλία.
Άσε που όποιος πέρασε από την Εθνική και φεύγει, κάνει τους άθλους της ζωής του. Πρέμιερ Λιγκ σήκωσε ο Ρανιέρι, το EURO ο Σάντος, ο Ιορντανέσκου ξαναπήγε τους Ρουμάνους στα τελικά μετά από 16 χρόνια... Το ερώτημα είναι ποιος θα προλάβει να πάρει το Βασίλη Δανιήλ (ή αν προλαβαίνει να φύγει κι ο Σκίμπε) για να πάρει το Μουντιάλ στη Ρωσία, το 18'. στην κορύφωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ -εκτός κι αν έχει προλάβει να γίνει κάποια επετειακή επανάσταση στο ενδιάμεσο, το 17'...
Άσε που είναι η τρίτη φορά φέτος, που το σηκώνει η ομάδα που έφτασε (σκανδαλωδώς) πιο εύκολα στον τελικό, μετά από τους Cavaliers του Λεμπρόν στο ΝΒΑ και τη Ρεάλ στο Τσου-Λου (και αν εξαιρέσεις την τελευταία, οι άλλοι το άξιζαν απόλυτα).

Και μην ξεχάσουμε να ρωτήσουμε έναν ταξιτζή να μας αναλύσει την παράδοση των PIGS στα EURO του 21ου αιώνα, και τη θέση τους ως αδύναμοι κρίκοι στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα της ΕΕ.
Το πήρε η Ελλάδα το 04', οι Ισπανοί το 08' και το 12', οι Πορτογάλοι τώρα, και οι Ιταλοί το είχαν στα χέρια τους, αλλά γλίστρησε η μπάλα από αυτά του Τόλντο στο σουτ του Βιλτόρ και έμειναν με τον ξαφνικό θάνατο και την εκδίκηση στο Μουντιάλ του 06'.

Η ζωή του όλη είναι ένα τσιγάρο...
Αλλά το βασικό πρόσωπο, που επισκιάζει κάθε γελοίο και τα καταφέρνει καλύτερα χωρίς αυτόν, είναι ο Φερνάντο Σάντος, τον οποίο κάποια σημερινά πρωτοσέλιδα τον παρουσίασαν ως το "δικό μας άνθρωπο", σαν να είναι ο διάδοχος του Βέγγου. Μόνο που αυτός, αντί για "καλοί μου άνθρωποι", θα (το εννοεί, αλλά θα) πει κάτι σαν: ουέου-ουέου. Δηλ σαν τους πορτογαλικούς φθόγγους που πετούσε κάποτε ο Πανούτσος, για να δηλώσει τη συμπάθειά του στον καρπουζά από το Εστορίλ, όπως έμεινε να τον αποκαλούν οι φωτεινοί παντογνώστες (μετά τον ταβερνιάρη Ντελ Μπόσκε. Ενώ άμα έχεις το Λεβ να μυρίζει τα αχαμνά του, σα μυρωδιάς, είναι γερμανική φινέτσα κι απόλαυση).

Βασικά πρέπει να υπάρχουν ελάχιστοι Έλληνες που να μη γουστάρουν το Σάντος. Όσοι δεν μπορούν το στιλ ποδοσφαίρου που υπηρετεί (αλλά πανηγύριζαν έξαλλα με την ίδια συνταγή του Ρεχάγκελ), ο Θερσίτης που είναι ΠΑΟΚτζής αλλά περνάει γενιές 14 όσους πέρασαν από τον ΠΑΟΚ και δεν πήραν πρωτάθλημα (ή κι αυτούς που πήραν, δε μασάει), κάποιοι ολυμπιακοί ίσως... Αυτά. Για τους άλλους είναι εξαιρετικά οικεία και αγαπητή φυσιογνωμία. Και γίνεται ακόμα περισσότερο με κάτι δηλώσεις (πριν τον τελικό), όπου απαντούσε στους επικριτές του θεάματος που πρόσφεραν οι Πορτογάλοι και ευχόταν να λένε το ίδιο κι αφού σηκώσουν το Κύπελλο στη Γαλλία. Το οποίο μου θύμισε συνειρμικά (τηρουμένων των αναλογιών πάντα) αυτό που έλεγε ο Άρης Βελουχιώτης για την ιστορία: "πως αν δηλ νικήσουμε, θα μας συγχωρέσει κάποιες ακρότητες, αλλά αν τυχόν χάσουμε, δε θα μας ξεπλένει τίποτα". Κι όχι, πες πως δεν είχε δίκιο.

Και δεν το λέω εκ του αποτελέσματος. Κάποιοι αμπελοφιλόσοφοι διαπιστώνουν την αντικατάσταση της μαρξιστικής διαλεκτικής σκοπού-μέσου με το μακιαβελικό: "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Έχουν δηλ την εντύπωση πως η πορεία προς την κορυφή είναι ένας εύκολος, ρομαντικός κατήφορος, όπως εξάλλου και ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με ροδοπέταλα (σκεφτείτε διαλεκτικά). Κι έτσι, οτιδήποτε άλλο βαφτίζεται αντιποδόσφαιρο.

Ναι, αλλά δεν μπορούν να παίξουν όλοι σαν Μπαρτσελόνα, ούτε καν η ίδια η Μπάρτσα, σε σχέση με αυτό που φαντάζεται εξιδανικευμένα στο μυαλό του ο μέσος φίλαθλος. Πόσο μάλλον μια ομάδα που δεν έχει τους συσχετισμούς με το μέρος της, δεν μπορεί να κάνει παιχνίδι πρωτοβουλίας, βασίζεται σε αντεπιθέσεις για να βρει ρήγματα στην άμυνα του αντιπάλου και μένει ταμπουρωμένη στις θέσεις της, για να τις κρατήσει και να τις ενισχύσει με κλεφτοπόλεμο -που είναι πολύ διαφορετικός από τα ανοργάνωτα γιουρούσια.

Βασικά η Πορτογαλία του Σάντος δείχνει την ποδοσφαιρική τακτική που μπορεί να εμπνεύσει και το σχέδιο της εργατικής τάξης. Το οποίο δε χρειάζεται πριμαντόνες, κινηματικούς σταρ κι αυτόκλητους ηγέτες (Κριστιάνους, Μεσσίες, κτλ), αλλά ομαδική προσπάθεια, πειθαρχία, συνοχή και αλληλεγγύη των γραμμών της, ευελιξία μέσων και θέσεων, από την άμυνα στην επίθεση, κτλ. Αλλά κάπου εκεί εξαντλείται η αξία του παραλληλισμού κι αρχίζει η πραγματικότητα.

Αγώνας, γνώση, τόλμη κι αντοχή
Όπως είπε κι ο Σάντος, σε μία από τις κορυφαίες ατάκες του EURO, πριν από έναν αγώνα, όπου τον ρωτούσαν για την ενδεκάδα που σχεδίαζε.
Μερικές αλλαγές θα κάνουμε, μην περιμένετε καμιά επανάσταση. Αυτή έγινε το 74' (εννοώντας την επανάσταση των γαριφάλων στη χώρα του).
Κι είναι στα δικά μας χέρια να την ξανακάνουμε. Ή έστω στα πόδια μας. Αρκεί να μην κλοτσήσουμε την ευκαιρία, όταν μας δοθεί...

59 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ότι αν ο Σάντος είχε την Μπαρτσελόνα ή τη Ρεάλ, θα έπαιζε επιθετικά;

Προλεταριακό ποδόσφαιρο είναι ο τελευταίος αμυντικός στη σέντρα και ή σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα.
Τα υπόλοιπα είναι τεχνοκρατισμοί του χειρίστου είδους.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Διακρινω μια εμπαθεια για τον Κριστιανο συντροφε. Και κατι τετοιο θα επρεπε να ξερεις οτι θολωνει το μυαλο οταν προκειται να κανει κριτικη σε κατι. Κανεις δεν πολυσυμπαθει τον Ροναλντο αλλα αυτο απεχει πολυ απο το να λες οτι η Πορτογαλια ειναι καλυτερη οταν δεν παιζει.
Οσο για την πορεια στον τελικο, δεν νομιζω οτι και οι Γαλλοι εφτασαν πιο δυσκολα απο τους Πορτογαλους. Το μονο ''θηριο'' που αντιμετωπισαν ηταν η Γερμανια. Ασε την ευνοικη μεταχειριση στο προγραμμα των αγωνων και την ξεκουραση που ειχαν σε ολη τη διαρκεια του τουρνουα.

Υγ. Ο μπαρτσελονατος Μεσι που φοροδιαφευγει ενω κερδιζει οσα εσυ και εγω σε χιλιες ζωες ειναι σιχαμα η οχι?


Κομμουνιστης με δεξιοτητες

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κατά σειρά εμφάνισης.

Πιθανότατα όχι, αλλά δε θα το μάθουμε ποτέ. Σε αντίθεση με άλλους προπονητές (ένα συμπατριώτη του πχ), που είχαν την ευκαιρία, τις ομάδες και τα εργαλεία να παίξουν διαφορετικά, αλλά δεν το έκαναν ποτέ.
Επίσης, η Πορτογαλία του Σάντος είχε τις περισσότερες τελικές προσπάθειες από κάθε άλλη στη διοργάνωση. Δε λέει τίποτα από μόνο του, αλλά δεν κολλάει και με το έτοιμο συμπέρασμα για το αντιποδόσφαιρο του Σάντος. Και τέλος πάντων, αμυντική προσέγγιση από αμυντική προσέγγιση διαφέρει πολύ.

Το προλεταριακό ποδόσφαιρο μπορεί να είναι η χαρά του παιχνιδιού και της ζωής, χωρίς καμία σκοπιμότητα, όσα πάνε κι όσα έρθουν, σαν τη Ράγιο Βαγεκάνο του Πάκο Χέμεθ.
Το προλεταριακό ποδόσφαιρο που θα νικήσει τον αντίπαλο όμως, δεν μπορεί να είναι αφελές και με το σταυρό στο χέρι. Παίζει με πιο ισχυρό αντίπαλο, θα αναλύσει τη συγκεκριμένη κατάσταση και ίσως αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει και μερικά από τα όπλα του.
Εκτός κι αν πιστεύει κανείς πως το τείχος του Βερολίνου πχ ήταν κάτι διαφορετικό από μια πολιτική εκδοχή του κατενάτσιο.


-Εμπάθεια όχι, αντιπάθεια ναι. Αλλά θα επιμείνω σε αυτό που είπα -και το έγραψα για τον τελικό, όχι για όλη τη διοργάνωση.
Η Πορτογαλία συσπειρώθηκε όταν έχασε τον αστέρα της και έπαιξε καλύτερα χωρίς αυτόν, για να καλύψει το κενό του. Με αυτόν μες στο γήπεδο, μπορεί να είχε εγκλωβιστεί (να τον ταΐζει, να περνάνε υποχρεωτικά σχεδόν όλα από τα πόδια του και να εξουδετερώνεται, γιατί ήταν το σημείο αναφοράς για τη γαλλική άμυνα).

