Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Χαμηλές πτήσεις - εκθεσιακές εμπειρίες

Καλό φθινόπωρο, καλό χειμώνα

Είναι φορές που η ροή των πραγμάτων μοιάζει κυκλική κι επαναλαμβανόμενη, χωρίς διαλεκτικές σπείρες κι ανώτερα σημεία, κι εμείς συνεχίζουμε, περιμένοντας την έκπληξη, όπως έλεγε το μικρό σπουργίτι του Αρκά στον πατέρα του, για το θαύμα της δημιουργίας και τη διαδοχή των γενεών. Και δεν είναι πως οι συλλογικές μας διαδικασίες μοιάζουν με "χαμηλές πτήσεις", καθώς προπονούμαστε για την έφοδο στον ουρανό, ή πως δεν κατέβηκε πολύς κόσμος στο δρόμο αυτές τις μέρες. Αλλά το πρόσφατο παρελθόν, όπου διάφορες υποσχέσεις (απατηλές και μη) πλανιόνταν στην ατμόσφαιρα, μοιάζει ήδη πολύ μακρινό, δίνοντας μια άλλη διάσταση, σαν υπονοούμενο, στο πρώτο συνθετικό του φθινοπώρου.

Αυτό που μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη είναι πως ο ουρανός δεν έπεσε στα κεφάλια μας -για να έρθει να μας βρει, αφού δεν κινούμε εμείς προς αυτόν- και δεν έβρεξε τις απογευματινές ώρες. Αυτό που δεν (πρέπει να) έτυχε, αλλά πέτυχε, στη βάση της πείρας προηγούμενων χρόνων, είναι πως το Φεστιβάλ πήγε χρονικά πίσω (στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις άλλες πόλεις) και δεν συνέπεσε με τα εγκαίνια της ΔΕΘ, που θα ήταν σκότωμα για τους  σφους (και την εξεταστική της Σπουδάζουσας). Όχι πως τώρα ήταν ξεκούραστοι, γιατί κορυφώνονται οι προετοιμασίες και τα κλεισίματα.

-Τι κλείσιμο έχουμε;
-Εξήντα πέντε...
-65 ευρώ ή εισιτήρια;
-Εισιτήρια.
-Αλήθεια;
-Συγκεντρώσου...

Από τη συγκέντρωση στην Αριστοτέλους ξεχώρισα: μια συναγωνίστρια που κρατούσε ένα αυτοσχέδιο πλακάτ με το σύνθημα: αιδώς αχρείοι.
Τα μπρελόκ με το σηματάκι του ΔΣΕ που πουλούσαν κάποιες σφισσες.
Το κουτάκι οικονομικής ενίσχυσης που έβγαλαν οι Δραμινοί σφοι για την υποστήριξη του σωματείου τους και του δικαστικού αγώνα εναντίον των ΜΙΚΕΛ, που απέλυσαν έναν συνάδελφο. Ούτε γουλιά! (Παρεμπιπτόντως, ήταν εκεί κι οι κοκακολάδες με τα μπαλόνια τους και τον εκπρόσωπό τους, που έκανε έκανε τον εναρκτήριο χαιρετισμό.
Κι ένα πανό της ΠΑΣΥ, ή μάλλον κάποιας τοπικής γραμματείας της, που έγραφε: όχι στην ΚΑΠ της ΕΕ. Κρίμα βέβαια που ήταν εκτός γραμμής, καθώς δεν είχαν διαβάσει ένα άρθρο απ' το προηγούμενο φύλλο του Πριν, για το ΚΚΕ που πολεμάει το "έξω από την ΕΕ" και τις μαζικές συσπειρώσεις του, που δε βάζουν καμία αντι-ΕΕ αιχμή για τη ΔΕΘ. Μα να μην τους ενημερώσει κάποιος...

Στην κεντρική είσοδο της ΔΕΘ, βλέπαμε από δεξιά ένα μεγάλο διαφημιστικό ταμπλό της ΔΕΗ, με το σύνθημα: "πάντα δίπλα σας, στον καθημερινό σας αγώνα". Είδες η ΔΕΗ;
Και από αριστερά (πάντα) την πορεία της ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη, που έκανε δική της ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία, από την Αγίας Σοφίας -όπου περνώντας αργότερα είδαμε κι ένα πανό με υπογραφή ΕΔΔΣ (Επιτροπή Δράσης Δυτικών Συνοικιών), που φλερτάρει με τα αρχικά της ΕΣΣΔ.
Στη ΧΑΝΘ που τους πετύχαμε, προσπαθούσαμε να δούμε και τα πίσω πανό, μήπως είχε έρθει και κάποιος άλλος μαζί τους. Από ένα κόκκινο πανό, βλέπαμε μόνο στην αρχή ένα "ΑΝΤ..." και μετά κοβόταν. Το Λαϊκό Στρώμα τρόμαξε, γιατί νόμισε προς στιγμήν ότι έλεγε ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι ότι αυτή ήταν όλη κι όλη η παρουσία της. Αλλά κατέληξε πως πρέπει να έλεγε: Αντίο Ζωή...

