Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Συνεδριολογίες

Σήμερα ολοκληρώνονται αισίως οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ. Όλοι όσοι αντιμετώπισαν το προηγούμενο -19ο- προγραμματικό του συνέδριο κάπως σαν το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ (παρά ένα δεν τους έκατσε η σημειολογία), έδωσαν ρέστα "πολιτικής κριτικής" τις τελευταίες μέρες.

Ιδίως την πρώτη μέρα του συνεδρίου, όπου αξιολόγησαν ως πιο σημαντικό γεγονός την παρουσία του Πέτρου Κόκκαλη στο πρώτο ανοιχτό μέρος του συνεδρίου, αν και ο Π.Κ. α) ήρθε -και πέρασε βασικά απαρατήρητος- ως δημοτικός σύμβουλος Πειραιά κι όχι με ειδική προσωπική πρόσκληση β) δεν του πήρε δηλώσεις ο 902 γ) έχει δεδομένη κοινωνική θέση, αλλά είναι μάλλον σεμνός και με ειλικρινή σεβασμό στα ζητήματα που άπτονται με το κόμμα και την ιστορία του συνονόματου παππού του (που ήταν υπουργός στην κυβέρνηση του βουνού).

Την πρώτη μέρα έσπασε και το "άβατο" της έδρας της ΚΕ στον Περισσό για τους Συριζαίους, με την παρουσία του Βούτση -ως προέδρου της Βουλής- που ανακοινώθηκε από το προεδρείο για να ακολουθήσει... πώς λέμε "θυελλώδικα χειροκροτήματα"; Καμία σχέση.
Είχαμε και μερικές εκπλήξεις, όπως ο Δρογώσης κι ο Αριστείδης Καμάρας, παλαίμαχος του ΠΑΟ, που ομολογώ πως δεν του το 'χα, μάλλον γιατί τον είχα συνδέσει λανθασμένα με το Ουέμπλεϊ, τη χούντα κι όλα τα συμπαρομαρτούντα.

Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν αναμφισβήτητα η ανακοίνωση των ονομάτων των μελών της ΚΕ, κομματικών στελεχών κι αγωνιστών, που έφυγαν από τη ζωή στο μεσοδιάστημα από το προηγούμενο συνέδριο: Τσίγκας, Κολοζόφ, Χουρμουζιάδης, Λιαπάτης και πολλοί άλλοι -δεν τους αναφέρω όλους, τα ονόματα είναι απλώς ενδεικτικά.

Το ζουμί πάντως βρισκόταν στην εισήγηση της απερχόμενης ΚΕ, που είχε ουσιαστικές παρατηρήσεις και πολλά ενδιαφέροντα σημεία, από τα οποία ξεχωρίζω και μεταφέρω τα εξής:

-τα πολύ υψηλά ποσοστά συμφωνίας με τις θέσεις (πάνω από 99%) στο κόμμα και την ΚΝΕ. Τη σημείωση πως το κριτήριο της συμφωνίας δεν είναι γενικό κι αόριστο. Τη βελτίωση της ταξικής, κοινωνικής σύνθεσης των οργανωμένων μελών -περισσότερα μέλη από την εργατική τάξη- και την αύξηση του αριθμού των γυναικών.

-ότι οι θέσεις έφτασαν σε 80 χιλιάδες κόσμου -με τη διακίνηση των φύλλων του Ριζοσπάστη- ενώ στις διάφορες συσκέψεις και παρουσιάσεις των θέσεων συμμετείχαν πάνω από 20 χιλιάδες φίλοι και μέλη.

-το βασικό τρίπτυχο α) η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και η κοινωνική συμμαχία β) η πάλη ενάντια στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς γ) ο στρατηγικός στόχος της εξουσίας
που περιγράφει κι ιεραρχεί εύστοχα τα καθήκοντα του κόμματος.

-ότι χρειάζεται να ερμηνεύουμε καλύτερα τις τρέχουσες εξελίξεις, τη συγκυρία. Ότι η ριζοσπαστικοποίηση των αγώνων και των συνειδήσεων δεν έρχεται αυτόματα, όταν προσθέτουμε το στόχο της εξουσίας -που μπαίνει ως άμεσο σύνθημα μόνο σε επαναστατική περίοδο. Κι ότι αυτό το καθήκον δεν πρέπει να κατανοείται απλουστευμένα και συνθηματολογικά, πρέπει να εξειδικεύουμε τις θέσεις μας και να μη χρησιμοποιούμε γενικά κι αφηρημένα συνθήματα.

-ότι βλέπουμε τη συμμαχία από τη σκοπιά της στρατηγικής με σκοπό την απόσπαση μαζών από το ρεφορμισμό και τις γραφειοκρατικές, συνδικαλιστικές ηγεσίες. Ότι η οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας συναρτάται από/με την ευθύνη και την πολιτική ευαισθησία του κόμματος. Ότι δεν πρέπει να περιορίζουμε τη συμμαχία και τον τρόπο που την κατανοούμε στις ήδη υπάρχουσες κοινωνικές συσπειρώσεις, όπου δρουν οι κομμουνιστές, που είναι απλώς το πρόπλασμά της. Ότι οι Λαϊκές Επιτροπές δεν πρέπει να λειτουργούν ως απλές κινήσεις πολιτών, χωρίς να συνδέονται οργανικά με τα σωματεία και το εργατικό κίνημα.

-Ότι χρειάζεται επικαιροποίηση του διεκδικητικού πλαισίου πάλης μέσα από ειδικό σώμα για την κοινωνική συμμαχία και αντίστοιχες διαδικασίες για τους ΕΒΕ και τους αγρότες. Ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη για την ταξική σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας -η οποία νομίζω πως δεν είναι μια δουλειά που γίνεται μια κι έξω, αλλά καθήκον διαρκείας, καθώς καταπιάνεται με μεγέθη που μεταβάλλονται στο χρόνο.

-Ότι τα στελέχη δεν πρέπει να βλέπουν με καχυποψία και να μην αξιοποιούν τους συντρόφους με τους οποίους έχουν κάποιες διαφωνίες. Ότι οι τομεακές επιτροπές είναι κρίσιμος κρίκος ακριβώς για την εξειδίκευση των θέσεων σε κάθε τομέα, χωρίς αυτό να απαλλάσσει τα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα από τις ευθύνες τους.

-ότι οι κομμουνιστές πρέπει να οξύνουν τα διάφορα μέτωπα πάλης και να οξύνουν τα όποια ρήγματα.
-ότι χρειάζεται ένταση της αντιπολεμικής πάλης, της πάλης για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
-ότι πρέπει να βάλουμε στην προμετωπίδα το σύνθημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ, τονίζοντας παράλληλα ποιος πρέπει να έχει τα κλειδιά της οικονομίας σε αυτήν την περίπτωση.
-ότι μια απλή αλλαγή νομίσματος, χωρίς ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας, θα χτυπήσει το λαϊκό εισόδημα, κι είναι συνεπώς κοροϊδία να προβάλλεται ως κρίκος.

-η αναφορά στη μεγαλύτερη εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τη "γεωστρατηγική αναβάθμιση" της Ελλάδας, τη συμμετοχή της σε επιχειρήσεις για τη μοιρασιά της λείας των αγορών, τις ΑΞΕ από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

-Ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι σχεδόν συγχρονισμένη, αγγίζει όμως και οικονομίες, όπως η κινέζικη, που δεν έχει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά είδε το αντίστοιχο ποσοστό της να έχει σαφώς πτωτική τάση.

-η αναφορά στις παρακαταθήκες της κουβανικής επανάστασης που κρατάμε ζωντανές στη μνήμη μας (εννοώντας πιθανότατα ότι δεν είναι ζωντανές, υπαρκτές στη σύγχρονη πραγματικότητα).
-η αναφορά στην οικογενειοκρατία και τον Κιμιλσουνγκισμό-Κιμγιονγκ-υλισμό της Κορέας -που δεν έχει σχέση με το διαλεκτικό υλισμό και το σοσιαλιστικό όραμα.

-η απάντηση στο αστικό ιδεολόγημα της προβολής των κατακτήσεων του περασμένου αιώνα ως υπερβολικών, τη στιγμή που σήμερα έχουμε τεχνικά τις δυνατότητες να πετύχουμε πολύ περισσότερα

Ίσως κάποια σημεία χάνουν στη μεταφορά, συνεπώς ενδείκνυται -και βασικά επιβάλλεται- ο αναγνώστης να διαβάσει το πρωτότυπο, για να βγάλει ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Ακόμα κι έτσι όμως γίνεται φανερή η γενική κατεύθυνση, που είναι καθαρή και δεν επιδέχεται διαστρεβλώσεων -από αυτές που ευδοκιμούν στο μαγικό υπόκοσμο του διαδικτύου.

Όσο για τους πανομοιότυπους πρωτοσέλιδους τίτλους του Ρίζου για το συνέδριο τις τελευταίες μέρες (αύριο ξεκινά, σήμερα ξεκινά, χτες ξεκίνησε), αφενός είναι πολύ προτιμότεροι από τους 'εμπορικούς' τίτλους και τις κριτικές, που προεξοφλούν το συμπέρασμα για ένα συνέδριο, προτού καν διαβάσουν τις επεξεργασίες του και δουν τι θα γίνει. Αφετέρου όμως αναδεικνύουν ένα σημαντικό ζήτημα: ότι η αύξηση της κυκλοφορίας του Ριζοσπάστη και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αυτή, δεν μπορεί να συζητιούνται ξεκομμένα από την ανάγκη ριζικής βελτίωσης του περιεχομένου -ή έστω της μορφής που παίρνει το τελευταίο.

Στον επίλογο της ανάρτησης, μπορείτε να δείτε εδώ τη σύνθεση της νέας ΚΕ και ΚΕΟΕ που εκλέχτηκε στο συνέδριο, κι εδώ τη σύνθεση των αντίστοιχων οργάνων στο προηγούμενο συνέδριο, για να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις.
Η νέα ΚΕ έχει έξι μέλη περισσότερα, μερική ανανέωση με νέα στελέχη -αρκετά από αυτά γνωστά από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα- και κάποιες επιστροφές, όπως πχ του Μεντρέκα, που δεν ήταν στην προηγούμενη ΚΕ.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον η ανακοίνωση και για τη σύνθεση του νέου ΠΓ.

96 σχόλια:

GT είπε...

Να ρωτησω κατι απο προσωπικη περιεργια κυριως. Απτο 18 στο 19 τα μελη της κε μειωθηκαν αρκετα ενω τωρα αυξηθηκαν παλι. Πως βγαινει ο αριθμος των μελων της κε?

ΔΡΕΠΑΝΟΣΦΥΡΟ είπε...

Προσθέτεις το έτος σύγκλισης του Συνεδρίου [2017]
τον αύξοντα αριθμό του συνεδρίου [20]
Διαίρεση του αθροίσματος δια του αριθμού που εκφράζει τους θεμελιωτές της θεωρίας = ΜΑΡΞ ΕΝΓΚΕΛΣ ΛΕΝΙΝ [3]
Οι 2 ακραίοι αριθμοί είναι ο αριθμός των μελών της ΚΕ
Ο μεσαίος αριθμός είναι ο αριθμός των μελών της ΚΕΟΕ
ΠΡΑΞΕΙΣ
2017+20=2037
2037:3=679
69 μέλη της ΚΕ
7 μέλη της ΚΕΟΕ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η εξήγηση του δρεπανόσφυρου είναι γαμάτη.
Αλλά δεν ξέρω αν βρίσκει ισχύ στο προηγούμενο συνέδριο. Κι επίσης συνεπάγεται πως ο αριθμός θα αυξάνεται από εδώ και εμπρός.