Οι Γάλλοι ήταν στην πιο δύσκολη πλευρά του ταμπλό, αλλά όντως έπαιξαν μόνο ένα πολύ δύσκολο ματς. Ακόμα κι έτσι όμως έφτασαν πιο δύσκολα στον τελικό και με λιγότερες μέρες ξεκούρασης (το οποίο ήταν περίεργο για διοργανωτή) σε ημιτελικό και τελικό -χωρίς αυτό να αναιρεί όμως το σπρώξιμο από τη διαιτησία.

Ο Μέσι δεν είναι σίχαμα, αλλά σίγουρα δεν είναι ούτε άγιος ούτε πρότυπο προς μίμηση, όπως προβάλλεται.
Σιχαμερός γενικά είναι ο επαγγελματικός αθλητισμός με το χορό των εκατομμυρίων, είτε αφορούν φοροδιαφυγή είτε "νόμιμα έσοδα".
Επίσης να πούμε ότι ο Μέσι έκανε τατουάζ μανίκι, ενώ ο Ρονάλντο που είναι ο ορισμός του κάγκουρα (και είδωλο για τους απανταχού κάγκουρες) δεν έχει κάνει ούτε ένα, επειδή νομίζω είναι τακτικός αιμοδότης.
Αυτό όμως δεν τον κάνει λιγότερο αντιπαθή και σίχαμα. Τον χαρακτηρισμό τον κερδίζει για τη συμπεριφορά του μες στο γήπεδο (κυρίως προς τους συμπαίκτες του) και το ναρκισσισμό του. Κι εμείς τον υιοθετούμε, κάνοντας αφαίρεση από όλο το σιχαμερό, νοσηρό περιβάλλον του επαγγελματικού αθλητισμού και κρίνοντας το συγκεκριμένο κομμάτι (στο βαθμό που έχει νόημα να ασχολούμαστε με αυτό, ή μας έχει μείνει κουσούρι, σαν κατάλοιπο, να ασχολούμαστε).

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία στιγμή
https://www.youtube.com/watch?v=rCbWIULyVA0

Συγκίνηση για τον μεγάλο απόντα που έφυγε δυόμιση χρόνια πριν προλάβει να το δει στη γη αλλά το χαίρεται από εκεί ψηλά
http://www.101greatgoals.com/wp-content/uploads/2016/07/Portugal-tribute-to-Eusebio-after-Euro-win-July-2016.jpg

Αν και εντελώς αχώνευτος ο Ρονάλντο του αναγνωρίζω προσωπικά τα εξής:
Δούλεψε όντως πάρα πολύ σκληρά στη ζωή του
Τιμά δεόντως τη μάνα του
Δεν έχει (γούστα είναι αυτά) τατουάζ (μια από τις αιτιολογίες έχει αναφερθεί ότι είναι αιμοδότης και θέλει να παραμείνει τέτοιος)

ρα
ΥΓ1. Ναι, η Πορτογαλία έπαιξε καλύτερα χωρίς αυτόν στον τελικό. Λόγω των ειδικών συνθηκών όμως, όχι ότι γενικά θα συνέβαινε αυτό.
ΥΓ2. Εντελώς αδικαιολόγητο που δε συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα του euro ο Μπέϊλ

Ανώνυμος είπε...

Ο ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ. ΤΙ ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΤΣΑΚΙΣΑΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΦΥΛΗ.

ΤΙ ΣΕΝΤΟΝΙΑ ΚΟΥΝΗΣΑΜΕ ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGUE ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ. ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΜΟΙΑΖΑΝ ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ ΤΗΣ "ΣΑΡΔΕΛΕΣ" ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΣΤΑΚΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΡΙΔΕΣ.

ΤΙ ΘΡΙΑΜΒΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΞΑΝΑ.

ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ Ο ΣΑΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΟΚ.

ΜΗΝ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΙΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΝΑΙ ΜΕΝ. ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΕ ΣΑΝ ΤΟΝ ΤΡΕΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΚΟΥΠΑ. ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΕΣΙ.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΕ ΟΜΙΛΟ TOY C.L.

ΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΔΕ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η SUPERLEGUE ΘΑ ΓΙΝΕΙ BASKETLEAGUE ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ.

ΧΑΧΑ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΝΤΟΣ. Α ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Σίχαμα και το ειρωνεικό γελάκι του Μέσι όταν έπεφτε στα δύσκολα (όταν βόλευε).
Σίχαμα (από όταν ήταν στην ομάδα "μου" ακόμα) και οι βούτες του Ρονάλντο και τα κλαψουρίσματα-βεντετισμοί.
Σίχαμα που πριν φύγει ο Ρονάλντο η Ρεάλ πρώτα πήρε τον ειδικό Ιταλό γυμναστή της Γιουνάιτεντ. Απλά έμας καλός γυμναστής;
Σίχαμα η απεριόριστη χρήση αυξητικής ορμόνης από τον Μέσι για κάτι που κάπως, κάπου, κάποτε διαγνώστηκε.
Σίχαμα η όλη εμορικότητά τους και η υπερτίμησή τους.

Καθένας μία ντίβα με τον τρόπο του. Ο Ρονάλντο πραγματικά, ως πιο εκδηλωτικός, αηδιαστικός. Ανεπανάληπτα αηδιαστικός.
Τέλος πάντων. Ας είμαστε πονηροί και καχύποπτοι και ας αναγνωρίζουμε αυτά που βλέπουμε. Ταλέντο και στους 2. Ρεκόρ, τρόπαια κλπ.
Αλλά νομίζω τα παραλέμε για τους πρώτους κορυφαίους μετα-youtube εποχής. (με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υπερπροβολή)

Ρησπέκτ ατελείωτο στον Σάντος.
Το ποδόσφαιρο μεταξύ προλετάριων (θα πρέπει να) είναι τέχνη.
Ανάμεσα σε προλετάριους και αστούς είναι πόλεμος.

σαπόρ τουτούρκι

Ανώνυμος είπε...

Aν μου επιτρεπεις να συμπληρωσω κατι, κυριως ποδοσφαιρικο.

Μπορει να συσπειρωθηκε η ομαδα με την απωλεια του CR7 και να τσιτωσε μεσα τους το ενστικτο της επιβιωσης αλλα δεν εγινε καλυτερη. Μαλιστα μαζι με τον CR7 - τον κορυφαιο finisher αυτη την στιγμη στον κοσμο - απωλεσε και καθε σοβαρη δυνατοτητα να απειλησει τον αντιπαλο καθολη τη διαρκεια του αγωνα, λαμβανοντας υποψη και τα πολυ αργα χαφ που ειχε στον αξονα τα οποια καθιστουσαν σχεδον απαγορευτικη την σκεψη για κοντρα επιθεση. Και ηταν καταδικασμενη να παει παραταση και πεναλτι, κατι που κοντεψε αρκετες φορες να το πληρωσει μεχρι την εισοδο του Εντερ που αλλαζει την διαταξη της ομαδας και τα δεδομενα του αγωνα. Η ομαδα βρηκε το σημειο αναφορας που εψαχνε στην επιθεση για να ''ακουμπησει '' μπαλα, να μοιρασει στη συνεχεια και να την ανεβασει μετρα. Δεν ειναι τυχαιο η βελτιωμενη εικονα της ομαδας με την εισοδο του Εντερ. Και στη φαση του γκολ αυτο κανει. Βαζει πλατη τον Κοσιελνι, μενει ορθιος και εκτελει.

Υγ. Στη φαση του γκολ η νεα μεταγραφη σας φερει σοβαρη ευθυνη

κομμουνιστης με δεξιοτητες

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Λοιπόν...
Επιλεκτικά και με σειρά προτεραιότητας.

Θερσίτη,
Ο CR7 είναι τόσο εγωπαθής, που υποψιάζομαι (και μαζί μου πολλοί ακόμα) πως από τον πάγκο έκανε σαν τρελός, γιατί αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να πέσουν πάνω του οι κάμερες, αφού βγήκε από τον αγώνα.
Ο Μέσι θα είχε ήδη τρεις τίτλους, αν ο Ιγουαΐν δεν είχε ραντεβού με τη χασογκολίαση σε κάθε τελικό, ή αν οι συμπαίκτες του ήταν πιο αποτελεσματικοί στις ασίστ που τους έδινε. Χωρίς αυτό να τον απαλλάσσει από τις δικές του ευθύνες.

Σαπόρ, το τσουβάλιασμά σου είναι χυδαίο. Σε παραδίδω στη χλεύη της βάσης του μπλοκ.
Η αυξητική ορμόνη που λες ήταν για να γίνει 1,70 (και ούτε) και να μη μείνει νάνος. Νομίζω.

ΚμΔ,
κορυφαίος φίνισερ στον κόσμο; Λυπάμαι, δεν τον θεωρώ καν τον κορυφαίο στην ομάδα του. Για τις κεφαλιές να το συζητήσουμε, αλλά και πάλι, αν δε μετράμε μόνο τη δύναμη, η αίσθησή μου είναι πως έχουμε δει καλύτερους (τεχνικά τουλάχιστον) κεφαλοσφαιριστές

Καψούρα των εφηβικών μου χρόνων ήταν αυτός
https://www.youtube.com/watch?v=qBj9uO4e1uY

Κι αναγνωρίζω ως κορυφαίους επίσης Μοριέντες, Τρεζεγκέ. Ε ναι και Κόλερ, αλλά λόγω ύψους.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΓΚΟΥΑΙΝ. ΑΛΛΑ Ο ΙΓΚΟΥΑΙΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΙΧΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΙΕΡΟΣΥΛΟ. ΟΥΤΕ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΙΣ ΧΡΥΣΕΣ ΜΠΑΛΕΣ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΗ.

ΕΤΣΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ.

ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΠΟΥ ΕΒΓΑΖΕ. ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ. CHAMPIONS LEAGUE ΠΗΡΕ. ΑΤΛΕΙΩΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΧΕΙ.

ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΥΠΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ. ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ. ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ. ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΤΟΥ.

ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ. Ο ΜΕΣΙ ΛΕΕΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΜΕΝΟΣ. ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Μου ξυπνησες και μενα εφηβικες μνημες και με αναγκαζεις να συνεχισω. Καλοι ολοι οσοι αναφερεις (με κορυφαιο ολων τον David ) αλλα θα σου θυμισω τον ''απλα ο καλυτερος '' Πιπο Ιντζαγκι.
Απο κει και περα επειδη στο μυαλο μου ο finisher τα εχει ολα σε πολυ υψηλο βαθμο (και οχι μονο κεφαλιες) δεν γινεται ανθρωπος με αυτο το ποσοστο

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BF_%CE%A1%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CE%BD%CF%84%CE%BF

σε συμμετοχες/γκολ να μην ειναι ο κορυφαιος της εποχης του. Και μαλιστα οταν τα νουμερα αυτα ειναι στο υψηλοτατο επιπεδο και οχι στην Eredividie.

Υγ. Νομιζω δεν χρειαζεται να σου πω εγω οτι δεν γραφεται η ιστορια με τα ''αν''. Αναλυουμε παντα τα γεγονοτα και οχι αυτα που θα μπορουσαν να γινουν.