Δεν ξέρω αν τελικά μπήκαν πίσω από εμάς -όπως είχε γίνει και άλλη μια φορά πριν από μερικούς μήνες ή πορεύτηκαν μοναχικά προς τη σύγκρουση. Αν κι οι συσχετισμοί δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκοί (έστω για κάτι συμβολικό): 200 άτομα προς 5 χιλιάδες πάνοπλους ΜΑΤάδες, που απέκλεισαν με ένα τρομερό επιτελικό σχέδιο, όχι μόνο την Εγνατία, αλλά και το δρόμο που οδηγεί προς την Άνω Πόλη από τα Πανεπιστήμια.
Τόση Αριστερά από το μΠΑτΣΟΚ είχαμε να δούμε...

Όσο για την Ανταρσυα, είχε σκιστεί στα δύο, ως συνήθως, σαν Βερολίνο, με τους ΣΕΚίτες στο δυτικό κομμάτι να δίνουν άλλοθι στην ανυπαρξία και την κακομοιριά της ΓΣΕΕ και το ανατολικό -που δεν το χωρίζουν δα τίποτα τείχη (Σινικό, Βερολινέζικο, κτλ) από αυτήν την καρικατούρα του Ενιαίου Μετώπου- να έχει συγκέντρωση στην Καμάρα. Δεν ξέρω αν τόλμησαν τελικά να κατέβουν και Συριζαίοι, στη βάση του σχιζοφρενικού διαχωρισμού κυβέρνησης-κόμματος και των ανησυχιών της κυβέρνησης για τα συνδικάτα.

Την Παρασκευή στην Αθήνα, τα μπλοκ ήταν εξίσου μαζικά και τη διαφορά (σε σχέση με άλλες φορές) την έκανε ο χαιρετισμός ενός εργαζόμενου στο ΜΕΓΚΑ, όπου οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας κι έβγαλαν μια αρκετά καλή ανακοίνωση, όπου θέτουν ονομαστικά τους μεγαλομετόχους του καναλιού (Μπόμπολας, Ψυχάρης, Βαρδινογιάννης) προ των ευθυνών τους, δείχνοντας πως η κρίση δε μας χτυπά όλους το ίδιο.

Οι βασικές ειδήσεις που προέκυψαν όμως είναι άλλες.
Πρώτον ότι σχεδιάζεται -αν κατάλαβα καλά- μια Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ (ή κάποια άλλη συλλογική διαδικασία) του ΠΑΜΕ στο ΣΕΦ, που υποθέτω (βάση της επιλογής του χώρου) πως μπορεί να είναι ανοιχτή και με μαζική απεύθυνση.
Δεύτερον ότι (εν όψει και το νομοσχεδίου για τα εργασιακά που θα φέρει η κυβέρνηση) υπάρχει πλάνο για πανελλαδική απεργία, που ετοιμάζεται από τώρα.

Καλό φθινόπωρο, καλό αγώνα.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σχετικα με την παρουσια του συριζα στην δεθ: http://www.usay.gr/article/137761/anthrwpini_alysida_gia_na_min_perasoyn_anepithymitoi_stin_omilia_tsipra.html?category_id=2784

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξερω για δεθ πάντως η πορεία της παρασκευής του πάμε ήταν πολυ μαζική και σίγουρα καλυτερη των προσδοκιών
Μανουηλ

Ανώνυμος είπε...

Επίσης την παρουσία του γαλάζιου σωματείου των λιπασμάτων, που αρχικά νόμιζα ότι ήταν πορεία του Ηρακλή με όλα αυτά τα τύμπανα και τα ποδοσφαιρικά συνθήματα. Στον δικό μας χώρο συγκέντρωσης έριξαν και ένα καπνογόνο το οποίο συνοδεύτηκε με ένα μικρό αμπαλαέα. Οι κακές παρέες με τη Ζωή βλέπεις.

Το σκηνικό στην Εγνατία με το γραμματέα της Κ.Ο. Μακεδονίας να μπαίνει μπροστά από μία κλούβα των ΜΑΤ με την πλάτη για να την εμποδίσει να κλείσει το δρόμο. Άμα είσαι βέβαια αριστεροχωρίτης, μπορεί να μεταφραστεί και αλλιώς, όπως ότι έβαλε πλάτη στα ΜΑΤ.