Πέραν αυτού, δεν έχω ιδέα τι γίνεται στο συνέδριο, αλλά αν ισχύουν οι κανόνες που ισχύουν και σε όλα τα όργανα, πρώτα προτείνεται και βγαίνει ο αριθμός των μελών και μετά τα άτομα που θα απαρτίζουν το όργανο. Το πώς ορίζεται ο αριθμός μένει πάλι ανοιχτό ως ερώτημα. Η προηγούμενη μείωση πιθανότατα είχε να κάνει με την αναδιοργάνωση των κομματικών οργανώσεων (από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πλέον νομοί, δεν υπάρχουν και νομαρχιακές, αλλά οργανώσεις ανά περιφέρεια).
Είχα την εντύπωση πως σχετιζόταν και με τα οικονομικά δεδομένα του κόμματος, αλλά αυτό πιθανότατα δε στέκει ως σκεπτικό, δεδομένης της τελευταίας αύξησης. Η οποία πάντως ακολουθεί μετά από μια πολύ πιο δραστική μείωση (στο 18ο συνέδριο τα μέλη της ΚΕ ήταν πάνω από 70).
Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ πιο λογικά μεγέθη από αυτά που έχουν άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ (πάνω από 100 αν δεν κάνω λάθος) όπου κινδυνεύουν να έχουν περισσότερα μέλη της ΚΕ παρά απλά κομματικά μέλη.

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του καταστατικού του κκε, το Συνέδριο αποφασίζει για τον αριθμό των μελών της ΚΕ. Βέβαια δεν καθορίζονται τα κριτήρια καθορισμού του αριθμού των μελών, οπότε είναι ελεύθερη επιλογή του σώματος των συνέδρων.
Από την άλλη, πάλι σύμφωνα με το καταστατικό (άρθρο 32) ο αριθμός των μελών του γραφείου μιας ΚΟΒ με πάνω από 10 μέλη (με κάτω από 10 μέλη εκλέγεται μόνο γραμματέας) γίνεται με βάση τον αριθμό των μελών της ΚΟΒ. Οπότε αν κάνουμε αναλογία ένα κριτήριο είναι ο αριθμός των συνέδρων, αλλά και πάλι δεν προβλέπεται ρητά στο σημείο για την ΚΕ.

φάνης

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Οσοι περνουν φρασουλες αποσπασματακια απο την εισηγηση Κουτσουμπα και προσπαθουν διαστρεβλωνοντας τα μαλιστα να βγαλουν γενικοτερα συμπερασματα για το Συνεδριο του ΚΚΕ ειναι μακρυα νυχτωμενοι οτι ειναι οι καλυτεροι σ αυτην την δουλεια .Τους πληροφορουμε οτι εχουν περασει απειρως καλυτεροι απο αυτους στην θεση των Μανιαδακηδων και των Τυριμων.Ειναι μακρυα νυχτωμενοι οτι μπορουν να βλαψουν το ΚΚΕ

Ανώνυμος είπε...

Ποιες φρασούλες και ποια αποσπάσματα ; Το 20ο επισφράγισε την τροτσκιστική στροφή του ΚΚΕ.Με χειρουργική ακρίβεια τα κατάφερε η κλίκα Μπέλλου-Μαίλη-Παπαρήγα να κάνει την γιορτή των 100 ετών , κηδεία του ΚΚΕ.

Ένας αιώνας

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Φίλε έχω διαβάσει διάφορα αυτές τις μέρες, αλλά το δικό σου σχόλιο είχε χειρουργικής ακρίβειας επιχειρήματα, ολοκληρωμένη διαλεκτική ανάλυση και με αποτελείωσε.

Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι να πείσετε κάποιον με επιχειρήματα. Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσετε κλίμα και να τσιμπήστε κόσμο ανυποψίαστο, που δε θα μπει στο τριπάκι να ψάξει αν έχουν κόκκους αλήθειας όσα λέτε, αλλά θα τα χάψει αμάσητα. Κι αν όχι, δεν πειράζει, πες-πες, κάτι θα μείνει.

zoot horn rollo είπε...

Πολλά κιλά "πρωτοτυπίας" από τον "ένα απατεώνα".

Ιστρολλικός είπε...

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι διαδικτυακοί ατσάλινοι να κρατάνε τα μπόσικα μετά την οπορτουνιστική στροφή του τροτσκιστικού ΚΚΕ.

Ουυυυυυ είμαι το 20 Συνέδριο!

Ανώνυμος είπε...

@Ένας αιώνας

Αναμένω ανάλυση πάνω στις θέσεις του συνεδρίου, και το πως αυτές είναι τροτσκιστικές. Φαντάζομαι αυτά που λες, μπορείς και κάπως να τα στηρίξεις, και δεν πετάς απλά πίπες στο αέρα και όποιον πάρει ο χάρος... Τι, όχι;

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Είδαμε και όσους έφυγαν πως "πρόκοψαν".
Οι περισσότεροι ή ψηφίζουν μνημόνια ή παρέχουν στήριξη σε αυτούς που τα ψηφίζουν. Μαζί με το Νεοτροτσκιστικό οι «νέες» θεωρείες των ΚΚΕδολόγων που ζητούσαν να διαλύσουν το ΚΚΕ με συνεργασίες με το Συριζοχώρι.
http://fadomduck2.blogspot.gr/2012/05/blog-post_3406.html

Λεπτομέρειες για όσους δεν καταλαβαίνουν ή δεν επιθυμούν να καταλάβουν πως το ΚΚΕ είναι Κομμουνιστικό, είναι μη αρχηγικό Κόμμα με δημοκρατικό συγκεντρωτισμό.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Αναυδος είπε...

απαταιωνας

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Άρχισαν τα όργανα, σήκω απ' τη θέση σου

http://www.efsyn.gr/arthro/megalyteri-kai-ananeomeni-i-nea-kentriki-epitropi

Ανώνυμος είπε...

@Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Το 4ο Μνημόνιο ψηφίζουν σε λίγες ημέρες στη Βουλή και κάθε φορά που έχουν τα ζόρια τραβούν, μία «αριστερή στροφή» ή στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ή στην Αμαλιάδα με τον Μπελογιάννη.
Τώρα το θέμα είναι το 20ο συνέδριο μήπως και κατήφορος τους δεν μετασχηματιστεί σε ψήφο η στήριξη του κόσμου προς το ΚΚΕ.

Τους έχουν πάρει στο "ψιλό" και οι αθλητικογράφοι. Ο Καίσαρης, που ξέρουμε πως σε πολλούς αρέσει ο τρόπος γραφής του, γράφει για το δράμα που παιρνούν οι Συριζαίοι Βουλευτές
«Αξίζουν τη συμπόνια μας και τη συμπαράστασή μας»

http://www.sentragoal.gr/kostas_kaisaris/arthro/aksizoun_ti_symponia_mas_kai_ti_symparastasi_mas-130896370

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Εχω δει στην ζωή μου εφάνταστους "παραγκωνισμούς" και "παραγκωνισμούς" από τους κκεδολογους. Θυμάμαι όταν σύντροφοι "παραγκωνίζονταν" σε ηγετικές θέσεις της πσο. Βέβαια εδώ πια έχουμε χάσει την μπάλα. Το λογοτεχνικό διήγημα του "παραγκωνισμού" των "διαφωνούντων" στην κεοε πρέπει να έχει γραφτεί από κάποιον που δεν μπήκε στο κόπο να διαβασει το καταστατικό του κκε.

Συγκεκριμένα οι περιπτώσεις οικονομικών ατασθαλιών που ερευνά η κεοε επιφέρουν καταστατικά τις πιο αυστηρές οργανωτικές επίπτώσεις. Αυστηρότερες και από τις περιπτώσεις φραξιονισμού. Αν πράγματι η εφ συν υποστηρίζει ότι υπάρχει μια κλίκα στο κόμμα που θέλει να πνίξει τους διαφωνούντες τότε σίγουρα στο τελευταίο όργανο που θα τους έστελνε ως μέλη θα ήταν η επιτροπή που ερευνεί αυτές τις πιθανές οικονομικές ατασθαλίες(δηλαδή στην κεοε) για τα ανώτερα ηγετικά κλιμάκια, γιατί έτσι θα τους έδινε ντε φάκτο την δυνατότητα να ελέγχουν την ίδια την "προδοτική κλίκα της ηγεσίας" στο σημαντικότατο ζήτημα των οικονομικών και στην πρώτη στραβή να την βγάλει από την μέση.

Βέβαια αυτά τώρα είναι ελάχιστες λογικές σκέψεις απέναντι σε ένα ωκεανό τσιτάτων και εντυπώσεων. Οποιος θέλει να τσιμπήσει θα τσιμπήσει για να δικαιολογήσει την δικιά του στάση μέσα από το αντικκε. Οι υπόλοιποι θα επηρεαστούν ανάλογα με το βαθμό πολιτικής ωριμότητας που αποκτούν στην δεδομένη χρονική στιγμή και με το πόσο εξοπλισμένοι θα είναι τα μέλη και οι φίλοι απέναντι σε αυτή την παρέμβαση του αντιπάλου στις συνειδήσεις του καλοπροαίρετου κόσμου.

Ο.Χ.Ε.Π.

skatopsyxos είπε...

http://info-war.gr/okto-kommata-mia-politiki-gia-to-evro-sti-vouli/

Ένα κάρο μαλακίες αυτός ο Χατζηστεφάνου. Από κάτω εν τω μεταξύ, μέχρι πριν δύο λεπτά που το κοίταξα στο προφίλ του στο fb, ήταν κάποιος-δεν τον έκοψα για ΚΚΕ από αυτά που έλεγε- που είχε γράψει ένα κατεβατο προσπαθώντας να εξηγήσει με βάση τη δική του σκέψη το γιατί δεν είναι πανάκεια η έξοδος από το ευρώ ,αλλά πρέπει κάποιος να το δει πιο σφαιρικά. Ξαναλεω,δεν είναι ότι ξεχείλιζε ο μαρξισμός από τα μπατζακια του τύπου,απλά έδινε την οπτική του. Μαντεψτε ,το σχόλιο δεν υπάρχει πια.

Saportoutourki είπε...

Αυτό με την τροτσκιστική στροφή το υπονόησε και ο Αντώνης στο τουΐτερ.
Ας αναλύσει καθένας όπως θέλει τον ιμπεριαλισμό με εξαρτήσεις πυραμίδες και ό,τι θες λεξιλόγιο. Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον απλό λαό.

Το ΚΚΕ έχει αποφασίσει από 17ο έως και 19ο πως είμαστε στο στάδιο κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού και ΣΑΦΩΣ διατυπώνει πως ΔΕΝ είμαστε ούτε το ίδιο με Γερμανία μέσα στην Ε.Ε. αλλά ούτε και το ίδιο με την Βουλγαρία στα Βαλκάνια. Έχουμε μέσα στην περιοχή των Βαλκανίων κυρίαρχο ρόλο με ισχυρή αστική τάξη, παρακλάδι-διαπλεκόμενη με μεγαλύτερα συμφέροντα.
Αυτή την πιο απλοϊκή ανάλυση μια χαρά την καταλαβαίνουν όλοι.

Ενδιάμεσα έχει βγάλει και το δοκίμιο. Μέσα από αυτό συμπεραίνει για σήμερα πως η συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις το βάζει να διαπραγματεύεται υπό κάκκιστους όρους τον τρόπο διαχείσρισης της αστικής εξουσίας αντί να φέρνει τους προλετάριους πιο κοντά στην εξουσία.

Τα ήξερε αυτά ο Αντώνης και ο κάθε Αντώνης όταν τασσόταν με το ΚΚΕ;
Φυσικά και τα ήξερε και τα υπερασπιζόταν με μαχητικότητα και καλή πρόθεση.