Κομμουνιστης με δεξιοτητες

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ο σούπερ Πίπο (που νομίζω ότι στα Ιταλικά είναι ο σούπερ Γκούφι, αν δεν απατώμαι) δε νομίζω ότι ήταν τόσο καλός κεφαλοσφαιριστής, όσο σπουδαίος ήταν σε άλλα κομμάτια του παιχνιδιού (ως γεννημένος σε θέση οφσάιντ, όπως είχε πει σατιρικά κι ένας προπονητής).

Τα στατιστικά που αναφέρεις μας δίνουν τα γκολ ανά αγώνα. Σπουδαία νούμερα (όσο μεγάλη κουβέντα και αν είναι το πώς, σε ποιο σημείο του αγώνα και απέναντι σε ποιον τα πέτυχε) αλλά δεν αποδεικνύουν κάτι ως προς τον καλύτερο στα τελειώματα. Είναι σα να ψάχνουμε τον καλύτερο σουτέρ στο μπάσκετ και να μου λες πόσους πόντους έχει βάλει κάποιος στην καριέρα του. Προφανώς και κάτι μας λέει, αλλά όχι όλη την αλήθεια.
Θα έπρεπε να βρούμε πχ στατιστικά τόσα γκολ για τόσες τελικές προσπάθειες. Κι έκανα προσπάθεια να μην το αναφέρω ως τώρα, αλλά το 0 στα 40τόσα φάουλ του Ρονάλντο σε EURO, είναι ζήτημα, πώς να το κάνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Παράκληση σε όλους, αν σας είναι δυνατόν, μην αναφέρεται το όνομα αυτού που τα έκανε απάνω του στη σκιά και μόνο του Νόιερ όταν βρέθηκε σε ανεπανάληπτο τετ α τετ με αυτόν. Το νευρικό μου σύστημα υποφέρει πάρα πολύ στο άκουσμα αυτού του ονόματος και είναι μεγάλη η αγωνία μπροστά στο επικίνδυνα απελπιστικό σενάριο μήπως και τυχόν φορέσει τη φανέλλα της σωστής ομάδας της Μαδρίτης και του μεγάλου Σιμεόνε. Αυτής που παίζει το σωστό ποδόσφαιρο, το επικό.

Αν μιλήσουμε για δυνατούς παίκτες στις κεφαλιές για την τελευταία 25ετία νομίζω ότι πρέπει να ξεκινάμε από Ζαμοράνο και Σίρερ. Ίσως και Μαρσέλο Σάλα που ήταν και αρκετά κοντός (αλλά δυστυχώς ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από τραυματισμούς).

ρα

Ανώνυμος είπε...

Εκφράζω επίσης την ιερή αγανάκτησή μου μπροστά σε ένα κύμα ποδοσφαιρικού ευρωλιγουρισμού που βγάζουν κάποιες επιλογές πολλών εδώ μέσα. Ελπίζω να αναλογιστείτε το σφάλμα σας και να προβείτε σε ειλικρινή μεταμέλεια. Το σωστό ποδόσφαιρο παίζεται πρώτα και κύρια σε άλλη ήπειρο ή από παίκτες/προπονητές που έρχονται από εκεί.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Καμία σχέση με τσουβάλιασμα. Έχω ξαναγράψει εδώ μέσα για τους 2. Δεν χωράει ποδοσφαιρική σύγκριση.
Γράφω όμως για το σταριλίκι και το πόσο ξεμωραμένο είναι να συγκρίνονται με τους καλύτερους όλων των εποχών. Επίτρεψέ μου να είμαι καχύποπτος. Με τα πάντα. Και ας είμαι και συνωμοσιολόγος. Μπορεί και να κάνω λάθος. Μπορεί ο Κριτιάνο να μην ντοπάρεται (λολ). Μπορεί να μην είχε σχέση η μετεγγραφή γυμναστή. Μπορεί και ο Μέσσι να μην έχει σχέση με ουσίες και μπορεί και οι γιατροί του να λένε αλήθεια. Μπορεί και όχι.
Είσαι κολλημένος Μπαρτσελοναίος, μόνο εσύ θέλεις να χλευάσεις απ ό,τι φαίνεται, πράγμα για το οποίο αδιαφορώ. Μπορείς να ρίξεις το επίπεδο, μπορείς και να το κρατήσεις.

Υ.Γ.: Αυτά για όποιον έχει χρόνο και θέλει να μάθει πώς γίνεται ο Βαρντύ, ο Ρονάλντο, ο Μέσσι και κάθε παιχταράς βγάζει 60+ αγώνες τον χρόνο, με πάνω από 8 χιλιόμετρα στον καθένα, τα περισσότερα από τα οποία με σύντομα σπριντ, τα οποία δεν σταματάνε ούτε μετά το 70.
Άιντε, που μου κάνετε άγιους τους ποδοσφαιριστές.
https://www.theguardian.com/sport/2013/feb/15/drug-testing-football

EPO (ερυθροποιητίνη) κλπ
https://en.wikipedia.org/wiki/Blood_doping

σαπόρ τουτούρκι

Ανώνυμος είπε...

Επιθετικό δίδυμο για τα τελευταία 15 χρόνια εσείς διαλέξτε Κ.Ρονάλντο - Μέσσι.
Εγώ θα διάλεγα Ρονάλντο - Ροναλντίνιο. Και αν θέλαμε τριπλέτα, θα σκεφτόμουνα πολύ σοβαρά τον Μέσσι.
Μιλάμε πάντα για την καλύτερή τους φόρμα. Όχι για το ποιος έκανε τι. Αυτά είναι καταγεγραμμένα, οι τίτλοι είναι τίτλοι. Δεν μετράμε ποιος έχει γράψει τους καλύτερους τίτλους και ρεκόρ. Μιλάμε φαντασιακά τώρα. Παπάρια μάντολες συζητήσεις.

Ρονάλντο - Ροναλντίνιο λοιπόν


σαπόρ τουτούρκι

Ανώνυμος είπε...

Γελασα πολυ - με καλη διαθεση εννοειται - στην τελευταια σου προταση. Βρηκα και τα στατιστικα που ζητας
http://www.contra.gr/Longread/mesi-ronalnto-muthoi-telos.3891758.html

Παντως εχει γινει καπου καποια παρανοηση. Δεν ξεκινησα εγω την κουβεντα για τους κεφαλοσφαιριστες. Μιλησα για finshers, περιλαμβανοντας ολους τους πιθανους τροπους
σκοραρισματος. Γι' αυτο και η αναφορα μου στον Πιπο. Συνολικα ως στραικερ.

κομμουνιστης με δεξιοτητες

Гриша είπε...

Συγγνωμη ειπατε κορυφαιος finisher στον κοσμο;

Αυτος κυριοι ητανε Ο FINISHER:

https://www.youtube.com/watch?v=tg0phFPws_Q

...οσο και αν ειναι αθεμιτος ανταγωνισμος η συγκριση Βραζιλιανου με οποιονδηποτε αλλο.

@ρα

Καλη ομαδα η ατλετικο αλλα οχι ποδοσφαιρου. Κλωτσοπατιναδας μπορει!

Ανώνυμος είπε...

Η ντόπα δε σε μαθαίνει ντρίμπλα, ούτε τάκλιν, ούτε κίνηση στο χώρο, ούτε αντίληψη φάσης και έμπνευση της στιγμής. Επιπλέον αυτοί που ντοπάρονται και ας είμαστε ειλικρινείς στη σημερινή εποχή είναι περίπου όλοι, δε σημαίνει ότι δε γυμνάζονται και μάλιστα σκληρά. Ο Κεντέρης δε χαπακώνονταν απλά και την υπόλοιπη μέρα λιάζονταν, το ίδιο και η Μάριο Τζόουνς. Και ο Μπολτ που δεν τον έχουν πιάσει ακόμα και μπορεί να μην τον πιάσουν και ποτέ δε σημαίνει ότι δεν είναι ο καλύτερος ασχέτως αν τα ρεκόρ ειναι υποβοηθημένα (και τα προηγούμενα ήταν).
Ο Μέσι είναι καλύτερος του Ρονάλντο (και του παλιού Ρονάλντο και Ροναλντίνιο) και το λέω παρότι είναι γνωστά τα συναισθήματά μου για την ομάδα της Καταλωνίας και όποιον φορά τη φανελλα της με την εξαίρεση του Σουάρεζ του Μασεράνο και το σύντομο αμάρτημα του Μαραντόνα.

Γκρίσσα η Ατλέτικο είναι η πιο επική ομάδα που έχω δει. Αποτελεί έστω κι ακούσια τον φορέα που συμπυκνώνει τις αξίες του πιο υγιή αντιμπαρτσελονισμού, όπου μπαρτσελονισμός είναι όρος συνώνυμο του φανφαρονισμού. Είναι η Ιλιάδα και η Οδύσσεια του ποδοσφαίρου σήμερα. Είναι το έργο του Θουκυδίδη για τον Πελοποννησιακό (ας ελπίσουμε ότι σε αυτή τη περίπτωση δε θα μείνει ανολοκλήρωτο χωρίς το πρωταθλητριών). Είναι ένα έργο του Τσέχωβ. Και ο Χουανφράν ο σύγχρονος προλετάριος που υπερβαίνει τον εαυτό του, σηκώνεται στα χτυπήματα και συνεχίζει
:)
Α Γκρίσσα εννοείται ότι αύριο μαθαίνει η Ευρώπη και ποιός είναι ο πραγματικός Άγιαξ :) :)

ρα

zoot horn rollo είπε...

Ρομάριο! Ας μη τον ξεχνάμε. Κἀποιος θα πει άλλες εποχές κτλ, αλλά κακά τα ψέμματα, αυτά δε τα κάνει ούτε ο Ρονάλντο ούτε ο Μέσι(παιχταράδες όπως και να'χει), είναι πιο "ρομποτάκια" (συνήθως).
Πραγματικά ευρύ "ρεπερτόριο" ο τύπος.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΝΤΡΙΠΛΑ ΟΥΤΕ ΤΑΚΛΙΝ Η ΝΤΟΠΑ. ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΠΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΝΤΡΙΠΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.

ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ.

ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΣΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝΕ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΤΟΤΕ ΟΛΗ Η ΥΦΗΛΙΟΣ ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΑΝΑΝ ΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ.

ΣΤΟΝ ΜΕΣΙ ΗΔΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΕΦΤΟΥΝΕ ΑΣΧΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ. ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΟΠΑ.

ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ. ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ STAR SYSTEM ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΠΑΚΤΩΛΟΥΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ, ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΟΥ.
ΕΝΑΣ ΟΜΩΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ, ΕΥΚΟΛΑ ΣΠΑΕΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ.

Η ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΠΑΙΖΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΥ ΑΝ ΤΟΛΜΑΓΕ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙ Η ΡΕΑΛ ΘΑ ΡΙΧΝΑΝΕ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙΑ ΣΤΟΥΣ GALLACTICOS ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΓΑΛΑΞΙΕΣ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Гриша είπε...