Το σχόλιο ενός σφου για το επιχειρηματικό δαιμόνιο ενός πλανόδιου πωλητή, που προσπαθούσε να πουλήσει νερά στους σφους φορώντας καπελάκι ΓΣΕΕ. Και άντε τώρα να του εξηγήσεις μερικά πράγματα για την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματική ευελιξία και την ανάπτυξη, που δεν θα είναι καν αναιμική αν δεν βγάλει το καπελάκι.

Συμπερασματικά και η χτεσινή συγκέντρωση μου θύμισε τα σοφά λόγια του left, ότι κάπου μαζεύτηκε κόσμος και αυτοί που παλαιότερα συνωστίζονταν ασφυκτικά σε πλατείες, δεν εμφανίστηκαν ουσιαστικά ποτέ, εκτός αν κάποιος θεωρεί παρουσία τους 3(ΔΑΚΕ,ΠΑΣΚΕ,ΜΕΤΑ-ΛΑΕ) και ο κούκος(ΣΕΚ) της ΓΣΕΕ ή την ούτως ή άλλως τραγική παρουσία που είχε πάντα το αριστεροχώρι στην πόλη εκτός ορίων πανεπιστημίου και ΤΕΙ. Είμαι σίγουρος όμως, ότι κάποια απάντηση θα είχε και γι' αυτό ο Λένιν (όχι ο δικός μας, ο άλλος ο πρωτοξάδερφος ο μεταβατικός), όπως για παράδειγμα ότι είναι άλλο πράγμα να μαζευτεί ο κόσμος αυθόρμητα και ακομμάτιστα με πολυ(γλωσσία)φωνία, αμεσοδημοκρατικές αλλαξοκωλιές, με μίνιμουμ και μάξιμουμ πρόγραμμα και έναν άγνωστο εξαψήφιο αριθμό ενδιάμεσων μεταβατικών και άλλο πράγμα να γίνεις ουρά του οργανωμένου εργατικού κινήματος. Για τον Μαρξ πάλι, δεν το συζητάω καν, ο άνθρωπος ήταν φιλελεύθερος και όλα αυτά τα πολύ ταξικά του φαίνονταν δογματικά και του προκαλούσαν αναγούλες. Και με βάση το διαλεκτικό υλισμό να το δεις, που θα σε στείλει (σύμφωνα πάντα με τον left) αντικειμενικά στην τουαλέτα κάθε φορά που σου έρχεται να κάνεις την ανάγκη σου, πάντα τραβάς και το καζανάκι στο τέλος. Μέχρι το επόμενο κατούρημα δηλαδή, για να ολοκληρώνεται και ο φαύλος κύκλος για την εργατική τάξη (οποροτυνιστική ανάπτυξη - κινηματική κρίση).

Β.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Καλά αυτοί του ΝΑΡ είναι απίθανοι...Το θράσσος τους είναι απεριόριστο. Παρόμοιες παπάτζες λένε και οι της ΛΑΕ! Ενίοτε από κοινού.
Να σας πω την αλήθεια, έχω κάτι γνωστούς συνδικαλιστές τους στο σωματείο μου...Όταν άρχισαν να μου λένε κάτι τέτοια με έπιασαν σπαστικά γέλια, αλλά μετά εξοργίστηκα! Γιατί θυμήθηκα την στάση τους την περίοδο 2010-2013 και την γραμμή τους το 2015 και με το θάρρος της γνωρίμίας τους είπα ένα "αντε γ..είτε"! Φυσικά αυτοί μαζεύτηκαν μετά γιατί καταλάβαιναν ότι γνωρίζω την διαχρονική τακτική τους και δεν τους έπαιρνε να συνεχίσουν...Μετά η κουβέντα κατέληξε για τον "καιρό"...
Σαν κάτι κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Φάμελος) που στην τηλεόραση (στον Χατζηνικολάου)ισχυρίζονταν πρόσφατα με σοβαρότητα ότι το ΚΚΕ δεν λέει "έξω από την Ε.Ε." και εκπληκτοι να του απαντούν οι δημοσιογράφοι "πως δεν το λεέι, πως δεν το λέει"!!!! Και στην συνέχεια να λένε ότι αυτοί δεν το είχαν ακούσει ποτέ!!!!!
kk-1

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΒΔ, είναι τρομερά αργοπορημένο το σχόλιο και μπορεί να μην το δεις, αλλά το πρώτο σκέλος ήταν ιδανικό συμπλήρωμα της ανταπόκρισης. Εύγε νέε μου, πάντα τέτοια και να το κάνεις συχνότερα (χωρίς πλάκα).

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ας πούμε σήμερα για το Ωραιόκαστρο, που ελέω ΟΑΣΘ, δεν το βλέπω εύκολο να φτάσουμε