Δεν ξέρω τι άλλαξε και θεωρεί:
1. Την Βενεζουέλα σοσιαλιστική
2. Τον Πούτιν εκπρόσωπο μιας αστικής τάξης που διαφέρει από τις άλλες γιατί δεν είναι πρωτογενής συσσώρευση η κλοπή από τους Ρώσους μεγιστάνες μέσων παραγωγής που συγκεντροποιήθηκαν με σοσιαλισμό.
3. Το ΚΚΕ τροτσκιστικό
4. Την Μπέλλου και τον Παπαδόπουλο (τον εκθείαζε) σκάρτους μαρξιστές
5. Την ΚΕ συμβιβασμένη εντός ΕΕ κλπ


Έλεος δηλαδή. Κοντεύει στα όρια γραφικότητας του Καζάκη και των Ισκρο-Λαφαζαναίων που έκραζε.

... να δανείζεται κι αυτός την κραυγαλέα παπάτζα περί τροτσκιστών που δήθεν πιάσανε πόστα στο ΚΚΕ;

Τέλος πάντων. Νόμιζα πως είναι μόδα αυτό με τον τροτσκισμό, μόδα του 19ου.
Τελικά έμεινε σαν επιχείρημα και μάλιστα από τους ίδιους ακριβώς που σε σωματεία κλπ θα μας αποκαλέσουν σταλινικούς.

Αναυδος είπε...

εχει πλακα να σε βριζουν σαν τροτσκιστη (γιατι περι βρισιας προκειται) και να τρεχουν σε μετωπα και κοινες εκδηλωσεις πορειες εκλογικες συμπραξεις με τον κυριο τροτσκιστικο φορεα στη ελλαδα σημερα την ανταρσυα εχοντας αγαστες σχεσεις και με τη λαε (ορα ΔΕΑ) και το ΕΕΚ

εντελει το εκτος κομματος δημιουργει και παρανοια

Ανώνυμος είπε...

skatopsyxos,
Ο Χατζηστεφάνου....Πήρε ή έφτιαξε το μπιλιετάκι που χρησιμοποιεί η ΛΑΕ για να συκοφαντεί το ΚΚΕ και μας το παίζει δημοσιογράφος. Βέβαια και αυτόν για παπαγάλο τον κόβω! Τουλάχιστον λίγο τσίπα δεν έχει; Δεν κατλαβαίνει ότι αυτοξεφτυλίζεται;
Ότνα έκανε αλλαξοκωλιές με το ΣΥΡΙΖΑ και ο Λαφαζάνης ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ...τότε με ποιό λόμπι ήταν;;;;; Τρομάρα τους! Η γελοιότητα και η ανικανότητα να επιχειρηματολογήσουν στο απώγειο τους!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@ skatopsyxos
Το τελευταίο καιρό «κάτι κουνιέται» με το νόμισμα από αστική πλευρά.
Ο κ.Χ’στεφάνου, οφείλει να θυμηθεί την Συνέντευξη του Παφίλη στο

https://www.thepressproject.gr/article/81351/O-Thanasis-Pafilis-sto-ThePressProject

Παφιλης. Λαϊκή εξουσία με το δικό μας κόκκινο νόμισμα
Πiο ξεκάθαρα δεν γίνεται.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

zoot horn rollo είπε...

Μια με κάτι σχόλια τάχα ότι δε μπαίνει κανένα αντιμνημονιακό κόμμα στη βουλή, μια κάτι τέτοια από το Χατζηστεφάνου, πακετάκι με τους λαετζήδες που κάνουν σα να κυβέρνησαν το 1915 κι όχι το 2015 κ.α. βλέπουμε μια "γραμμή" που θα τη φάμε πολύ στη μάπα το επόμενο διάστημα.
Κι έχουμε ν'ακούσουμε και να δούμε μπούρδες...

GT είπε...

Σορρυ ρε παιδια ολο αποριες ειμαι αλλα ποιος ειναι παλι αυτος ο αντωνης του τουιτερ?

Ανώνυμος είπε...

@σαπόρ τουτούρκι

Αντώνη εννοείς αυτόν που είχε το Leninreloaded; Αν ήταν αυτή η εξέλιξη του πραγματικά κρίμα!

Ιβάν Τζόνι

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

αποφασιστε τι ειμαστε Τροτσκιστες η Σταλινικοι και τα δυο δεν γινεται

κατα τα αλλα προβλεπω θα ενταθει το επομενο διαστημα και ως τις εκλογες (τις οποιες βλεπω κοντα σιμα ) το παραμυθι "το ΚΚΕ στους μενουμε Ευρωπη" . Περνουν την αναλυση του ΚΚΕ για τα σεναρια για την ΕΕ που απεργαζεται η αστικη ταξη και την μεταφραζουν σαν θεση του ΚΚΕ .Μα ειναι τοσο οφθαλμοφανες και γελοιο το επιχειρημα και τοσο ευκολα απαντιεται που ανθρακες ο θησαυρος τους

Saportoutourki είπε...

Ναι.
Μερικά από αυτα ξεκίνησε να τα αναλύει στο μπλογκ του.

Ο Αντώνης @GT ήταν μανούλα στο να ξεβρακώνει οπορτουνισστές.
Προπαγάνδιζε, εκλαΐκευε, ανέλυε υπέρ του ΚΚΕ για κάποια χρόνια.
Πραγματικά κοφτερό μυαλό.
Έχει μπει σε άλλες λούπες τώρα, που δεν μπορώ να τις παρακολουθήσω.

Πίστεψέ με, έλιωσε το παντελονι του και εκαψε τα μυαλα του για καποια χρονια υπερ του ΚΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

@σαπόρ τουτούρκι

To ξέρω ότι έκανε μεγάλη προσπάθεια, το διάβαζα το Leninreloaded μέχρι που σταμάτησε να γράφει πριν καιρό. Πραγματικά κρίμα.

Ιβάν Τζόνι

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

εγω του Αντωνη του εγραψα μονο τουτο : "Προσεξε μην φτασεις μια μερα να φτυνεις το παιδι σου το Leninreloated"

skatopsyxos είπε...

Το blog του Αντώνη ποιο είναι ρε παιδιά;Εγώ στο LR είχα μείνει.

skatopsyxos είπε...

Από κει και πέρα το γιατί ο Αντώνης και ο κάθε Αντώνης μπορεί να παίρνει περίεργες στροφές;Είναι-πιθανολογώ-η έλλειψη τακτικής τριβής με το αντικείμενο ή και η ουσιαστική απόσυρση από αυτό(εννοώ ασυνέπεια λόγου και πράξεων-στα λόγια κομμουνισταράς στην πράξη μικροαστός του κερατά).Ίσως να έπαιξε και κάποιον λόγο η μετανάστευσή του στην Κύπρο και μάλλον η δουλειά που βρήκε εκεί.Έχω και προσωπικό παράδειγμα ανθρώπου που ακόλουθησε παρόμοια πορεία,όσο μπορεί τέτοιου είδους εμπειρισμός να είναι καλός σύμβουλος για την εξαγωγή συμπερασμάτων.Από κει και πέρα,έχω να πω πως οι κάθε λογής Αντώνηδες δεν είναι "χαμένες υποθέσεις".Στο μέτρο που μπορεί να παρεμβαίνει ο καθένας μας,είναι ακόμα δυνατόν να ξανακερδιθούν.Προσωπική μου άποψη,δεν ξέρω αν την συμμερίζεται κανείς άλλος.

Ανώνυμος είπε...

"Πίστεψέ με, έλιωσε το παντελονι του και εκαψε τα μυαλα του για καποια χρονια υπερ του ΚΚΕ."

Βασικά με εξαίρεση το "υπέρ του ΚΚΕ" το ίδιο κάνει και τώρα. Εκ των υστέρων (τότε κακώς πίστευα άλλα) με την εμπειρία που απέκτησα στις διαδικτυακές συζητήσεις δεν φαίνεται πολύ υγιής διαδικασία πολιτικού προβληματισμού και αυτή που συνέβαινε τότε στο LR και η τώρα στο τουϊτερ. Με βάση τους όρους με τους οποίους γίνεται ο διάλογος και σε χρόνο ενασχόλησης εννοώ.

Ο.Χ.Ε.Π.

Dimitris είπε...

Ζούκωφ, δεν άλλαξε κανένα lenninreloaded, σου θυμίζω ότι πχ την θέση για την μη-ιμπεριαλιστική Ρωσία την είχε καταθέσει εδώ και 2 τουλάχιστον χρόνια, όπως και το κίνδυνο για το ΚΚΕ να του βγαίνουν από αριστερά οργανώσεις σαν τον Ρουβίκωνα, που δρουν και κάνουν αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε ταξικά συνειδητοποιημένος προλετάριος. Ας τρομοκρατούνται και λίγο οι αστοί, δεν φτάνει μόνο μια επετειακή πορεία μια στο τόσο.

Υγ. Ενταξει η Κινα, η Κουβα, το Βιετναμ αλλά και επίσημα πλέον την Βόρεια Κορέα την βγάλαμε σκάρτη. Χάρισμα ΚΑΙ αυτή. Η εμμονή με την «καθαρότητα» φτιάχνει βεβαιότητες και οι βεβαιότητες οδηγούν σε παραισθήσεις μεγαλείου.

Ιβάν Τζόνι καθόλου κρίμα. Για κάθε Αντώνη που φεύγει, έρχεται ένας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (που κατέθεσε και την επιστημονική ανάλυσαρα του στον προσυνεδριακό, αυτή είναι πρόοδος και…ατσάλωμα )

zoot horn rollo είπε...

Ναι, έχει πάει των αστών το σκατό στη κάλτσα με το "Ρουβίκωνα", είναι ολοφάνερο.
Και η μπαγιάτικη "πρωτοτυπία" με τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ φανταστική.
Δε το συζητάμε για το μεγαλειώδες με τις "επετειακές πορείες".

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Το LR ηταν καταπληκτικο blog, το καλυτερο στο ειδος του. Ο διαλογος δεν ηταν το δυνατο σημειο του Αντωνη, αν ειχες διαφωνιες μαζι του καλυτερα να μην εμπαινες καν στον κοπο να τις διατυπωσεις. Αφησε μεγαλο κενο το κλεισιμο του LR, αλλα απο το να γραφει εκει αυτα που γραφει τωρα στο twitter...καλυτερα που δε γραφει καθολου.

Ανώνυμος είπε...

Χαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ δύναμη,ακούς γατάκι Κιμ Γιονγκ Ουν ; Εδώ έχουμε Μητσάρα ΓΓ ,Μπέλλου στρατηλάτισσα και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ καθοδηγητή.Ποιός ψευτοκομμουνιστής Κιμ ;Ο απόγονος αυτουνού του τιποτένιου πως τον έλεγαν Κορεάτη που πήγε να φτιάξει σοσιαλισμό σε μία χώρα τσακίζοντας τους γιάνκηδες; Σκάρτος και αυτός.Εδώ οι καθαροί κομμουνισταράδες της Ελλάδας θα βρεθούν της παγκόσμιας επανάστασης.Στο 21ο θα πιάσουν το φτυάρι και για τον Στάλιν, υπομονή.

Ένας αιώνας

Ανώνυμος είπε...

@dimitris
Τη θέση για τον ιμπεριαλισμό της μιας χούφτας, τον οποίο αντιμάχεται η Ρωσία, τον λάνσαρε ο l.r. το 14. Αναιρώντας βέβαια την προηγούμενη θέση του, που συμφωνούσε με τις αναλύσεις του κόμματος, τις οποίες υπερασπίστηκε με επιμονή και προσήλωση τον....προηγούμενο κιόλας χρόνο. Από το 14 κι εντεύθεν, συνάμα, θα βρεις όλες τις πιθανές και απίθανες αναιρέσεις όλων των προηγούμενων θέσεών του για την οργάνωση της ταξικής και αντιϊμπεριαλιστικής πάλης εκ μέρους του l.r.. Υπό μορφή διατύπωσης βέβαια, καθώς πολυγραφότατος ων (εναντιωματική μετοχή), δεν ανέλυσε ποτέ τους λόγους των μετατοπίσεων του από τα προηγούμενα "σφάλματα", τα τόσο πρόσφατα..
Επιπλέον, ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ήταν. Δεν ήρθε. Αντίθετα έρχονται πολλοί αγωνιστές. Το κακό βέβαια για σένα είναι πως πρόκειται για λαϊκούς ανθρώπους. Αλλά αν τη βρίσκεις μόνο με διανόηση, τότε να σου πω ότι για κάθε Αντώνη (και χειροκροτητές του) που φεύγει έρχονται αυτοί:
http://praxisreview.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BA%CE%BA%CE%B5/
Και συνιστώ τακτική ανάγνωση των παιδιών.