Να σου πω ρα,
Ειχα σκοπο να την τραβηξω τη διαφωνια μας για τα δρεπανηφορα του σιμεονε αλλα υστερα απο αυτο σου το σχολιο:
"Εκφράζω επίσης την ιερή αγανάκτησή μου μπροστά σε ένα κύμα ποδοσφαιρικού ευρωλιγουρισμού που βγάζουν κάποιες επιλογές πολλών εδώ μέσα. Ελπίζω να αναλογιστείτε το σφάλμα σας και να προβείτε σε ειλικρινή μεταμέλεια. Το σωστό ποδόσφαιρο παίζεται πρώτα και κύρια σε άλλη ήπειρο ή από παίκτες/προπονητές που έρχονται από εκεί."

...μες στο μυαλο μου εισαι,σηκωνω λευκη σημαια.

Plus το σχολιο για τον ΠΑΣ.

@zoot Ετσι ειναι πως να το κανουμε αυτα ηταν τελειωματα
Ο κλαιφερτ κλουιφερτ ξερωγω που λεει ο σφυροδρεπανος φανταζε μπροστα του τιτικα...πολυτελειας.

Ανώνυμος είπε...

O Ρομάριο παίκτης με φοβερό ένστικτο του γκολ αλλά μπορούσε να είναι άφαντος σε όλο τον αγώνα εκτός της φάσης που έβαλε το γκολ. Σπουδαίος φορ αλλά κατά τη γνώμη μου λιγότερο σπουδαίος από τον μεγάλο σύγχρονο Ουρουγουανό, τον φαν Μπάστεν και μερικούς (πολύ λίγους) άλλους.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Σφυροδρεπανε με απογοητευσες.
Ηλικιακα ειμαστε κοντα αρα περιμενα η καψουρα σου οπως και των περισσότερων απο μας τοτε να ειναι αυτος.

https://m.youtube.com/watch?v=KRJ7mttcuew

Το πιο αρτιο και ολοκληρωμενο φορ των '90s. Και περα απο finisher ηταν και μεγαλη μπαλαδοφατσα.

Απο κει και περα. Απο μπαλα λιγα αλλα μηχανη παραγωγης γκολ ο Πιπο.
Προσωπικη λατρεια ο Μπατζιο και ο Del Piero αλλα δεν ηταν οι τοπ finisher. Βεβαια μαγευαν.
Πιο μετα εχουμε Ραουλ αρχηγος της μισητης μεν γκολτζης δε, Σεφτσενκο, προσωπικη μου λατρεια ο Βιγια οπως και σημερα ο δαγκανιαρης Ουρουγουανος της Μπαρτσα.
Μην ξεχναμε και Ροναλντο φαινομενο οπως και τον μεγιστο Βιερι.

Δεν βαζω Φαν Μπαστεν γιατι αν πιασουνε πριν το 1990 εχει ψωμι.

Υγ. Respect για το βιντεο του Κλαιφερτ οχι για τον συμπαθη Ολλανδο φορ αλλα για την πιο διαστημικη εθνική ομαδα που εχω δει. Την Ολλανδία του 1998 και του 2000 που απο την καταρα των πέναλτι στερηθηκε μουντιαλ και γιουρο παρολο που έπαιζε το πιο όμορφο ποδόσφαιρο και είχε παιχτες οπως ο Ζεεντορφ, ο Νταβιντς, ο Ντε μπουρ, ο Οφερμαρς, ο Μπερκαμπ, ο Κλαιφερτ, ο Κοκου, ο Βαν ντερ Σαρ, ο Ραιζιγκερ κλπ

ratm

Saportoutourki είπε...

Μπάλα δεν σου μαθαίνουνε σίουρα. Αλλά σε αφήνουν να παίζεις την ίδια μπάλα, για 90 λεπτά, φουλ στο σπριντ και για πολλές σεζόν. Σου δίνουν δηλαδή την δυνατότητα να τρέξεις σε ίδια ένταση 50 φορές έσα στον αγώνα, ενώ ο αντίπαλος θα τρέξει 40. Στις 10 καλές ου στιγμές θα πετύχειςια υπεροχή, που αν είσαι και τεχνίτης θα φανεί περισσότερο. Και θα φαίνεται αυτό σαν ταλέντο και ψυχολογία νικητή (βαρντυ).
Η ντόπα σου δίνει και απίστευτη αντοχή στην προπόνηση. Οποτε άριστο υπόβαθρο για βελτίωση.

Εκρηκτικότητα επίης δεν αποκτιέται μόνο ε ντόπα. Αλλά προφνώς δεν είχες επαφή με αθλητές ή δεν ήσουν στα γήπεδα για να βλέπεις τις διαφορές.
Στον στίβο πχ, δεν πας την μια σεζόν από το 22:10 στο 21. Πας από το 22:10 (αν ήταν το καλύτερό σου) στο 21:85 και λες και ευχαριστώ. Οι Κεντέρηδες και λοιποί κάνανε άλματα με την ντόπα. Και μάλιστα αθλητές χτυπιόσαντο έξω στο ταρτάν και αυτοί με ό,τι να ναι προγράμματα, γελάκια, χαζοκουβέντες και λίγες ευθείες πετούσανε.

Saportoutourki είπε...

Όσο για την αντίληψη στον χώρο, την πάσα κλπ μην νομίζεις ότι ο Γκουαρντιόλα, ο Ζιντάν, ο Σκόουλς, ο Πίρλο και άλλοι οργανωτές ξέρανε λιγότερη μπάλα από τον Τσάβι.
Δες όμως με τι αντοχές και πόσο ψηλά πίεζε ο Τσάβι επί τόσα χρόνια. Αλύγιστος. Πίεση, επιστροφή να οργανώσει, να δώσει, να φύγει, να ξαναπάρει μέχρι να βρει τρύπα. Ακούραστα επί σεζόν. Αυτό δεν θέλει μόνο ποδοσφαιρικό εγκέφαλο.
(ερυθροποιητίνη)

σαπόρ τουτούρκι

Ανώνυμος είπε...

"Όσο για την αντίληψη στον χώρο, την πάσα κλπ μην νομίζεις ότι ο Γκουαρντιόλα, ο Ζιντάν, ο Σκόουλς, ο Πίρλο και άλλοι οργανωτές ξέρανε λιγότερη μπάλα από τον Τσάβι."

Θες να πείσεις ότι έπαιρνε ο Τσάβι και οι άλλοι δεν έπαιρναν; Προσωπικά δεν το πιστεύω καθόλου.

Ο ίδιος ο Γκουαρντιόλα που τον ανέφερες είχε τιμωρηθεί κάποτε για ντόπινγκ. Εδώ ρε έπαιρνε ο Μπουρούσης από τον Μάκη Ψωμιάδη και συζητάμε αν παίρνουν ή δεν παίρνουν αυτοί που παίζουν στο απολύτως κορυφαίο επίπεδο; Μήπως δεν έπαιρνε η Φλώρενς Γκριφιθ και ο μόνος που έπαιρνε αναβολικά το 1988 ήταν ο Μπεν Τζόνσον; Συγγνώμη αλλά αυτά τα ακούω ως παραμυθάκια. Ολόκληρη "Dream Team" είχε εξαιρεθεί από έλεγχους για να συμμετέχει σε Ολυμπιακούς (νομίζω περισσότερο της μιας φοράς) και λέμε ότι μόνο οι "κακοί" Κριστιάνο και Μέσσι παίρνουν;

Όποιος παίζει στο σημερινό κορυφαίο επίπεδο (και αρκετά κάτω από αυτό) είναι περίπου κανόνας ότι κάτι παίρνει (άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο). Και το παίρνει όχι βέβαια για να γίνει καλύτερος τεχνικά αλλά για να αντέξει στο ρυθμό που έχει φτάσει σε μη ανθρώπινα επίπεδα. Όσα χάπια και να πάρεις εσύ ή εγώ, δε θα βγάλουμε πχ μια μακρινή μπαλιά του Πίρλο. Από εκεί και πέρα, αν νομίζεις ότι ο Κριστιάνο, ότι κι αν παίρνει, δε σκίζεται καθημερινά στη προπόνηση (ούτως ή αλλως έχει πολύ γερό και δυνατό σκαρί) ή ότι ο Πίρλο δεν ήταν λίγο τεμπελάκος και η διαφορά τους στη φυσική κατάσταση υπήρχε μόνο και μόνο επειδή ο Κριστιάνο έπαιρνε κάτι μυστικό που το έδινε μόνο σε αυτόν ο γυμναστής στη Μάντσεστερ και δεν το έδινε πχ στον Σκόοουλς, ή ότι μόνο ο Κεντέρης από εκείνη την κούρσα χαπακώνονταν, τότε συγγνώμη αλλά και πάλι δεν το πιστεύω. Αν δεν υπήρχαν καθόλου αναβολικά ο Κριστιάνο θα υπερείχε και πάλι του Πίρλο κατά πολύ σε φυσικά προσόντα και μάλιστα περισσότερο από τη γενετική διαφορά τους, διότι ο Κριστιάνο, ότι κι αν λέμε, είναι δουλευταράς (και ο Μέσσι είναι, αρκετά).

ρα

Ανώνυμος είπε...

Περί ντόπινγκ και των τάχα "κακών" Μέσι και Κριστιάνο που υπάρχουν σήμερα.

Ιταλικά δεν ξέρω αλλά αν βάλει κανείς το κείμενο που υπάρχει στον παρακάτω σύνδεσμο για μετάφραση στο google translate νομίζω ότι θα το βρει αρκετά ενδιαφέρον (πιθανώς το google θα αποδώσει καλύτερα τη μετάφραση από τα ιταλικά στα αγγλικά αντί των ελληνικών)

http://www.corrieredellosport.it/news/calcio/serie-a/inter/2015/11/07-5658541/mazzola_linter_di_hh_la_staffetta_e_quei_caff_/?cookieAccept

Τη συνέντευξη έδωσε ο Feruccio Mazzola, αδερφός του μεγάλου Σάντρο Ματσόλα, που έπαιζε κι αυτός (αναπληρωματικός βέβαια) στη μεγάλη Ίντερ του Ερρέρα (ο οποίος παραμένει μεγάλος όσον αφορά την εξέλιξη του ποδοσφαίρου ακόμα κι αν όλα τα παραπάνω είναι αλήθεια ως την τελευταία λεπτομέρειά τους).

ρα

ΥΓ. Και δεν είναι η μόνη περίπτωση που γίνεται παρόμοια αναφορά. Υπάρχουν κι άλλα περιστατικά τόσο στη Μπαρτσελόνα πριν πάει στην Ίντερ ο Ερρέρα, όσο και μετά στη Ρόμα.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Επιλεκτικές απαντήσεις και πάλι.

Ρα, για μένα το ωραίο ποδόσφαιρο είναι μιγάς (πήγα να γράψω μιγαδικό, αλλά μάλλον βγαίνει άλλο νόημα έτσι). Για αυτό και το προβάδισμα το έχουν οι Ισπανοί (που επικοινωνούν λόγω γλώσσας πιο πολύ από κάθε άλλον με τη Λατινική Αμερική), οι Αργεντίνοι κι οι Ουρουγουανοί, που είναι κάπως πιο εξευρωπαϊσμένοι. Το κακό είναι ότι με το πέρασμα των χρόνων κάποιες ταυτότητες χάνονται. Η Βραζιλία δεν απογοήτευσε τόσο για τον ταπεινωτικό αποκλεισμό στο mineirazo, όσο γιατί δεν είχε ούτε έναν καλό, καθαρό σέντερ φορ.

Σαπόρ, καταλαβαίνω ότι στο γραπτό λόγο πολλά νοήματα χάνονται στο δρόμο. Να καταλάβω ότι είμαι κολλημένος Μπαρτσελοναίος (τιμή μου, δεν το θεωρώ βρισιά) και να το συζητήσω αν ρίχνω ή όχι το επίπεδο (στα αθλητικά και γενικώς), αλλά πού ακριβώς σε χλεύασα; Επειδή έγραψα ότι ο Μέσι πήρε αυξητική ορμόνη για να μη μείνει νάνος;

Η επόμενη καψούρα μου (μετά τον Κλάιφερτ, που έγινε βετεράνος στα 28 του ουσιαστικά) ήταν ο Ροναλντίνιο.
http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2010/08/blog-post_29.html
Δεν ξέρω όμως αν θα τον έβαζα σε επιθετικό δίδυμο. Βασικά δεν ξέρω πού θα τον έβαζα. Στην τριάδα άντε πες ότι μπαίνει σχηματικά αριστερά, όπως στην Μπάρτσα. Ή μήπως στο κέντρο πίσω από τους 2 μπροστά, όπως το 2002 με τη Βραζιλία;
http://karpetshow.gr/blog/%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%82

ΚμΔ, κι εγώ είχα διαβάσει το κείμενο αυτό το Φλεβάρη, που ήταν τα γενέθλια του Κριστιάνο. Αλλά -εκτός κι αν μου διαφεύγει κάτι- αποδεικνύει με αριθμούς ότι τα τελειώματά του είναι ελαφρώς χειρότερα από του Μέσι.
Τις κεφαλιές τις ανέφερα, επειδή είναι με διαφορά το πιο δυνατό σημείο του Κριστιάνο απέναντι στο Μέσι -κι ας έχει κάνει ο τελευταίος αυτό μεταξύ άλλων
https://www.youtube.com/watch?v=Pe15uHGeKVU
Κι ως προς αυτό έγραψα ότι (κατά τη γνώμη μου) υπάρχουν πιο σπουδαίοι κεφαλοσφαιριστές από τον Πορτογάλο (τίποτα παραπάνω).

Ρα (και πάλι), συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυσή σου για τα αναβολικά.
Αλλά εμένα η τυπική ισπανόφατσα του Χουανφράν μου θυμίζει κονκισταδόρ στο Νέο Κόσμο παρά προλετάριο.
http://lifestyle.inquirer.net/files/2012/08/t0819senior-minyong_1.jpg

Ratm, μου ήταν συμπαθής ο Γκαμπριέλ, αλλά δεν μπορώ να τον πω καψούρα. Τον Μπάτζιο όμως ναι περισσότερο.

Η Ολλανδία εκείνης της διετίας ήταν ο λόγος που έγινα συνειδητά Μπάρτσα, όταν είχε οκτώ Ολλανδούς στη σύνθεσή της (κάντε κουίζ με τον εαυτό σας, αν μπορείτε να τους βρείτε χωρίς γκουγκλάρισμα), την εποχή που έχανε δηλ οπαδούς, λόγω Φαν Χάαλ.
Ο Φαν Χάαλ ήταν ο βασικός λόγος που εκείνη η ομάδα δεν προκρίθηκε (από όμιλο με Πορτογαλία και Ιρλανδία) στην τελική φάση του Μουντιάλ του 02'. Είχε φανεί εξ αρχής πως θα ταν παρωδία εκείνη η διοργάνωση.

Παρεμπιπτόντως, ο ημιτελικός της Ολλανδίας του 2000 με τους Ιταλούς ήταν δίωρο φεστιβάλ γκαντεμιάς.
Αλλά κι εσύ με απογοήτευσες, γιατί ξέχασες το μεγαλύτερο τεχνίτη εκείνης της γενιάς που έκανε να γελάνε και τα τσιμέντα, παίζοντας με βύσμα σε τέτοια ομαδάρα.
Χόρεψέ τους στο ταψί, μεγάλε Μπουντεβάιν.
https://www.youtube.com/watch?v=ADTUDx8-Pbg

Ανώνυμος είπε...

Ναι ρε φιλε ο Ζεντεν. Το ειχα διαγραψει με κοπο απο τη μνημη μου... Σε μισώ που μου τον επανεφερες.

ratm

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Επίσης, κάτι άλλο για τους "παίκτες του YouTube". Όποιος κρίνει τους ποδοσφαιριστές από τα καλύτερα στιγμιότυπά τους σε κάποιο βιντεάκι, μπορεί να θαυμάζει και την Κόμπρα που ακούει στο όνομα Φέλιξ Μπόρχα.

Αλλά. Η διαφορά των παικτών της σημερινής γενιάς από τους προηγούμενους είναι πως ό,τι κάνουν, μπαίνει στο μικροσκόπιο και υπεραναλύεται. Το Μαραντόνα αντιθέτως, ελάχιστοι από αυτούς που τον θαυμάζουν (και δε βγάζω τον εαυτό μου έξω), τον έβλεπαν κάθε Κυριακή στο γήπεδο, για να έχουν ολοκληρωμένη προσωπική άποψη για την αξία του.

Πέρα από αυτό όμως, η σωστή απάντηση για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών (που κάνει κάποιους να βγάζουν σπυράκια στην ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ο θεός τους Ντιέγκο) είναι αυτή

http://atexnos.gr/%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%89%CE%BD/

Saportoutourki είπε...

@ρα

Δεν παίρνουν όλοι οι αθλητές ντόπα ούτε όσοι παίρνουν ντόπα είναι κορυφαίοι.

ΑΛΛΑ

1. ΔΕΝ παίρνουν όλοι ντόπα.
2. Οι κορυφαίοι παίρνουν την πιο προσεγμένη και γυμνάζονται με τους καλύτερους.
3. Υπάρχει τέλος και το κορυφαίο 10% του επαγγελματικού αθλητισμού που με ντόπα και συγκυρίες μπαίνει στο 1%. (Βαρντυ)

Ο,τι καταλαβες καταλαβες. Ρωτα αθλητες στιβου και ποδοσφαίρου για το πόσο σκληρά πχ (δεν) προπονούνταν η ντοπέ Ελληνίδα των 400 εμπόδια. Ρώτα για εκείνη την βαδίστρια. Για τον Κεντέρη. Ψάξε χρόνους. Δες τα "άλματα" που κάνανε σε χρόνους. Ρώτα για το.τι βελτίωση είναο φυσιολογική σε μια σεζόν. Αν τα προγράμματα ελλήνων ολυμπιομικών ταιριάζουν με τέτοιες επιδόσεις.

@απολίθωμα

Χαθήκαμε στην μετάφραση από την αρχή. Κυρίως γιατί έχεις το καφράκι μέσα σου σε ό,τι αφορά την μπαρτσελόνα.

Saportoutourki είπε...

Όσον αφορά τον "κορυφαίο" όλων των εποχών, φυσικά και είναι αντιδιαλεκτικό να συγκρίνουμε διαφορετικές καταστάσειςνδιαφορετικών εποχών.

Αλλά όποιος νομίζει ότι ο Μέσσι είναι ο κορυφαίος είναι άμπαλος.
Πόσο μάλλον ο Ρονάλντο.

Υ.Γ.:Το ότι βγάζουν 500 παιχνίδια σε 6 σεζόν με κορυφαία απόδοση, δεν σημαίνει πως ο Ινιέστα δεν έχει 500 τόνους περισσότερη γνώση του τοπίου. Ινιέστα, Τσάβι και Σνάιντερ κυριάρχησαν σε πολλά σημαντικά παιχνίδια όταν ήταν σε φόρμα αλλά και όταν οι ομάδες τους χρειαζόταν την μία σημαντική ενέργεια και όχι τις 30 ρουτίνας. Απλά ο Μέσι και ο Ρονάλντο είναι φαινόμενα διάρκειας και ανα-προσαρμογής.

Υ.Γ.2: Πάντα με μάγευαν οινπαίχτες που με μια ενέργεια περνούσαν 2 γραμμές (πάσα που τρυπάει κέντρο και άμυνα πχ) παρά οι παίχτες που φλυαρούσαν. Τσάβι, Σκόουλς, Ζιντάν, Πίρλο, Σνάιντερ κλπ και από στράικερ κάποιοι όπως βαν Νίστελροϋ, Μπατιστούτα.
Και κάποιοι μπορούσαν να κάνουν τα πάντα. Να φλυαρούν όποτε πρέπει και να εκτελούν άλλες φορές. Σ αυτούς τους κάποιους βάζω Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Ινιέστα και Μέσσι.
Σκατά σε κάθε τσεκούρι που προστατευόταν από την διαιτησία (ματεράτσι, γκατούσο κλπ)

Ανώνυμος είπε...

Κάτι ενδιαφέρον για πιο ιδεολογική προσέγγιση του πράγματος.
https://www.youtube.com/watch?v=e5jDspIC4hY

Eren Jaeger

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ό,τι πεις σαπόρ. Εγώ είμαι το καφράκι, εσύ ο διαλεκτικός με τα επιχειρήματα.

Κατά τα άλλα, άσχετες ειδησούλες

http://www.contra.gr/Sports/rio2016/epikh-diafhmish-o-ronalntinio-kseftilizei-astynomikous-sto-rio.4170171.html

http://www.contra.gr/Soccer/France/Ligue1/psg/sthn-pari-kai-o-klaifert.4171431.html

Ανώνυμος είπε...

Ας πούμε ότι έχουμε ρωτήσει διαφορετικούς ανθρώπους για διάφορους κι ότι έχουμε σχηματίσει διαφορετική άποψη.

Αμα τύχει και πιάσει κάποιος τη γυναίκα του καβάλα σε κάποιον άλλο, πάντα έχει την επιλογή να υποθέσει ότι κάτι άλλο συνέβαινε από αυτό που έμοιαζε ότι συνέβαινε. Ας πούμε κάποιος μπορεί να δει με τα μάτια του μια ολόκληρη ομάδα, την Πάρμα, να βαράει ενέσεις νεοτόν την προηγουμένη ενός τελικού και να υποθέσει ότι όλα βαίνουν καλώς. Το νεοτόν δεν ήταν σε λίστα, όλα καλά και ηθικά, οι τύποι πήγαιναν με το σταυρό στο χέρι οπότε και να είχαν όλοι αυτοί στα χέρια τους κάτι μη ανιχνεύσιμο δεν υπήρχε περίπτωση να το έπαιρναν. Τι κι αν ο Ζιντάν έχει ομολογήσει οτι στη Γιουβέντους έπαιρνε κρεατίνη ή ότι αποδείχτηκε ότι κάποιοι στη γιούβε χορηγούσαν "νομιμες" ουσίες με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγουν τα ίδια αποτελέσματα με το να τους ντόπαραν με "παράνομες" ουσίες (ασχέτως αν η όντως Μεγάλη Κυρία την έβγαλε καθαρή η ίδια ως ομάδα σε σχέση με τους τίτλους που πήρε τότε). Φυσικά και έχουμε την επιλογή να κλείσουμε απλά τα μάτια μας. Να μη πούμε ότι το ντοπινγκ -νόμιμο και παράνομο, σε εισαγωγικά αμφοτερα- αποτελεί κοινή πρακτική αλλά να είμαστε ανά τακτά χρονικά πεφτοσυννεφάκηδες.
Όπως μπορούμε απλά να πιστέψουμε ότι οι αρκούδες δε χέζουν στο δάσος.