Όχι βέβαια για σένα dimitris.Εσύ τον φραπέ σου και στα βιντεάκια του Ρουβίκωνα με τις βαριοπούλες. Πάνε ασορτί με το ατσάλωμα στην αριστερά του μονεταρισμού.

βας

Ανώνυμος είπε...

Το εν λόγω μπλογκ έκλεισε περίπου πριν 2 χρόνια, και όντως -- αν και δεν είχαμε τον τραγέλαφο με την μη-ιμπεριαλιστική ρωσία που κάνει στην συρία ό,τι θα έκανε κι η εσσδ αν υπήρχε κτλ -- κάποια δείγματα τα είδαμε από τότε, πχ στα τελευταία του μπλογκ άλλαξε ο χαρακτήρας του και άρχισε η ενασχόληση με τις "αποκαλύψεις" για τις συνωμοσίες του σόρος ανά την υφήλιο κτλ -- μιλάμε για τρελά πράγματα, επιχειρηματίες που χρηματοδοτούν think tanks και μκο για να προωθούν τα συμφερόντά τους παγκοσμίως, ποιός να το'λεγε... -- και τότε δημιουργήθηκε και το παρεάκι των ατσάλινων που είδε φως και μπήκε για να συνεισφέρει περαιτέρω στο ξεσκέπασμα ραδιουργιών παγκοσμίου βεληνεκούς και βάλε. Η κομεπ μπήκε σιγά σιγά στην άκρη για να δώσει χώρο στο zerohedge, στο counterpunch, στα άρθρα γνώμης του RT και του sputnik κτλ. Πλέον το όλο θέμα είναι και άβολο ώρες ώρες όταν βλέπεις ότι προσπαθούν να ασκούν στο κόμμα κριτική με βάση το οτιδήποτε (αφήνουμε τις χυδαιότητες απ'έξω όπως την "εμμονή στους εργατικούς αγώνες", τις ειρωνίες για τα μαζέματα τροφίμων κτλ για τους πρόσφυγες κα), πολλές φορές πιάνοντας μια διατύπωση μιας θέσης την οποία τραβάνε απ'τα μαλλιά για να καταλήξουν σε κάτι εντελώς απίθανο, χώρια κάτι αναλυσάρες που μόνο γέλιο προκαλούν (πχ η αποδόμηση της θέσης ότι οι ένοπλες συγκρούσεις στην μέση ανατολή γίνονται και λόγω ενεργειακών ανταγωνισμών γιατί -- άκουσον άκουσον -- η παραγωγή ενέργειας και η άντληση πρώτων υλών μειώνεται όταν μια χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση).

Ijon Tichy

ΥΓ1: Πριν γράψετε τις παπάτζες σας για την Βόρειο Κορέα, τις απόψεις των βορειοκορεατών όπως αυτές εκφράζονται στην θεωρία του juche για τον μ-λ τις έχετε διαβάσει; Να ξέρουμε κιόλας τι χαρίστηκε και πού δηλαδή.
ΥΓ2: Ο ρουβίκωνας ταρακούνησε τους αστούς, μάλιστα, τρία-τρία τα κατεβάζουν τα παναντόλ. Άντε να αποδράσει κι ο σάββας ο ξηρός να γίνει δουλειά.

zoot horn rollo είπε...

Κρυφοσυριζαίοι μη τρελλαίνεστε.

Αναυδος είπε...

εντελει δεν προκειται περι αγραμματων αλλα περι κρετινων και ανηθικων

ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ και ο καθε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ που οι παραπανω βλακεντιοι προσβαλουν ειναι το αλατι της γης Αλλα οταν η επαφη σου με την εργατικη ταξη ειναι απο φωτογραφιες θα γραφεις κακοηθιες

Unknown είπε...

Ως προς τη Βενεζουέλα και τη Βόρεια Κορέα πάντως δεν άλλαξε στάση ο συντάκτης του leninreloaded αλλά το ΚΚΕ.
Παρεμπιπτόντως η νέα στάση του ΚΚΕ ως προς τη Βόρεια Κορέα είναι ορθότατη. Αν δεν αρέσει το νέα στάση ας το πούμε ξεκαθάρισμα. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν ειπωθεί αυτά τόσο ξεκάθαρα.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κατά πρώτον.
Επειδή η κε του μπλοκ δε φιλοξενεί σχόλια του Παναγιώτη, οι αναφορές σε αυτόν -πέρα από όλα τα άλλα- είναι χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Συνεπώς, κρατήστε τέτοιου είδους εκτιμήσεις για τον εαυτό σας, αλλιώς μπορεί να μη δείτε το σχόλιό σας δημοσιευμένο. Ευχαριστώ.

Κατά δεύτερον, το θέμα της ανάρτησης είναι πολύ σοβαρό, για να στραφεί στην αποτίμηση ενός άλλου μπλοκ. Χωρίς να έχω διάθεση να κάνω κάποια ολοκληρωμένη ανάλυση, θα έλεγα πάντως πως σε αντίθεση με το "κρίμα" που βγάζουν πολλοί σχολιαστές, εμένα μου βγαίνει σαν αντίδραση κάτι σαν "ευτυχώς". Μπορεί το κόμμα να μην αξιοποιεί πάντα με τον καλύτερο τρόπο φίλους και επιρροές, προσωπικά όμως το σέβομαι απεριόριστα γιατί είναι το μόνο κόμμα που δεν τσιμπάει σε φιλόδοξα άτομα (για να το θέσω επιειωκώς), σε αντίθεση με το αριστεροχώρι. Κι όχι, αυτό το "ευτυχώς" δεν το λέω εκ των υστέρων, ούτε το κρίνω δια του αποτελέσματος της μεταστροφής -που για πολύ κόσμο δεν αποτελούσε έκπληξη. Αντιθέτως, ερμηνεύω τη μεταστροφή ως αποτέλεσμα της σοφής, επιφυλακτικής στάσης του κόμματος. Κι ο νοών νοείτω.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Και κάτι τελευταίο. Η ενασχόληση με οποιονδήποτε οπορτουνιστή, ατσάλινο, τρούλη, κοκ, έχει νόημα μόνο στο βαθμό που αντιμετωπίζονται πολιτικά οι θέσεις του, κι όχι ο ίδιος σαν άτομο. Ακόμα κι αν οι όποιες μετακινήσεις-κωλοτούμπες-άλματα-μεταστροφές τους δεν μπορούν πάντα να ερμηνευτούν σε αμιγώς πολιτική βάση.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

ειπα εγω οτι αλλαξε ? ειπα να μην καταντησει να το φτυνει !!
Οσο για τον Ρουβικωνα ειναι γνωστα αυτα που ειπε ο Λενιν και ο Τσε για τις κουκουλες και την πρακτικη τους .Δυο επαναστατες νικηφορων επαναστασεων τους οποιους βγαζει αχρηστους ο ερωτας σου για 5 κωλοπαιδα που δρουν προβοκατορικα στο κινημα .Ρωτα τους εργαζομενους στα ΜΙΚΕΛ ποσο τους βοηθησαν μ αυτο που εκαναν.

Ανώνυμος είπε...

Σφυροδρέπανε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είναι τίτλος τιμής για εμένα και δεν με απασχολεί καθόλου τι λένε τα Αντικομμουνιστικά ναυάγια. Ποτέ δεν θα έπαιρνα την άδεια απο αυτούς για να γράψω στον Προσυνεδριακό διάλογο. Συνεχίζουμε την δουλειάμας και ας Σκούζουν όσο θέλουνε. Γεράσιμος Μπαλτσαβιάς

Ανώνυμος είπε...

@ Αναυδος

Συμφωνώ

O ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ –αν μιλάνε για το ίδιο πρόσωπο-έγραψε την άποψη του με το όνομα του στον Προσυνεδριακό. Με τα κολλήματά τα του αλλά έκανε την Παρέμβαση στην συζήτηση του 20ου Προσυνεδριακού.

Ο κάθε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (και δεν αναφέρομαι στον συγκεκριμένο) θα είναι δίπλα στο εργατικό κίνημα όταν οι καταστάσεις θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολες μετά το 4ο μνημόνιο που έχει έτοιμο ο Σύριζα.

Οι εκατοντάδες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΔΕΣ ήταν δίπλα στον ΤΟΥΣΑ όταν ο τελευταίος κρατιόταν από τον Καταπέλτη ενός πλοίου εν πλω, και όταν οι λιμενικοί σάπιζαν στο ξύλο τους Ναυτεργάτες το 2001 ή 2002 με τον Σημιταρά Πρωθυπουργό και αριστερούς Πασόκους να έχουν «όραμα τον Σοσιαλισμό». Εδώ και μερικά χρόνια, από το 2011-2012, οι «οραματιστές» μετακόμισαν στο δίπλα μαγαζί του Σύριζα και παλεύουν "για τον Σοσιαλισμό ρε γαμώτο" από μέσα. Τόσο που ο αθλητικογράφος Καίσαρης να τους έχει πάρει στο «ψιλό» σε Αθλητική Εφημερίδα κάθε εβδομάδα.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ιστρολλικός είπε...

Απολίθωμα, βάζεις ένα σημαντικό ζήτημα. Λες: 'Χωρίς να έχω διάθεση να κάνω κάποια ολοκληρωμένη ανάλυση, θα έλεγα πάντως πως σε αντίθεση με το "κρίμα" που βγάζουν πολλοί σχολιαστές, εμένα μου βγαίνει σαν αντίδραση κάτι σαν "ευτυχώς". Μπορεί το κόμμα να μην αξιοποιεί πάντα με τον καλύτερο τρόπο φίλους και επιρροές, προσωπικά όμως το σέβομαι απεριόριστα γιατί είναι το μόνο κόμμα που δεν τσιμπάει σε φιλόδοξα άτομα '

Συμφωνώ. Το συγκεκριμένο άτομο έχω την εντύπωση ότι φιλοδοξούσε να κάνει καριέρα κομμουνισταρά διανοουμένου και όταν δεν του βγήκε αποφάσισε να γίνει αστέρας σε ένα διαδικτυακό μικρόκοσμο. Δεν θα εκπλαγώ αν σε μερικά χρόνια δημιουργήσει και τη δική του αριστεροχωρό-γκρούπα όπως ο αμίμητος ηγέτης Σάββας Μιχαήλ.

Παρ'όλα αυτά θεωρώ ότι υπάρχει κάποιος χώρος για προβληματισμό εδώ. Αφενός, η θεωρητική ανάπτυξη του κεκτημένου του Μ-Λ καθώς και διεύρυνση της ιδεολογικής απήχησης του Κόμματος προϋποθέτουν την ύπαρξη κομμουνιστών διανοουμένων. Οι διανοούμενοι όμως είναι ένα μικροαστικό στρώμα. Πολύ συχνά επομένως θα λυγίσουν, θα μπουρδοκλωθούν ή θα ακολουθήσουν μια νέα 'θεωρητική' μόδα. Για μένα αυτό δείχνει ότι η παρέμβαση του κόμματος στο συγκεκριμένο στρώμα οφείλει να είναι πολύ πιο συγκροτημένη. Όταν τέτοιοι άνθρωποι προσεγγίζουν το Κόμμα, οι οργανώσεις με τις οποίες έχουν επαφές πρέπει να φροντίζουν για την διαπαιδαγώγησή τους στις αρχές του ΔΣ και την Κομματική πειθαρχία. Να τους δίνουν να καταλάβουν σε τι συνίσταται η πραγματική Κομματική οικοδόμηση, η δουλειά μέσα στην πραγματική εργατική τάξη, όχι της εικόνας της από φωτογραφίες και πίνακες που σωστά κοροϊδεύει πιο πάνω ο Άναυδος. Μόνο έτσι πιστεύω ότι θα βλέπουμε λιγότερους νυν να γίνονται πρώην, είτε αυτό είναι 'κρίμα' είτε 'ευτυχώς'.