ρα

ΥΓ. Αδιάφορα τα παραπάνω σε μια βραδυά που η Ευρώπη προσκύνησε :) :)

Saportoutourki είπε...

Εγώ είμαι απλά γαμάτος.

Ανώνυμος είπε...

Η αναφορά σε Ευρώπη που προσκύνησε αφορούσε το ποδοσφαιρικό ματς του ΠΑΣ. Αγνοούσα πλήρως τις εξελίξεις στη Γαλλία.

ρα

Saportoutourki είπε...

Ρα,

Γνωστά όσα λες για Ζιντάν και Πάρμα.
Ας σταθούμε στην περίπτωση της Πάρμα όμως.
Αυτό που περιγράφεις εννοώ. Οι καλύτεροι παίρνουν τα πιο καινούρια και καλύτετα. Κάτω απ τους καλύτερους γυμναδτές, προπονητές και... γιατρούς.

Η κρεατίνη δεν έχει καμία μα καμία σχέση με αναβολικά ούτε συγκρίνεται το αποτέλεσμά τους. Είναι εντελώς άκαιρη η σύγκριση.

υ.γ.: έχει αναφερθεί ο Ντάβιντς μέσα σε κορυφαίους και οφείλω να σημειώσω την αμπαλαδοσύνη.
υ.γ.2: τουλάχιστον δεν μένουμε στην επιφάνεια του επαγ αθλητισμού. Μιλάμε για ντόπες, εμπορευματοποίηση κλπ

Ανώνυμος είπε...

Μιλάμε για ομολογημένη χρήση κρεατίνης όχι απαραίτητα για το τι χρησιμοποιούσε πραγματικά. Η γιουβέντους (οι ειδικοί της τέλος πάντων) ομολόγησε οτι χρησιμοποιούσαν "νόμιμα" με τέτοιο τρόπο που να φέρνουν ίδια αποτελέσματα με "παράνομη" ντόπα. Η ομολογία αυτή για μένα συνιστά την ελάχιστη βάση της υπόθεσης. Και ειλικρινά η διαχωριστική γραμμή του νόμιμου από το παράνομο σε τέτοια ιατρική υποστήριξη για επιδόσεις είναι ανύπαρκτη.Εξάλλου πολλες φορες το σημερινό νόμιμο είναι το αυριανό παράνομο

ρα

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

υγ2: εγώ ως επιφανειακός (καφράκος) να πούμε, συμφωνώ βασικά με το ρα.
Τα αναβολικά σε βοηθούν βασικά να κάνεις τρομερά πράγματα στην προπόνηση (πχ με τα βάρη) για να αντέχεις στον αγώνα. Αλλά δε σου μαθαίνουν μπάλα και δεν προσθέτουν ταλέντο.

Επίσης, με εξαίρεση κάποια αθλήματα (κυρίως τα αγωνίσματα του στίβου) και συγκεκριμένες περιπτώσεις (Γερμανία το 54', ίσως η Σεβίλλη το 06-07), τα αναβολικά δεν κάνουν ακριβώς τη διαφορά στα ομαδικά αθλήματα. Όλοι παίρνουν και ευνοούνται κατά βάση το ίδιο. Οι εξαιρέσεις είναι υπαρκτές, για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Αναυδος είπε...

Το ντοπιγκ κυριαρχει στον πρωταθλητισμο και αντιθετα με το τι πιστευει ο σαπορ (που είναι γαματος) ολοι/ολες οι κορυφαιοι (δηλ. οι αθλητες που οι επιδόσεις τους τους επιτρεπουν να συμμετεχουν στα εθνικα και παγκοσμια πρωταθληματα) ντοπαρονται

Από εκει και περα το ντοπιγκ όπως και κάθε αλλου ειδους φαρμακευτικη αγωγη εξειδικευεται αναλογα με το σκοπό. Κυριως το ντοπιγκ χρησιμοποιειται για την αυξηση της μυικης μαζας (αναβολικά π.χ. στανοζανολη, τεστοστερονη, μεθυλτριενολόνη κλπ), και της αντοχης (ερθροποιητινη, καθως και για τη γρηγοροτερη αποκατασταση από τραυματισμούς. Επιπλεον το ντοπιγκ χρησιμοποιειται για την αυξημενη και παρατεταμενη διεργερση του αθλητη, τον ελεγχο του σωμ βαρους Υπαρχει εξειδικευμενη φαρμακευτικη υποστηριξη για όλα τα αθληματα (ακομη και για σκοποβολή, τοξοβολια με ηρεμιστικα που κατεβαζουν τους παλμους κλπ).

Δεν μας αρεσει αλλα το ντοπιγκ παραγει καλυτερους αθλητες για τον απλο λογο ότι εχει αυξησει κατακορυφα το χρονο προπονησης με όλα τα οφελη που εχει αυτό στην τεχνικη καταρτιση του αθλητη. Όπως είναι φυσικο άλλο το ντοπιγκ του πλουσιου και άλλο του φτωχου.

Μποτομλαιν που λενε και ο εγγλεζοι ολους οσους θαυμαζουμε σημερα είναι με τον ένα η τον άλλο τροπο ντοπε (μεσι, ροναλντο, ροναλντο ο β’, ροναλντινιο, σναιντερ κλπ κλπ κλπ) Μιλαμε για τους συγχρονους μονομαχους της καπιταλιστικης ρωμης που αφηνουν πολλες φορες τη ζωη τους ακομη και στην αρενα αν και τις περισσοτερες φορες αφηνουν τα εγκοσμια νωριτερα από τους κοινους θνητους εξαιτιας του ντοπιγκ. Αρτος και θεαματα για τους πληβιους που προσκυνουν σωβρακα και φανελες

Saportoutourki είπε...

Μπάλα δεν θα σου μάθουν.
Θα σε κάνουν ικανό να κάνεις μέσα στον αγώνα ΣΩΣΤΑ αυτό που ξέρεις, όχι 30 φορές και να κουραστείς, αλλά 50. Αυτό έγραψα.
Και συμπλήρωσα:
αν αυτό που κάνεις και σωστά είναι τεχνικό, όχι απλά κυνηγητό (πχ Γκατούσο), τότε όχι απλά φαίνεσαι να υπερέχεις, αλλά να ξεφτιλίζεις τον καθένα.

Από την άλλη ένας σχετικά ατάλαντος ποδοσφαιρικά παίχτης (Τακινάρντι, Ντάβιτς, Μοντέρο κλπ μιας και αναφέρατε Γιουβέντους) μπορεί να σταθεί σε κορυφαίο επίπεδο και να φαίνεται κορυφαίος... ενώ είναι απλά ένας Τακινάρντης.

υ.γ.: Στείλτε μου ένα άρθρο σχετικό με κρεατίνη και την αντιστοίχηση του αποτελέσματος με... αναβολικά. Μπορεί απλά να αγνοώ τα πράγματα. Με τις γνώσεις που έχω στο πώς λειτουργεί ένα σώμα, όντας αιλητής έως ένα σημείο της ζωής μου και κρατώντας επαφές με αθλητές στίβου, σας διαβεβαιώνω ότι με κρεατίνη μόνο δεν γάμησε κανείς. Που δεν είναι καν ντόπα. Αν έχετε έστω δημοσιογραφικό άρθρο για την κρεατίνη και το πώς την χρησιμοποιούσε η Γιουβέντους στείλτε το.
υ.γ.2: Θυμόμουν τον Ζιντάν να λέει ότι δεν ήξερελαν τι παίρνανε για μια περίοδο μέσα στα αποδυτήρια της Γιουβέντους και ότι τα αποδυτήρια ήταν γεμάτα χάπια. ΚΑΙ σε αυτό ίσως κάνω λάθος. Θα επιμείνω με τις γνώσεις που έχω μέχρι τώρα να μην συγκρίνω την κρεατίνη με ντόπα.

Αναυδος είπε...

η κρεατινη ειναι νομιμο συμπληρωμα αν και κατα πασα πιθανοτητα υπευθυνο για καρκινογεννεσεις
δεν ειναι στη λιστα της wada

απο την αλλη η αυξημενη προπονηση σε κανει καλυτερο και τεχνικα μεσω της συνεχους επαναληψης μιας ασκησης/τεχνικης κλπ. π.χ χιλια σουτ/τριπλες/γροθιες ανα προπονηση σε σχεση με 200 κανουν τη διαφορα τοσο σε ποδοσφαιρο,μπασκετ πυγμαχια κλπ

Ανώνυμος είπε...

Ούτε το νεοτον της Παρμα ήταν "απαγορευμένο" και δεν ειπωθηκε ότι η κρεατινη του ζινταν στη Γιουβέντους ήταν. Γκουγκλισμα για juve doping scandal και θα δει κανείς ότι η Γιουβέντους-την εποχή ζινταν-ειχε παραδεχτει χρηση νομιμων ουσιών (με τέτοιο τρόπο που αυτές οι νομιμες ουσίες να φέρνουν ισοδύναμα αποτελέσματα με παρανομες. Γι αυτό και διατηρεισε τους τιτλους. Τώρα αν καποιοι δεν το πουν ντόπινγκ,
γνώμη τους
Και της Σαραποβα η ουσία δεν ήταν παντα "παρανομη"

ρα

Ανώνυμος είπε...

@ρα
Έψαξα ακριβώς αυτό που είπες. Απόσπασμα.

He said that it was "practically certain" that midfielders Antonio Conte and Alessio Tacchinardi had taken EPO to overcome brief bouts of anaemia, and "very probable" that seven other players - Alessandro Birindelli, Alessandro Del Piero, Didier Deschamps, Manuel Dimas, Paolo Montero, Gianluca Pessotto and Moreno Torricelli - had taken EPO in small doses. The club's lawyers believe that the charges relating to EPO use were the weakest part of the prosecution case and will not hold up under the scrutiny in the Appeal Court.

...
!!!!EPO!!!! = ερυθροποιητίνη
Αυτή που κάνει τους Τακινάρντηδες (και τους καντέδες και τους βαρντύδες???? και τους Ινιέστες και τους Τσάβηδες;;;;; Και τους Μακελελέδες και τους Γκατούσους;;;;) να τρέχουν σαν σκυλιά!
Έλεος. Τα έβαλα από την αρχή, μίλησα για συγκεκριμένα πράγματα. Blood doping στην wikipedia.
Και είναι μάλιστα ο Τακινάρντης το πρώτο όνομα που αναφέρεται στο δημοσιογραφικό άθρο, όπως υπέθεσα. Ξέρετε πόσα χιλιόμετρα και τι "καλές τοποθετήσεις" είχε ο Τακινάρντης;;; EPO ήταν η αιτία.


Λοιπόν, δεν βγάζουμε άκρη. Διαβάστε και μετά συζητάμε. Αν θέλετε ψάξτε τα μόνοι σας.
1. EPO, ερυθροποιητίνη και γενικότερα blood doping.
2. Στεροειδή αναβοιλικά.
Αυτά είναι τα βασικά της μπάλας (ντόπας). Δεν έχω άλλη υπομονή. Είναι σαν να μιλάμε για Μαρξ και να μην καταλαβαίνουμε ξέρω γω Χριστό από υπεραξία.

Η εφεδρίνη του Μαραντόνα και του Γιακούμπ Βαβζίνιακ (μια αμφεταμίνη, που βέβαια αν θερμανθεί γίνεται μεθαμφεταμίνη, πολύ ισχυρό σπιντάκι δηλαδή), είναι πασατέμπο μπροστά στην ερυθροποιητίνη.
Π.χ. η εφεδρίνη μαζί με καφεΐνη και ασπιρίνη είναι φάρμακο για το κρύωμα, δημοφιλέστατο στις ΗΠΑ. Σε μεγάλες δόσεις αυξάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό... ας τα πούμε απλά... την δύναμη της καρδιάς και του αναπνευστικού. Πολύ περισσότερο απ ό,τι χρειάζεται για ένα κρύωμα.
Το panadol cold and flu είναι κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα. Σε μεγάλες δόσεις θα σας φέρει ταχυκαρδία, ταχύπνοια κλπ.
Αυτά γιατί βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να αποδεικνύω ότι ξέρω για τι πράγμα μιλάω, και οποιοσδήποτε φαρμακοποιός ή γιατρός ας επιβεβαιώσει.

Για γαμημένη ερυθροποιητίνη μιλάμε λοιπόν και στην περίπτωση της Γιουβέντους. Αυτή φέρνει τα ατελείωτα χιλιόμετρα που βλέπτε. Καμία προπόνηση και πίπες μπλε. Ούτε η ηγετική προσωπικότητα τα φέρνει, ούτε η θέληση. Από κάποιο σημείο και μετά, μόνο με ερυθροποιητίνη, ίσως και κάποιες μη ανιχνεύσιμες μαγκιές λίγο πριν τον αγώνα.
(τα αναβολικά φέρνουνε την αντοχή στην προπόνηση, την ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ αύξηση της μυϊκής μάζας και εκρηκτικότητας, το ξεπέρασμα δηλαδή των ορίων που έχεις και τα άλματα στις επιδόσεις)


σαπόρ τουτούρκι

Ανώνυμος είπε...

Aπ όσο διαβάζω παίρνανε και το Neoton.
To όνομα του συστατικού του μοιάζει με την κρεατίνη. ΔΕΝ είναι κρεατίνη. Το χρησιμοποιούσαν για να προστατέψουν την καρδιά.
Τα πολλά χιλιόμετρα σε μεγάλη ένταση με συνεχείς αυξομειώσεις έντασης βασικά, είναι πολύ βαριά για την καρδιά. Μπορεί να προκληθεί καρδιακή ανακοπή (Πουέρτα και λοιποί - αφήστε τα δήθεν προβλήματα που ανιχνεύονται μετά θάνατον).

Οπότε η ερυθροποιητίνη που τους έδινε τα πολλά χιλιόμετρα ήταν επικίνδυνη για την καρδιά. Γι αυτό παίρνανε και Neoton.
Το βολταρέν, ίσως για να αποφεύγουν τις θλάσεις 1ου βαθμού (τις δίνουν επίσης τα πολλά χιλιόμετρα με σπριντ), ίσως και για κάποιες αντιθρομβωτικές ιδιότητες μικρής διάρκειας.

σαπόρ τουτούρκι

Ανώνυμος είπε...

Eπειδή γράφω από κινητό
22 Jan 2002
Στη daily telegraph
Zidane forgiven by Real over creatine για την υπόθεση της γιουβε.
Googlάρισμα για zidane confirms creatine use juventus βγάζει κάποια πολλά αποτελέσματα. Σε διάφορες γλώσσες.
Φυσικά μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν ξέρουμε ανάγνωση ή ακόμα καλύτερα να πούμε ότι δεν υπάρχει αυτό. Ή ακόμα και να πούμε κρεατίνη καλή "σου δίνει νόμιμα φτερά" άλλα είναι κακά.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Και μιας και έγινε αναφορά στον κορυφαίο.Νομίζω οτι αυτός ανακηρύσσεται βάσει της επίδρασής του στην ομάδα και στις επιτυχίες κόντρα στην ποιότητα των αντιπάλων. Ένας μόνο ξεπερνά ως σήμερα τον Μαραντόνα. Ο μεγάλος ανίκητος "νέγρος αρχηγός" (και με ελληνικό αίμα) της Ουρουγουάης. Σήμερα νομίζω είναι τα 66 χρόνια από το μαρακανάζο. Ο Obdulio Varela.

ρα

Ροκυ είπε...

H κρεατίνη είναι ένα ευρέως διαδεδομένο συμπλήρωμα διατροφής,όχι φάρμακο.Δε γνωρίζω αν συνδέεται με καρκινογενέσεις όπως ανέφερε ο Άναυδος,χρησιμοποιείται πάντως από χιλιάδες τύπους οι οποίοι πηγαίνουν απλώς γυμναστήριο.Και αν κρίνω από τις επιδόσεις τους μάλλον δεν κάνει θαύματα

Την υπόθεση χρήσης κρεατίνης από παίχτες της Γιουβέντους την θυμάμαι και γω,έστω αμυδρά.Υποθέτω πάντως ότι ήταν το τελευταίο πράγμα που έπαιρναν...

Saportoutourki είπε...

@ρα

Οι δημοσιογράφοι γράφουν χοντράδες επειδή ξέρουν μισά πράγματα.
Το όνομα της δραστικής ουσίας του Neoton είναι τέτοιο που μπορεί να μπερδέψει έναν ημιμαθή.
Όπως έγραψα, το όνομα μοιάζει με κρεατίνη, αλλά δεν είναι αυτό . ούτε σαν όνομα ούτε και σαν δράση ουσίας. Η κρεατίνη και το νέοτον είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Με λίγα λόγια, ο Μένιος Σακελαρόπουλος της Αγγλίας, έγραψε μαλακίες για πράγματα που ΔΕΝ γνωρίζει. Έγραψε άρθρο βασισμένος στην ημιμάθειά του.

Saportoutourki είπε...

Και για να στο λήξω μια και καλή θα στο εξηγήσω αναλυτικά. Ξέρω ότι δεν ξέρεις. Απλά εμπιστέψου με.

Το neoton περιέχει την creatine-o-phosphate.
Το όνομα μοιάζει με κρεατίνη. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΣΑΝ ΔΡΑΣΗ.
Χρησιμοποιείται στην ιατρική για προστασία της καρδιάς. Οι βοδιμπίλντερς λένε πως έχει και αναβολικές ιδιότητες (αύξηση μυϊκής μάζας).

Ρωτάει λοιπόν κάποιος σε φόρουμ:

Creatinol-O-Phosphate vs. regular creatine
What are your experiences with COP? Is ist better than crea mono? More strength gains on this?

Απαντήσεις:
COP and creatine are different

Anyone who thinks that COP and any form of creatine are the same is patently stupid.

COP isn't creatine.
COP is an ergogenic aid.

Λοιπόν, ξέρω ότι δεν ξέρεις από φάρμακα. Δεν είσαι στα υγειονομιλά επαγγέλματα. Η πρώτη κίνηση που θα έκανες θα ήταν να δεις τι έχει μέσα αυτό το Neoton. Μετά θα έψαχνες τι δράση έχει η ουσία. Θα διάβαζες δηλαδή το όνομα της δραστικής ουσίας και θα έψαχνες γι αυτήν.
Και σίγουρα θα ήξερες ότο η κρεατίνη δεν μπορεί να συγκριθεί σαν δράση και σαν αποτέλεσμα με οποιοδήποτε αναβολικό.
Εσύ το μόνο που μπορείς να διαβάσεις είναι δημοσιογραφικά άρθρα.
Ξέχνα τα. Γάμα τα.
Ασχολήσου με ό,τι σου έγραψα.
Έχασα την υπομονή μκυ φίλε. Απλά εμπιστεύσου με.

Saportoutourki είπε...

Neotin παίρνανε.
Creatinol-o-phosphate αυτό που περιέχει.
Καμία σχέση με κρεατίνη.
Αυτά ξέρανε οι δημοσιογράφοι, αυτά γράφανε.

Και ναι, η κρεατίνη δεν έχει καμία σχέση με τα αποτελέσματα που δίνει η ντόπα. Έλεος. Συγκρίνουμε βούρτσες με γκλούτσες.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν αναφορές σε διάφορα μέσα και σε πάνω από μια γλώσσες που κουοτάρουν τον ζιντάν να αναφέρει κρεατίνη αλλά γάμα το. Λες ότι δεν είχε πάρει κρεατίνη αλλά μια άλλη ουσία, το νεοτόν (αυτό που είπαν οι της Πάρμα ότι τράβαγαν ενέσεις πριν από τελικο). Και το οποίο νεοτόν είναι ομοίως μη απαγορευμένο. Το νόημα είναι ποιό ακριβώς; Να αθωώσουμε την πρακτική της κάθε Πάρμα ή Γιουβέντους αφού έπαιρναν ουσία νόμιμη ή να αποενοχοποιήσουμε να αρχίσει να κατεβάζει κρεατίνη με το κιλό ο κάθε έφηβος που αρχίζει γυμναστήριο;

ρα

Saportoutourki είπε...

Για τελευταία φορά:
ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΚΡΕΑΤΙΝΗ
Ας το δήλωσε. Έκανα την έρευνά μου. Και άλλοι παίχτες ως κρεατίνη το ανέφεραν. Δεν ήτανε όμως. Και πολλοί βοδιμπίλντερς το αναφέρουν έτσι. Δεν είναι όμως κρεατίνη.

... Και με αυτά που συνεχίζεις να γράφεις, επιβεβαιώνεις ότι δεν ξέρεις για τι πράγμα μιλάς.

Οπότε θα στο εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ.
Παλιά οι αθλητές παίρνανε αλβουμίνη αυγού. Δηλαδή ασπράδι από αυγό. Η σύγχρονη βιομηχαμία το έκανε σκόνη. Κανένα πρόβλημα. Μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών για να πάρουν οι μύες την τροφή που θέλουνε και να μεγαλώσουν μετά κόπων και βασάνων. Σε σκόνη είναι συμπυκνωμένη. Δεν χρειάζεται να κουβαλάς αυγά. Πρόοδος δηλαδή.

Η κρεατίνη είναι ένα είδος τροφής για τους μυς που τους βοηθά να λειτουργήσουν καλύτερα, ειδικά μέσα στην προπόνηση. Δεν επηρεάζει τίποτα άλλο εκτός από τους μυς. Είναι μια τροφή. Αλλά μια τροφή φτιαγμένη από την βιομηχανία. Είναι ένα συστατικό του κρέατος που το παίρνεις πλέον σε σκόνη, σε πολύ μεγάλη πυκνότητα, χωρίς τα υπόλοιπα συστατικά του κρέατος. Παράγεται και μέσα στο σώμα.
Όπως δηλαδή παίρνεις συμπλήρωμα βιταμίνης ή αμινοξέα ή πρωτεΐνες ... κάτι παρόμοιο είναι και η κρεατίνη.