Ανώνυμος είπε...

Καλά ό,τι η Ρωσία ή η Κίνα, ξεκίνησε από Φίλα προσκείμενους προς τον Τρότσκι Διανόηση .
Νομίζω –αν και δεν είμαι 100% σίγουρος-η «Κόκκινη Ορχήστρα» ως ερώτημα αν είναι ή δεν είναι η Ρωσία Ιμπεριαλιστική και για την Κίνα ως μη ανερχόμενη δύναμη από την «Περιεκτική Δημοκρατία» ή κάτι παρόμοιο, του Φωτόπουλου .

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

"Ο απόγονος αυτουνού του τιποτένιου πως τον έλεγαν Κορεάτη που πήγε να φτιάξει σοσιαλισμό σε μία χώρα"

Ο απογονος. Στο Star Wars η δύναμη στη Force μετριέται με midichlorians, προφανώς κάτι αντίστοιχο θα υπάρχει και για τον κομμουνισμό. Μεγάλα μυαλά εκεί στο παρεάκι του τουίτερ.







Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Έχεις δίκιο Ιστρολλικέ. Συμφωνώ κι εγώ με τη σειρά μου.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Παίδες, ψευδώνυμα, αλλιώς θα αρχίσει να πέφτει μαχαίρι στα ανώνυμα σχόλια. Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

http://aristeripolitiki.blogspot.gr/2013/04/blog-post_7.html

Ανώνυμος είπε...

Σε βήματα ενίσχυσης των λεγόμενων «ελεύθερων οικονομικών ζωνών», της «αγοράς», έχει προχωρήσει και η Βόρεια Κορέα, όπου το Κόμμα Εργατών Κορέας εδώ και αρκετά χρόνια έχει απεμπολήσει το μαρξισμό-λενινισμό, προβάλλει την ιδεαλιστική θεωρία «τσου τσε», μιλάει για «κιμιλσουγκισμό - ιμγιονγκιλισμό», παραβιάζοντας κάθε έννοια σοσιαλιστικής δημοκρατίας, εργατικού λαϊκού ελέγχου, μέσα σ' ένα καθεστώς οικογενειοκρατίας.

Μπράβο γίγαντα Κουτσούμπα,πλήρης εναρμονισμός με Σύριζα Ανταρσύα Λάε.Την οικογενεοκρατία και τις ιδιαιτερότητες της ιδεολογίας του Κόμματος Εργατών τώρα τα ανακάλυψε το ΚΚΕ.Την αναγκαιότητα των ελεύθερων ζωνών σε μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και με τους φονιάδες στα σύνορα της, τώρα την ανακαλύψατε.

Κολοτούμπα και καραμπινάτη προδοσία στο όνομα μιας ουτοπικής ιδεολογικής καθαρότητας.

Θα πέσει άκυρο ψηφοδέλτιο ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές που θα τρίβετε τα μάτια σας , σύντροφοι εκλογικοί αντιπρόσωποι ετοιμαστείτε.Το ΚΚΕ θα λουστεί την τροτσκιστική στροφή με ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ενέργειες, θα φάτε τον Κιμ και τον Στάλιν στο τιμημένο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην μάπα και σε αριθμούς που δεν φαντάζεστε και προσπαθείστε να τα βγάλετε έγκυρα.Ξεχάστε τη ψήφο ανοχής που δώσαμε δυο φορές (ΚΑΙ) το 15.Είναι υπόσχεση

Ένας αιώνας

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όντως, έτσι έχουν τα πράγματα στην Κορέα. Όποιος δε θέλει να τα ακούει από το ΚΚΕ, μπορεί να ξεστραβωθεί να πιάσει το βιβλίο της Μεγαλούδη και να καταλάβει τι γίνεται και σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα πράγματα.

Μπράβο γίγαντα αιώνα, κατάφερες να προσδιορίσεις το βασικό εχθρό που θα φέρει πιο κοντά την επανάσταση (ΚΚΕ), να το προσδιορίσεις με πρόσωπα (Κουτσούμπα) και εκλογικούς στόχους (για να αποδείξεις πως δεν έχεις την παραμικρή σχέση με το κίνημα) και να προσφέρεις άφθονο γέλιο για μία ακόμα φορά με τα περί εναρμονισμού με Ανταρσυα, ΛαΕ, με τους οποίους δε φλερτάρουν απλώς οι προτάσεις σου, πλέον έχετε προχωρήσει σε τολμηρά φασώματα και πρέπει να βρείτε δωμάτιο, για να χωρέσετε όλο το παλλαϊκό μέτωπο που θα συγκροτήσετε. Άντε στο δωμάτιό σου λοιπόν κι άσε μας στη μοναξιά μας.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ψευδώνυμο για τον παραπάνω σύνδεσμο;

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@σαπορ

''Δεν ξέρω τι άλλαξε και θεωρεί:
1. Την Βενεζουέλα σοσιαλιστική''

Σοσιαλιστικη τη θεωρουν και πολλοι σχολιαστες εδω μεσα. Και γενικα, αν το κομμα ειχε βγαλει αλλη εκτιμηση για την ΒΚ (οτι πχ ειναι σοσιαλιστικη), δε θα μου κανε εντυπωση να βλεπα τα ιδια ατομα να εχουν ακριβως τα αντιστροφα επιχειρηματα σχετικα με την ΒΚ, ετεροπροσδιοριζομενα εξισου με βαση το τι ειπε ή δεν ειπε το κομμα.

Ανώνυμος είπε...

"Την οικογενεοκρατία και τις ιδιαιτερότητες της ιδεολογίας του Κόμματος Εργατών τώρα τα ανακάλυψε το ΚΚΕ."

Bull's eye που θα 'λεγε και η γιαγιά μου:

"Είναι προφανές ότι για το ΚΚΕ η «οικογενειοκρατία» , η διαδοχή δηλαδή σε κομματικές και κρατικές θέσεις με κριτήριο την συγγένεια, δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη του για την συμμετοχή των εργαζόμενων μαζών στην εργατική εξουσία, τον εργατικό έλεγχο και το ρόλο του Κόμματος στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

3/10/2010

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=5871821

17/10/2010

Συνέντευξη Αλέκας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία:

"Στην Κίνα κυβερνά το κομμουνιστικό κόμμα. Είναι η Κίνα σοσιαλιστική χώρα; Στη Βόρεια Κορέα κυβερνά το Κόμμα των Εργατών. Είναι η Β. Κορέα σοσιαλιστική χώρα;

- Ο σοσιαλισμός δεν συμβαδίζει με την αγορά και με την κυριαρχία των μονοπωλίων. Ούτε επίσης με την οικογενειοκρατία."

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=214299

Τελείωσα πριν λίγες μέρες το βιβλίο της Μεγαλούδη, και συμφωνώ ότι είναι χρησιμότατο ανάγνωσμα. Άλλο η υιοθέτηση κάθε προπαγανδιστικής παλαβομάρας για 120 σαρκοβόρα σκυλιά-εκτελεστές κι άλλο να θεωρείς, μεταξύ άλλων, μ-λ (όταν οι ίδιοι οι κορεάτες ξεκάθαρα αρνούνται την αναφορά σε αυτόν εδώ και δεκαετίες) την επιβίωση-έστω και σε εξασθενημένη μορφή σήμερα- συστημάτων επίσημης κατηγοριοποίησης των πολιτών με βάση την πολεμική δράση των παππούδων τους.

Amor omnia vincit

Ανώνυμος είπε...

@Ένας αιώνας

Ποπο τρόμος! Θα πέσει άκυρο ψηφοδέλτιο ε; Λογικά γεννήθηκες μετά το 2012...
Και επειδή λογικά ούτε έτσι θα το καταλάβεις, θα στο πω λαϊκά όπως τα λέμε τα λαϊκά εν έτη 2017:
Στα @@ μας ρε μαν τα εκλογικά ποσοστά, όπως και στα @@ μας οι πίπες που λένε ατομάκια σαν τη πάρτη σου, τα οποία δεν μπορούν να στηρίξουν ούτε τις τελείες από όσα λένε! Και δε σε χάλασε καθόλου...
Άντε γιατί μας βρήκατε πολιτικά πολιτισμένους και μας πετάτε ότι παπαριά σας κατέβει...
Ούστ!

Ιβάν Τζόνι

Unknown είπε...

Η εισήγηση της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει ότι στόχος του κόμματος είναι η έξοδος από ευρωζώνη, ΕΕ με ταυτόχρονη αλλαγή τάξης στην εξουσία. Ωατόσο αναφέρει την εκτίμησή του ΚΚΕ και για τα ενδεχόμενα της καπιταλιστικής Ελλάδας εντός και εκτός ΕΕ. Στην περίπτωση παραμονής αφιερώνει μόνο μία πρόταση που λέει ότι μεγάλος χαμένος θα είναι ο λαός. Οι επιπτώσεις αναλύονται σε υπόλοιπα τμήματα των θέσεων ως απώλεια δικαιωμάτων, μισθών. Στην περίπτωση της εξόδου με καπιταλισμό αναφέρεται ότι πάλι μεγάλος χαμένος θα είναι ο λαός. Οι επιπτώσεις αναλύονται σε ολόκληρες παραγράφους ως ραγδαία απώλεια αγοραστικής δύναμης, έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων κλπ.

Ενώ λοιπόν θεωρεί πως με καπιταλισμό είτε εντός είτε εκτός ΕΕ, ευρώ πάλι χαμένος θα είναι ο λαός, σε περίπτωση εξόδου οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες. Με άλλα λόγια λέει τα ίδια με το κυρίαρχο αστικό αφήγημα, ότι εντός ΕΕ, ευρώ ο λαός θα κληθεί να κάνει κάποιες θυσίες (απώλεια μισθών, δικαιωμάτων). Ενώ εκτός (με καπιταλισμό) δεν τον περιμένουν απλώς κάποιες απώλειες αλλά η απόλυτη καταστροφή. Δεν ισχύει λοιπόν η θέση ότι και τα δύο ενδεχόμενα είναι εξίσου επιβλαβή για τους εργαζομένους.

Ανώνυμος είπε...

@ Urtica Rubra,
Εσύ το χαβά σου...Ξεφτυλίζεσαι και συνεχίζεις...Προφανώς χρειάζεσαι ιδιαίτερη επιχειρηματολογία για να...πειστείς ότι η εργατική τάξη "χάνει" συνεχώς στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη! Σε καταλαβαίνω...Μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2015 προσπαθούσες να μας πείσεις ότι μπορεί να βελτιωθεί η ζωή του λαού εντός της Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, μα πάντα στον καπιταλισμό!
Και επιδή προφανώς πάλι δεν έχεις διαβάσει τίποτα, αλλά αντιγράφεις ό,τι παπαριά σου πασάρουν, μην το συνεχίσεις!
Έχει χάρη που βρίσκομαι στο νοσοκομείο για συγγενικό πρόσωπο και κάθομαι να χαζεύω για να μείνω ξύπνιος.........
kk-1

zoot horn rollo είπε...

Ο άλλος λέει για ψήφο ανοχής και δε το 'χει ρίξει ποτέ, ούτε κατά λάθος.
Ο απάλευτος μας "σερβίρει" Κοττάκη κι "ορφανά" του ΣΥΡΙΖΑ.
Κι ύστερα έχετε παράπονο για το πώς σας αντιμετωπίζουν.
Ο συγχρονισμός σας πάντως έχει ενδιαφέρον.

Αναυδος είπε...

Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας
Τι θα συμβεί σε μια εξοδο από την ευρωζωνη καθορίζεται από 3 παράγοντες
Τη νέα αξία
Το βαθμός εκμετάλλευσης
Την ταξική πάλη

Οποίος υποθέτει ότι οι αστοί είναι βλάκες είναι ο ίδιος βλάκας Η νέα αξία θα είναι σημαντικά μειωμένη (αλλοιως θα επαυε η ΕΕ να αποτελει στρατηγικη τους επιλογη) και η προσπάθεια των αστών θα είναι να μετακυλίσουν το κόστος στην εργατική τάξη αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης
Σε αυτή την καταστροφή το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη για τα συμφεροντα της εργατικης ταξης και του φτωχου λαου

Οι υπολοιποι ανταρσυα-λαε-λαπαβιτσας θα τραγουδουν ενώ τα σπιτια μας θα καιγονται

Ανώνυμος είπε...

Η παραπάνω συζήτηση είναι ενδεικτική της αντιφασης-θολούρας που υπάρχει στους φίλους του κόμματος. Τα 2 ονόματα που αναφέρθηκαν και πάνω στα οποία τοποθετηθήκαν μερικοί, για μενα ξεφεύγουν από τη προσωπική διάσταση και αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγμα για του τι θεωρείται από κάποιους «σωστός κομμουνιστής» .

Από την μια έχουμε τον «διανοούμενο» που «ήταν μανούλα στο να ξεβρακώνει οπορτουνισστές.Προπαγάνδιζε, εκλαΐκευε, ανέλυε υπέρ του ΚΚΕ για κάποια χρόνια.Πραγματικά κοφτερό μυαλό.» που όμως «φιλοδοξούσε να κάνει καριέρα κομμουνισταρά διανοουμένου…»
Από την άλλη έχουμε τον τίμιο, πιστό οπαδό (με έμφαση στο «οπαδό»), που «ηταν και είναι στο κομμα, δεν ηρθε », έστω «Με τα κολλήματά τα του αλλά…» «ειναι το αλατι της γης»
Εχουμε λοιπον από την μια πλευρα έναν ανθρωπο που αφιερωσε απειρο χρονο να αναλυει και να εκλαικευει θεσης του κομματος, αλλοτε πετυχημενα -αλλοτε λιγοτερο πετυχημενα, να βαζει το μυαλο του αναγνώστη να λειτουργει, να ακονιζει επιχειρήματα υπερ του Σοσιαλισμου, να αναδεικνυει Ιστορικα-Πολιτικα θεματα, να θετει προβληματισμούς και λύσεις πανω σε ΜΛ ζητηματα και πρακτικες που δυστυχως καποιες φορες δεν καλύπτονται από τις επίσημες κομματικές εκδόσεις.

Στην άλλη περίπτωση εχουμε τον πιστο οπαδο, τον ακριτο συνοδοιπόρο του κομματος, που εχει φαει ψωμι και αλατι μεσα στην εργατιά, που φυλαει παλια φυλλα του Ριζου, ενθουσιαζεται με πυρινους λογους του ΓΓ και παθιαζεται στα σχολια υπερασπιζομενος τη γραμμη του κομματος σε κάθε περίπτωση και κάθε εποχη.

Ενώ το κομμα θα επρεπε να αγκαλιάζει και τις δυο περιπτώσεις εφοσον εχουν κοινο οραμα τον Σοσιαλισμο με εργαλειο τον ΜΛ, στη πραγματικότητα ο «διανοούμενος» βρίσκεται υπό διωγμό, όχι γιατι δεν εχει επαρκη ΜΛ συνειδηση, ουτε γιατι δεν θα μπορουσε να εξοπλίσει θεωρητικά το κομμα πανω σε συγχρονα ζητήματα, αλλα γιατι είναι καπως δυσκολο να χαλιναγωγηθεί, να τεθει υπο ελεγχο και τελικα απαξιώνεται γιατί …ειχε «φιλοδοξίες», που μεταφράζεται «σκεφτόταν υπερβολικά πολύ», δηλαδή ήταν «εκτός γραμμής».
Αντιθετα ο οπαδος και ο κάθε οπαδος, που για να μην παρεξηγηθω ξεφευγει από τα ορια του αγνου υποστηρικτη του κομματος, είναι πολύ πιο διαχειρισιμος, ευκολος στο να ακολουθησει κάθε νεα οπτικη σε καποιο ζητημα, να ρουφήξει της αλλαγες γραμμης, παντα ενθουσιώδης, παντα αυθόρμητος και εκδηλωτικός.

Ενοχλει καποιον αυτή η νοοτροπια που πεταει στα σκουπιδια τους ανθρωπους που τολμουν να προβληματιζονται για τον σύγχρονο ΜΛ, ενώ καλοπιανει και υποστηρίζει το πρότυπο του πιστου φανατικου ΟΠΑΔΟΥ; Και επιμενω ότι δε μιλαω για 2 προσωπικοτητες αλλα για ένα γενικοτερο φαινομενο οπου ανθρωποι καταρτισμένοι μαρξιστικά και που θελουν να προσφερουν τρωνε πόρτα από το κομμα για να μην χαλασουν κάποιες ισορροπίες εξουσιας. Φυσικα δεν πρεπει να συζητηθεί ένα τετοιο θεμα δημοσια, αλλά από την άλλη με ξενιζει το ποσο ευκολη είναι η απαξίωση για μια γωνια του διαδικτύου οπου ολοι οι προηγούμενοι κατακριτές το ειχαν σιγουρα στα αγαπημενα του περιηγητή τους.

Σημ1 - «Πριν γράψετε τις παπάτζες σας για την Βόρειο Κορέα, τις απόψεις των βορειοκορεατών όπως αυτές εκφράζονται στην θεωρία του juche για τον μ-λ τις έχετε διαβάσει; Να ξέρουμε κιόλας τι χαρίστηκε και πού δηλαδή».

Μπορώ να σου βρω ενθουσιώδη σχόλια του «οπαδου» τυπου « Η ΛΔ της Β.Κορεας είναι καρφι στο ματι των λυσσασμενων καπιταλιστων» ή «τους κανει πλακα ο Κιμ, εχουν χασει τον υπνο τους οι Γιάνκηδες που δεν μπορούν να βάλουν στο χερι τους το λαο της ΛΔ». Τωρα βεβαια αλλαξε η γραμμη, λογικα θα αλλαξε και η γνωμη για την “Λ”Δ B.Κορεας μεσα σε ένα βραδυ. Αυτά είναι τα ωραια μαγικα του Οπαδισμου…

Σημ2 «Αλλά αν τη βρίσκεις μόνο με διανόηση, τότε να σου πω ότι για κάθε Αντώνη (και χειροκροτητές του) που φεύγει έρχονται αυτοί:http://praxisreview.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BA%CE%BA%CE%B5/ Και συνιστώ τακτική ανάγνωση των παιδιών.»

Μαλλον τρολλαρεις αγρια δεν εξηγειται αλλιως. Το ξερεις ότι στο Praxis, για το οποιο συνιστάς τακτικη αναγνωση, είναι ομαδα που συμμετέχει -υποστηρίζει ο Αντωνης,ε;

Φάνης

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Φάνη, δεν ξέρω σε ποιον ακριβώς απευθύνεις το παραπάνω σχόλιο κι αν εντάσσεις και εμένα σε αυτό που λες.

Προσωπικά συμφωνώ με τη γενική ανάλυση και τις προεκτάσεις αυτών που γράφεις, έχω ενστάσεις όμως για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις από τις οποίες παίρνεις αφορμή για τη γενίκευση, και δεν πιστεύω ότι εντάσσονται τελικά οι ίδιες στο σχήμα που περιγράφεις.

zoot horn rollo είπε...

Όλες οι περιπτώσεις και οι αφετηρίες τους δεν είναι ίδιες. Αναφέρονται εδώ δυο τέτοιες περιπτώσεις,που δε ξέρουμε αν είναι τόσο αντιπροσωπευτικές. Οι γενικεύσεις μάλλον δε κάνουν καλό.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που περιγράφει ο Φάνης ως "διωγμό" είναι απλά απαντήσεις που αρμόζουν στο ύφος που εκφράζονται οι διαφωνίες από τον πρώην φίλο του ΚΚΕ.

P.R.Karea

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Φανης

''Μπορώ να σου βρω ενθουσιώδη σχόλια του «οπαδου» τυπου « Η ΛΔ της Β.Κορεας είναι καρφι στο ματι των λυσσασμενων καπιταλιστων» ή «τους κανει πλακα ο Κιμ, εχουν χασει τον υπνο τους οι Γιάνκηδες που δεν μπορούν να βάλουν στο χερι τους το λαο της ΛΔ». Τωρα βεβαια αλλαξε η γραμμη, λογικα θα αλλαξε και η γνωμη για την “Λ”Δ B.Κορεας μεσα σε ένα βραδυ. Αυτά είναι τα ωραια μαγικα του Οπαδισμου… '''

Υπαρχουν πολλοι φιλοι και ισως και μελη που υστερουν σε θεωρητικη καταρτιση και πιθανον σε κριτικη σκεψη, δεν μπορουν να βγαλουν συγκεκριμενα συμπερασματα με βαση αφηρημενες αρχες, για αυτο και δεν παιρνουν θεση για κατι αν δεν βγει το κομμα στα επισημα κειμενα του και το κανει νιανια οτι τα συκα ειναι συκα και η σκαφη σκαφη.

Τα ιδια ατομα ακριβως επειδη δεν εχουν κριτικη σκεψη, αν το κομμα αυριο μεθαυριο πει οτι τα συκα ειναι σκαφη και η σκαφη συκα, θα κανουν στροφη 180 μοιρες.

Το ιδιο συμβαινει ομως και με τους λεγομενους ''true'', οι οποιοι κανουν το αναποδο, και οταν το κομμα λεει Α αυτοι λενε Β και αντιστροφως. Δηλ. οι ιδιοι που τωρα μπορει να κραζουν το ΚΚΕ επειδη κατεκρινε την ΒΚ, μολις προχθες να εκαναν αστειακια οτι το ΚΚΕ ειναι με τον Κιμ και θελει να μας κανει ΒΚ κοκ.

Η πρωτη κατηγορια ετεροπροσδιοριζεται θετικα και η δευτερη αρνητικα σε σχεση με το ΚΚΕ.

Και οι 2 κατηγοριες σφαλλουν, αλλα η δευτερη κατηγορια στερειται καλων προθεσεων ακομα και αν υπερτερει σε θεωρητικο επιπεδο (που και αυτο παιζεται). Θεωρω πιο ευκολο ενας ανθρωπος με μειωμενη γνωση και κριση να αποκτησει γνωση και κριση, παρα να γινει ο κακοπροαιρετος καλοπροαιρετος.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Νομίζω πως περισσότερο από το εργατικό κίνημα σε σχέση με τους διανοούμενους, έχουν πρόβλημα οι διανοούμενοι στη σχέση τους με το εργατικό κίνημα. Και οι λόγοι είναι απλοί, τόσο απλοί, που μπορεί εύκολα να καταλάβει και ο κάθε εργάτης με ταξική συνείδηση (άρα και ο "παναγιώτης") και αρκετοί διανοούμενοι, αλλά δυστυχώς όχι πολλοί.
Αυτά περί "διαχειρίσιμων" εργατάκων και "ατίθασσων" διανοητών, δείχνει το πραγματικό υπαρξιακό πρόβλημα της διανόησης. Καθένας μας, ακόμη κι αν επιμελώς προσπαθεί να το κρύψει, (μερικοί δεν μπαίνουν καν στον κόπο...) είναι κι από ένα καβαλλημένο καλάμι, που κατσικώνεται για άμεσος απόγονος του Μάρξ.
Τα δε συγκεκριμένα παραδείγματα είναι κλασσικές αποτυχίες.
Είναι πιο λογικό, όταν κανείς κάνει τόσο μεγάλα λάθη, να το βουλώνει.
Εκτός αν είναι "διανοούμενος".

Ανώνυμος είπε...

Φάνη συμφωνώ σε πολλά από αυτά που λες

Amor omnia vincit σώπα ρε μεγάλε σήμερα γεννηθήκαμε και περιμέναμε εσένα τον Φωστήρα να μας υποδείξει την υπέρτατη αλήθεια, άλλο παλικαράκι μου να το έχεις κρυφό καμάρι και άλλο να το κάνεις τούμπανο στο συνέδριο του Κόμματος.

Για να γλύψεις τα καθεστωτικά ΜΜΕ που σε ταυτίζουν για τους βρωμερούς σκοπούς τους με τη Βόρεια Κορέα και να τους το πετάς στην μούρη.Καιροσκοπισμός, ψηφοθηρία ; Αυτό είναι προδοσία όταν δεν έχεις τα καρύδια να έχεις μια σταθερά ισορροπημένη άποψη και η προδοσία θα φανεί όταν ξεσπάσει πολέμος στην Κορέα και θα τηρείς την ουδετερότητα με διάφορα προσχήματα.

Εγώ απόψεις σε ένα βράδυ δεν αλλάζω όπως κάνει ο κάθε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, είναι παρανοικό αυτό.Για τη Λαική Δημοκρατία της Κορέας όπως και για την ΕΣΣΔ ακολουθούσα πιστά τη γραμμή του ΚΚΕ και έτρωγα "ξύλο" στο ίντερνετ στα σχόλια για τη Βόρεια Κορέα από το 2000 και μετά από τους αριστεριστές και αριστερούληδες κάθε είδους.

Ας το εξετάσουν καλά αυτοί που νομίζουν πως τρολάρουν στο όνομα του ΚΚΕ αλλά στην πραγματικότητα τρολάρουν στο όνομα του εν εξελίξει νέου ΚΚΕ.

Στο 20ο επισφραγίστηκε η αριστερίστικη στροφή στον Τροτσκισμό όσο και να φωνάζετε για το αντίθετο.

Χθες πόσταρα σε μέσο δικτύωσης κάτι θετικό για την Κορέα και το δικαίωμα της να αμυνθεί στις ΗΠΑ κάνοντες πυρηνικές δοκιμές.

Συντρόφισσα που για καιρό με τάραζε στα likes και στις αναδημοσιεύσεις μου έγραψε "φιλικά" για πρώτη φορά : "Μην αναλώνεσαι άλλο με τον Κιμ είναι δικτάτορας που απαρνήθηκε τον σοσιαλιστικό δρόμο ας πάθει ότι του αξίζει" ! Αυτόν τον "δικτάτορα" τον είχε εκθειάσει 1 εκατομμύριο φορές στο παρελθόν.Είναι μια καθαρή κομμουνίστρια , χειροκροτήστε την όσο εγώ τη φασκελώνω.

Αύριο μεθαύριο θα βγει το φτυάρι για τον Στάλιν και τα αντιφασιστικά μέτωπα για την ΕΣΣΔ που θα της ρίξουμε ανάθεμα για όλα τα κακά του Κομμουνιστικού Κινήματος σήμερα.

Η αντίδραση θα είναι συντονισμένη και αφυπνιστική, ψήφο δε θα χαρίσουμε αλλού, ψήφο θα δώσουμε στο ΚΚΕ , ψηφοδέλτιο ΚΚΕ θα ρίξουμε με ΤΟΝ ΔΙΚΌ ΜΑΣ τρόπο που θα ανακοινωθεί επισήμως σε κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και διαδοθεί την κατάλληλη στιγμή και στο πιο απόμακρο σημείο της Ελλάδας και τραβάτε στις εφορευτικές να τους πείσετε να μην τα ακυρώνουν.Να δούμε πόσοι θα είναι οι "καθαροί" και πόσο νοιάζεστε για τα ποσοστά τις έδρες και τις κομματικές καρέκλες

Ένας αιώνας

Ανώνυμος είπε...

@Φάνης
Στη γενική κρίση επ'αυτών που γράφεις καλύπτομαι πλήρως από τον σφυροδρέπανο.
Ως προς τη δεοντολογική διαχείριση των διανοουμένων που προσεγγίζουν κατά καιρούς το κόμμα από τις κομματικές δυνάμεις καλύπτομαι εξίσου από τον ιστρολλικό (Ας ληφθεί ωστόσο υπόψη ότι προσκόμματα σχετιζόμενα με την ίδια την ιδιοσυγκρασία του διανοούμενου μπορούν να εξουδετερώσουν ακόμα και την πιο προσεκτική στάση εκ μέρους του κόμματος, π.χ. ο Ρούσης εν έτει 2001, σε μεταξύ μας συζήτηση, αναφωνούσε οργίλος "δηλαδή τι με θέλουνε εμένα, να πηγαίνω στην κοβα Χαλανδρίου;". Μπορεί αυτό να μην εξηγεί, ίσως και να μην δικαιολογεί πολλά από όσα ακολούθησαν, είναι ωστόσο ενδεικτικό στάσεων και διαθέσεων).
Σε ό,τι αφορά την κριτική σου στο σχόλιό μου και στο σύνδεσμο που παρέθεσα. Προσωπικά, επέτρεψα στον εαυτό μου να επαναλάβω προσωπολατρικές διαθέσεις και συμπεριφορές στην περίπτωση του Αντώνη, χωρίς να αντλώ διδάγματα από το παρελθόν. Αυτό βέβαια είναι αδιάφορο. Αναρωτιέμαι όμως πώς αλλιώς μπορεί να αξιολογήσει κανείς, με όσα έχουν προηγηθεί, τα σημερινά δημόσια σχόλια του για το κόμμα,ορισμένα χαρακτηριστικά από τα οποία ανέφερε προηγουμένως ο Ijon Tichy, όταν μάλιστα ο συγκεκριμένος έχει φτάσει μέχρι και σε σημείο να υπαινίσσεται ότι το επεισόδιο τζήμερου-μανουσογιαννάκη ήταν στημένο για αβάντα στο κκε!!
Τέλος, στο praxis δεν συμμετέχει ο Αντώνης. Στη στήλη "έγραψαν" φιγουράρει το όνομά του μαζί με άλλα (όπως του Λιόση), μόνο και μόνο επειδή αρθρογράφησαν στην έντυπη έκδοση praxis κάποτε, ενίοτε προκειμένου να παρουσιαστεί και η αντίθετη από εκείνη της συντακτικής ομάδας άποψη (π.χ. ιμπεριαλισμός-Λιόσης). Το δε λινκ είναι πολύ πρόσφατο. Έτσι κι αλλιώς, δεν το παρέθεσα για άλλο λόγο παρά ως απάντηση (κατ'ουσία περιττή) στο διανοουμενοκεντρικό απαξιωτικό σχόλιο εις βάρος του Παναγιώτη από κάποιο τρολ. Συμπεριφορά αχρεία εκ μέρους οποιουδήποτε εκφράζει μια τέτοια στάση ή και ακόμα τη συμμερίζεται. Εξ αυτών, θα σου ανταπέδιδα τη μομφή περί τρολλαρίσματος,γνωρίζω ωστόσο ότι σχολιάζεις σταθερά και πολλές φορές έχω συμφωνήσει με το γράμμα και το πνεύμα των σχολίων σου.
Συγνώμη σφυροδρέπανε που συνέβαλα στον αποπροσανατολισμό από το θέμα της ανάρτησης. Από την πλευρά μου το κλείνω εδώ οριστικά.

βας

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Φίλε, περιμένουμε με αγωνία το ψηφοδέλτιό σου, για να το διαδώσουμε σε κάθε μετερίζι αγώνα, κάθε ραχούλα, κάθε καλύβα, κάθε ρεματιά.
Δώσε μας και το προφίλ σου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που γράφεις, γιατί το γέλιο βγαίνει δύσκολα στις μέρες μας κι είναι πολύτιμο.
Μέχρι τότε, πήγαινε στον υπεύθυνο μισθοδοσίας, και πες του πως ό,τι πληρώνει παίρνει κανείς. Με ένα πεντακοσάρικο ταρίφα, δε γίνεται καλή τρολοδουλειά.

Επίσης η Αμόρ είναι "η" και όχι "ο". Αλλά να 'ταν αυτό το πρόβλημα στις αρλούμπες που γράφεις, τρολάκι του πεντακοσάρικου και της κακιάς ώρας.

zoot horn rollo είπε...

Αφού ούτε μισή φορά δεν έχεις ψηφίσει ΚΚΕ. Δεν είναι και δύσκολο να φανεί.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος ορισμός που να εξηγεί σύντομα, ξερά, απλά και κατανοητά, το τι σημαίνει ο όρος "διανοούμενος" σήμερα; Γιατί εμένα μου φαίνεται περισσότερο προβληματικός ως όρος κι από το "αριστερός". Είναι αυτός που έχει πτυχίο ανώτατης σχολής; Αυτός που όχι μόνο έχει πτυχίο αλλά και μεταπτυχιακό, διδακτορικό, πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων κτλ; Αυτός που δεν έχει απλά διαδακτορικό, δημοσιεύσεις κτλ αλλά τα έχει και σε συγκεκριμένο κλάδο (δεν τα έχει ας πούμε στην μεταλλειολογία αλλά τα έχει στις λεγόμενες "ανθρωπιστικές επιστήμες"); Μήπως όχι απλά σε συγκεκριμένο κλάδο αλλά και σε συγκεκριμένο κομμάτι αυτού του κλάδου (πχ όχι σε φυσική υλικών αλλά στην αστροφυσική); Μήπως αυτός που μιλάει για την "καρδιά" και το "συναίσθημα", που σκαρώνει στίχους ή στιχάκια αλλά δεν ξέρει "από κομπιούτερ και αριθμούς"; Mήπως αυτός που μπορεί να μιλάει με άνεση για σούπερ νόβα αλλά πχ να μην ξέρει πού να βάλει νερό για τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου του; Αυτός που μπορεί να μιλά για "τα μεγάλα και τα ωραία" αλλά τα "μικρά" (όποια είναι και τα μικρά και τα μεγάλα) τα έχει δει από φωτογραφία; Αν δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο το τι εννοεί αυτός ο όρος (ή τι εννοεί αυτός που τον χρησιμοποιεί), τότε, δεν μπορώ να καταλάβω ούτε ποιούς περιλαμβάνει στις μέρες μας, ούτε και την ακριβή χρησιμότητά τους. Και θα πω την αμαρτία μου (μια από τις πολλές) ότι κάποια πράγματα του τύπου "ο τάδε καλλιτέχνης, επιστήμονας κτλ υπογράφει το τάδε κείμενο ή κάνει την τάδε δήλωση" ποτέ δε μου είπαν κάτι και ούτε ποτέ κατάλαβα γιατί θα έπρεπε να μου λένε κάτι. Νομίζω πάντα έχει περισσότερο σημασία το τι λέει κάποιος και όχι το ποιός λέει κάτι.

Φάνη δεν έχω αντιληφθεί να έχει τίποτα γκρούπις ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. Είδα όμως να υπάρχουν γκρούπις κάποιου άλλου και να κάνουν επίθεση, κατά την κρίση μου χυδαία, στο δικαίωμα του οποιουδήποτε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ να καταθέτει τις σκέψεις του (ο καθένας τις κρίνει όπως νομίζει). Και μάλιστα να κάνουν κάτι ακόμα χυδαιότερο. Να χρησιμοποιούν μια επιστολή κάποιου, προκειμένου να εξυψώσουν κάποιο συγκεκριμένο άτομο (το οποίο, αν δεν κάνω λάθος, δεν έστειλε κάποια επιστολή).

Και επειδή διάφορες εξυπνάδες γράφτηκαν εδώ περί αλλαγής γραμμής κτλ ας δούμε τι άλλο έχει γραφτεί κάποτε κάπου αλλού:

- "Κατά δεύτερο, κανείς δεν υπερασπίστηκε το καθεστώς της Β. Κορέας ως σοσιαλιστικό. Αυτό είναι κατάφωρο ψέμμα."