ΔΕΝ θα καταλάβεις κάτι παραπάνω, ό,τι και να διαβάσεις. Θα τα μπουρδουκλώσεις γιατί δεν ξέρεις πώς λειτουργεί το σώμα.

Η κρεατίνη και οι πρωτεΐνες κλπ, δεν έχουν σχέση με αναβολικά. Δεν επιδρούν σε άλλον ιστό πέρα από τον μυϊκό.
Η τεστοστερόνη όμως, τα αναβολικά που λέμε, γαμανε τα πάντα. Δρούνε σε αδένες, αλλάζουν την συμπεριφορά του σώματος, την ψυχολογία του αθλητή κλπ. Δεν είναι μια τροφή σε σκόνη. Είναι περιττά για υγιές σώμα.

Κρίνε όπως θες την κρεατίνη. Τις πρωτεΐνες. Τος βιταμίνες.

Κράτα τα εξής:
1. Το πιο επικίνδυνο που έπαιρνε η Γιουβέντους και πραγματικά ΑΔΙΚΟ είναι η ερυθροποιητίνη.
2. Δεν παίρνανε κρεατίνη.
3. Μην τρελαίνεσαι με την κρεατίνη. Όσοι γυμνάζονται και έχουν δοκιμάσει ξέρουν ότι δεν έχει επαφή με τα αναβολικά που όντως είναι και πρέπει να είναι παράνομα.


Κ επειδή σου δημιουργήθηκε η απορία, είμαι των ιχνοστοιχείων και των βιταμινών, κυρίως σε περιόδους που δεν τρώω καλά. Δεν έβαλα τίποτα άλλο στο στόμα μου γιατί δεν θέλω παραπάνω κιλά.

Ανώνυμος είπε...

To επιχείρημα οτι κάτι παράγεται φυσικά από τον οργανισμό και βρίσκεται μέσα σε αυτόν, ασφαλώς και δεν είναι επιχείρημα. Και η αυξητική ορμόνη ουσία που παράγει ο οργανισμός είναι.
Το επιχείρημα περί πυκνότητας και προόδου. Πρόοδος είναι να πάρει μια δόση αλβουμίνης κάποιος που για παράδειγμα είναι αλλεργικός στο αυγό ή για κάποιο λόγο δεν κάνει να φάει αυγό. Δεν είναι πρόοδος να αρχίσει να κατεβάζει κάποιος με το κουταλάκι καθημερινά ποσότητα αλβουμίνης που θα αντιστοιχούσε σε δέκα είκοσι ή εκατό αυγά. Δεν έχω υπόψη μου κανέναν οργανισμό υγείας ή έστω γιατρό που να συνιστά να τρώει το παιδί και λίγη κρεατίνη. Φρούτα, αυγό, κρέας, ψάρι έχω ακούσει να συνιστούν. Κρεατίνη όχι. Ακόμα και βιταμίνη C ή μουρουνέλαιο να πάρει κανείς, υπάρχουν συνιστώμενες δόσεις. Έχεις μελετήσει προσωπικά τι συμβαίνει με οποιαδήποτε ουσία εν προκειμένω την κρεατίνη (μια ουσία που ξαναλέω ότι ποτέ δεν άκουσα οργανισμό υγείας να τη προωθεί) αν αρχίζεις να την παίρνεις εντατικά και σε ποσότητες και τρόπους που δε φαντάζεσαι στα πλαίσια μιας επαγγελματικής ομάδας υψηλού επιπέδου;

Τέλος για τη γιουβέντους. Δεν αποδείχτηκε τελικά (λέμε τώρα) χρήση ερυθροποιητίνης στη γιουβέντους-ουσία που ήταν παράνομη. Για το λόγο αυτό στο τέλος βγήκαν όλοι καθαροί-ομαδα παίκτες και γιατροί. Αποδέχτηκαν ότι χρησιμοποιούσαν "νόμιμες" ουσίες. Μια από αυτές (για να μη πιάσουμε πάλι κρεατίνη με νεοτόν) ήταν πχ το voltaren. Σε ποσότητα και συχνότητα εξαιρετικά μεγάλη και χωρίς να υπάρχει λόγος.
Το μελντόνιουμ της Σαράποβα ήταν για σειρά ετών νομιμότατο-πρόσφατα μόνο μπήκε στη λίστα που δεν το επιτρέπει για αθλητές. Μέχρι πρόσφατα είχε ευρεία χρήση ανάμεσά τους.
Υπάρχει η λογική που αυτό το λέει ντόπινγκ ακόμα κι αν η ουσία είναι νόμιμη ή ακόμα και συνιστάται από γιατρούς σε κάποιες περιπτώσεις και σε ορισμένες δόσεις και υπάρχει και η λογική που μπορεί να κλείσει τα μάτια σε διάφορα πράγματα, ακόμα και σε αυτά τα σχετικά μικρά (το άκακα παίζεται) που κάνουν την εισαγωγή σε μικρούς και ονειροπόλους αθλητές στον προσοδοφόρο κλάδο της ιατρικής υποστήριξης των επιδόσεων.

ρα
(εννοείται ότι το να βγαίνουν συμπεράσματα για τον άλλο είναι πάντα εύκολο και σχεδόν πάντα αμφιδρομο, είτε αυτά λέγονται είτε δε λέγονται .- )

Saportoutourki είπε...

1. Οι ανάγκες ενός αθλητή είναι πολύ μεγαλύτερες από έναν απλό ενήλικα.
2. Από το να τρώει 15 αυγά (μόνο τα ασπράδια) το παίρνει σε σκόνη και το υπόλοιπο ΔΕΝ πετιέται.

Θες δεν θες, με καποιον τροπο θα έπαορνε αλβουμίνη. Το γεγονός ότι το υπόλοιπο δεν πετιέται είναι πρόοδος.

...

Συνεχίζεις να συγκρίνεις ορμόνες με ... αλβουμίνη; Σοβαρά τώρα; Κρεατίνη με ερυθροποιητίνη;
Ήδη σου έχω πει , ίσως το ξέρεις τελικά;; ότι άλλο ένα βασικό συστατικό, όπως πρωτεΐνες. Και άλλο οι ορμόνες.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Περί ντόπινγκ κι αυτό, αλλά με πολιτική προέκταση

http://www.contra.gr/Sports/World/OlympicGames/zhtoun-ton-katholiko-apokleismo-ths-rwsias-apo-toys-olympiakous.4174672.html

Ανώνυμος είπε...

Ειπώθηκε ότι η ντόπα δε βελτιώνει τεχνικές δεξιότητες,αντίληψη του χώρου κλπ.Μονολότι είμαι παντελώς άσχετος με το ποδόσφαιρο(δεν έχω παίξει ποτέ πέρα από τη διάρκεια των μαθήματων γυμναστικής στο Δημοτικό που με έβαζαν αμυντικό και μετα βίας ακουμπούσα τη μπάλα πάνω από δυο φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα) ας καταθέσω τη δική μου εμπειρία.Πάσχω από Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας και τα τελευταία χρόνια λαμβάνω αγωγή με μεθυλφαινιδάτη που είναι διεγερτικό του Κεντρικού Συστήματος(ετεροθαλές αδερφάκι των αμφεταμινών,μακρινό ξαδελφάκι με τη νικοτίνη και τη καφεινη).
Οι διαφορές που έχω δει στις αθλητικές δραστηριότητες οφείλονται σε 2 ομάδες παραγόντων επίδρασης:η πρώτη ομάδα αφορά τη φυσική αντοχή,την εγρήγορση,τη μείωση της κούρασης•οι πασίγνωστες σωματικές επιδράσεις της ντόπας (πήρε το όνομά της από νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη στον οποίο επιδρά αυξάνοντας τα επίπεδα συγκεντρωσής στον εγκέφαλο και στο περιφερικό σύστημα) που όλοι λίγο πολύ έχουμε βιώσει με την κατανάλωση καφεινης ή υπό την επίδραση του stress (αδρεναλίνη).
Τα διεργετικά όμως έχουν ευεργετικές επιπτώσεις και σε γνωστικές λειτουργίες.Αυξάνουν την προσοχή,μειώνουν τις περισπάσεις,μειώνουν την παρορμητικότητα,ενισχύουν την ενισχυτική επίδραση των ερεθισμάτων,βελτιώνουν τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και στρατηγικής.Με αυτό τον τρόπο μπορούν να κάλλιστα να βελτιώσουν τη παικτική δεξιοτεχνία άμεσα ανεξάρτητα από τη βελτίωση της αντοχής που επιφέρουν.Όταν ξεκίνησα τα φάρμακα το παίξιμό μου στο πινγκ πονγκ ανέβηκε κλάσεις και ο κινητικός συντονισμός και η ισορροπια μου έγινε αξιοπρεπής από άθλια που ήταν λόγω της Δεπυ.Σημειωτέον, ότι η ντοπαμίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζει και τον κινητικό έλεγχο,τη μάθηση κινητικών έργων,τον συλλογισμό πάνω σε προβλήματα του χώρου κλπ.Σε πολλά πειράματα πχ όσοι συμμετέχοντες είναι υπό την επίδραση νικοτίνης( δεν ειναι καπνιστές αλλά έχουν αυτοκόλλητο για τις ανάγκες του πειράματος)έχουν καλύτερο συντονισμό.
Για να καταλάβετε το πόσο σημαντική είναι η ντοπαμίνη στα κινητικά έργα δείτε στο βίντεο τον παρκονσονικό και την απίστευτη επίδραση της (levo)dopa
https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3Dsf1N0Zf5IqA&ved=0ahUKEwjwuuz-3_vNAhVBsBQKHY9XCwoQtwIIGTAA&usg=AFQjCNHmrtyR1xueN9p-ijHrvJcZvXsuvA
Υπάρχει,εν κατακλείδι ολόκληρος τομέας της νευροψυχολογίας που ασχολείται με το πώς επιδρούν φαρμακευτικές ουσίες βελτιώνωντας γνωστικές διεργασίες ανθρώπων που έχουν νευρολογικές διαταραχές αλλά και υγειών ανθρώπων που ονομάζεται cognitive enchancement.Η αλήθεια είναι ότι πέρα από την επίδραση των φαρμάκων αυτών σε ανθρώπους με Δεπυ δεν υπάρχουν άλλοι πληθυσμοί που να έχουν κάποια εξαιρετική βελτίωση πέρα από εκείνη που προσφέρουν οι μέτριες ποσότητες καφεινης.Παρόλα αυτά μπορει να πει κανείς ότι στα πλαίσια της εντατικοποίησης των αθλητικών επιδόσεων τίθενται και νέα αίτηματα για ντοπάρισμα.Άλλωστε,ας μην ξεχνάμε και το ακαδημαικο ντοπινγκ που ειναι διαδεδομενο στα αμερικανικα πανεπιστήμια λογω του ανταγωνισμού,της ανάγκης για παραγωγικότητα,την αναγκη για επαγγελματικη αποκατασταση που πρεπει να αποσβεσει τα διδακτρα που αποτελουν την επενδυση κλπ.

Μάτσου