- "Πού ακριβώς μιλά το ΚΚΕ για τον Κιμ Ιλ-Γιονγκ ως σοσιαλιστή και το καθεστώς του ως σοσιαλιστικό; Πού εκφράζει τη λατρεία του, όπως πιπιλίζει ο κάθε σιχαμένος του αστικού τύπου;"

Δεν έχουν όλοι απώλεια μνήμης.

ρα
ΥΓ. Σε μια πτυχή που νομίζω ότι συμφωνώ με κάτι που είπε ο Φάνης είναι ότι αν πριν από κάποιον καιρό κάποιος έκανε ερώτηση περί του πώς θα βλέπαμε τη συμμετοχή κάποιου συγκεριμένου ατόμου σε κάποιον φορέα "τύπου ΚΜΕ", μάλλον οι 9 στους 10 δεν θα έφερναν αντίρρηση (και εγώ δε θα ήμουν στον έναν αλλά στους εννιά). Εκεί χωρά πιστεύω προβληματισμός που όμως μάλλον αγγίζει τελικά και το ζήτημα του κάτα πόσο είναι χρήσιμη η ύπαρξη ενός τέτοιου τύπου φορέα.

Unknown είπε...

Άρχισαν οι ύμνοι για το ρεαλισμό του ΚΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

Στα πλαισια προπαγανδας θα χρησιμοποιησεις και θα διαστρεβλωσεις τις αποψεις του αντιπαλου σου. Αυτο κανει και το αρθρο που παραθετεις. Τωρα γιατι εσυ το παρουσιαζεις σαν αποδειξη αυτων που υποστηριζεις με μπερδευει. Διαβαζωντας τα σχολια σου, αν και διαφωνω, σε ειχα για εξυπνοτερο και δεν πιστευα οτι θα την πατουσες ετσι. Κριμα ..
Kabamarou

Ανώνυμος είπε...

@ Urtica Rubra,
Μου φαίνεται ότι κοινό επιτελείο σας δίνει τα μπιλετάκια ενάντια στο ΚΚΕ!
Και μάντεψε...το άρθρο που αναφέρεσαι, δεν λέει τίποτα διαφορετικό από τις συκοφαντίες που προσάπετεις για το ΚΚΕ. Έχετε μοιρασμένους ρόλους!
Πάντα είχα την αίσθηση, αλλά πλέον είμαι σίγουρος: ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει ενάντια στο ΚΚΕ!
Και οι μέν και οι δε όμως τα ίδια λένε.
Το ίδιο αναμασούν: ότι ρεαλισμός είναι να αποδεχόμαστε τα ψίχουλα που μας πετάει ο καπιταλισμός!
Και κάτι τελευταίο. Δεν αφήνεις κάποιον σοβαρότερο να γράφει τις αντιΚΚΕ βρωμιές;;;
Δεν κατάλαβες ακόμα ότι πλέον έχεις καεί;;;
kk-1

skatopsyxos είπε...

Συγχαρητήρια Urtica Rubra ανακάλυψες την φωτιά.Κάθε όποτε κριθεί απαραίτητο και με διάφορες αφορμές γράφεται ή λέγεται κάτι το οποίο χρησιμοποιείται προβοκατόρικα από κάτι τύπους σαν κι εσένα για να μας πει πόσο έχει ξεπουληθεί το ΚΚΕ,γιατί "συστημική στροφή,το λέει εδώ ξεκάθαρα".Πιο πριν αλλά και μετά από λίγο καιρό βέβαια οι ίδιοι που έγραψαν αυτές τις αηδίες "εξυμνώντας" το ΚΚΕ,έβγαζαν/βγάζουν πύρινους λόγους εναντίον του κακού-σταλινικού-αντιευρωπαϊκού-οπισθοδρομικού-κλπ ΚΚΕ.Λοιπόν,άρον τον κρέβατον σου και περιπάτει.Κι εσύ και ο άλλος ο τρολλοχλέμπουρας του ΕΑ ο "ένας αιώνας".Πολλά μας τα κάνατε.

zoot horn rollo είπε...

Κι άργησε η Ελευθεροτυπία στο γαϊτανάκι, μόνο αυτό μου προξενεί εντύπωση.
Κανείς δε τη πάτησε καμπαμαρού και μη μπερδεύεσαι καθόλου. Κατεβάζει τη "γραμμή" ο συγκεκριμένος και δεν έχει καμία σύγχυση, απλά ένα ύφος του "κάνω πως δε καταλαβαίνω", μπας και ξεγελάσει κανέναν.

Ανώνυμος είπε...

Οι σποντίτσες μέσω twitter σε προσωπικό επίπεδο εκφράζουν την ακονισμένη στον ΜΛ σκέψη "ξυράφι" του διανοούμενου που "τον έβγαλε εκτός γραμμής".

Η άκριτη αναδημοσίευση από αστικά ΜΜΕ όπως το RT και του CounterPunch έγινε ξαφνικά "διανοουμενίστικο ψάξιμο".

Η (επανα)παρουσίαση πασίγνωστων τσιτάτων των κλασσικών με τετριμμένες διαστρεβλώσεις και αποσιωπητικά είναι απλώς μία διαφωνία από την "κριτική σκέψη" και πρέπει να απαντάμε λες και δεν υπάρχει 1,5 αιώνας εξέλιξης της μ-λ κοσμοθεωρίας.

Κοροιδευόμαστε τώρα μεταξύ μας; Ούτε σε πολιτισμένο διάλογο δεν μπορεί να συμμετέχει και τον παρουσιάζετε σαν τον Γληνό της εποχής μας.

Η στήριξη των ΕΟΖ, του νεποτισμού, η εγκατάλειψη της αναφοράς στον μ-λ, η επαναπροσέγγιση με ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ έγινε αναγκαία υποχώρηση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου και υπεράσπιση του σοσιαλισμού.

Για να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα. Αλλο υπερασπίζομαι τον σοσιαλισμό, άλλο εθελοτυφλώ μπροστά στην επανάληψη των λαθών του παρελθόντος εις τον κύβο. Οποιος κάνει το δεύτερο δεν μπορεί να κορδώνεται ότι κάνει και το πρώτο. Δεν θυμάμαι την πράβντα να διαφημίζε αμερικάνικα ταξιδιωτικά γραφεία σε κεντρικό άρθρο της ούτε στα τελευταία της εσσδ και είδαμε που κατέληψε η ιστορία. Η γκράνμα το έκανε πριν από λίγο καιρό.
http://en.granma.cu/tourism/2017-02-13/what-do-cuban-hotels-gain-from-tripadvisor
Μιλάμε για άρθρο και όχι για ξένη δημοσίευση-διαφήμιση σε όργανο που καθοδηγεί την επανάσταση σε σοσιαλιστικό έδαφος. Αυτό δεν είναι τακτική υποχώρηση και δεν είναι μικρό. Διαμορφώνει συνειδήσεις το όργανο της κε του κκ.

Η καλύτερη υποστήριξη του σοσιαλισμού είναι η αναγνώριση του προβλήματος και όχι το γλείψιμο στους Κουβανούς, ΒΚορεάτες και Βιετναμέζους κομμουνιστές.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

αν εχω καταλαβει καλα,εχει προκυψει το εξης ζητημα,το αν μετα απο μια υποτιθεμενη εξοδο της ελλαδας απο την ΕΕ αυτοματως θα εξυψωθει το επαναστατικο αντανακλαστικο του ελληνικου λαου και σε κανα μηνα(?),χρονο(?) θα το γυρισουμε σε σοσιαλισμο αφου θα εχουμε να κανουμε μονο με τα ντοπια αφεντικα που τους εχουμε για πλακα,βασει συσχετισμου δυναμεων...η οχι.

τη διαθεση του λαου τη λαμβανει κανεις υποψη η ετσι,να χαμε να λεγαμε?ποια δεδομενα κανουν καποιο να πιστευει η το ενα η το αλλο?

?(υπογραφη)

zoot horn rollo είπε...

Ψάξε, διάβασε, κι αν θες, καταλαβαίνεις.

Ανώνυμος είπε...

Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ γιατί χρησιμοποιώ το όνομά του.

@ Φάνης

Πρώτα από όλα, στο δικό μου σχόλιο 3:07 μ.μ. δεν υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις, αλλά υπεράσπιση του κάθε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ απέναντι σε απαξιωτικά τρολοσχόλια.

Έγραψε τη δική του παρέμβαση στον 20ο Προσυνεδριακό. Με τα «κολλήματα» του. Το επάγγελμα του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ είναι στην παρέμβαση του στον 20ο προσυνεδριακό αν θέλεις να το συνδέσεις με το σχόλιο μου. Δεν ξέρω αν ήταν ή δεν ήταν εκεί που γράφει το σχόλιο μου 3:07 μ.μ. δεν ξέρω τον χαρακτήρα του. Τις στιγμές που θα χρειαστεί, οι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΔΕΣ, θα είναι εκεί όπως ήταν και στο παρελθόν.

Αυτά λοιπόν αυτά τα «κολλήματα» στο σχόλιο μου 3:07 μ.μ.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

@Φάνης: "Σημ1 - «Πριν γράψετε τις παπάτζες σας για την Βόρειο Κορέα, τις απόψεις των βορειοκορεατών όπως αυτές εκφράζονται στην θεωρία του juche για τον μ-λ τις έχετε διαβάσει; Να ξέρουμε κιόλας τι χαρίστηκε και πού δηλαδή».

Μπορώ να σου βρω ενθουσιώδη σχόλια του «οπαδου» τυπου « Η ΛΔ της Β.Κορεας είναι καρφι στο ματι των λυσσασμενων καπιταλιστων» ή «τους κανει πλακα ο Κιμ, εχουν χασει τον υπνο τους οι Γιάνκηδες που δεν μπορούν να βάλουν στο χερι τους το λαο της ΛΔ». Τωρα βεβαια αλλαξε η γραμμη, λογικα θα αλλαξε και η γνωμη για την “Λ”Δ B.Κορεας μεσα σε ένα βραδυ. Αυτά είναι τα ωραια μαγικα του Οπαδισμου…"

Μάλλον έχεις κάποιο πρόβλημα κατανόησης στην ανάγνωση ή πλήρη άγνοια των γεγονότων. Γίνεται κριτική στο απόσπασμα από τις θέσεις που αναφέρεται στην σχέση της ΛΔΚ με τον μ-λ, και σου γράφω ότι το κόμμα δεν λέει τίποτα διαφορετικό από αυτά που λένε οι ίδιοι οι ΒΚ (και δεν το λέει τώρα κι ούτε αλλάζει την στάση του κόμματος απέναντι στην ΛΔΚ που παρά τις αμέτρητες διαφωνίες, πάντοτε την υπερασπίστηκε απέναντι στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, και θα συνεχίσει να το κάνει κάθως υπάρχει και το γενικότερο ζήτημα ότι αυτές οι επιθέσεις -- που πολλές βασίζονται και σε μυθεύματα -- δεν γίνονται με στόχο την ΛΔΚ συγκεκριμένα, αλλά τον σοσιαλισμό γενικότερα). Και έρχεσαι εδώ να μου πεις ότι υπάρχουν κάτι τραβηγμένα οπαδικά σχόλια από δω κι από κει που λένε το ένα ή το άλλο (και τα οποία μάλλον προέρχονται από οπαδούς των ατσάλινων κι όχι του κόμματος αν κρίνω από το περιεχόμενο...), για την ταμπακιέρα τίποτα.

Οι κατηγορίες γενικότερα τώρα για τον οπαδισμό δεν μου λένε και πολλά, και αποτελούν τυπική φόρμα "κριτικής" που την ακούμε από διάφορες πλευρές κατά καιρούς, απλώς άλλοι λένε για πρόβατα και για στρατιωτάκια κι άλλοι όχι. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την δικαίωση αναλύσεων που βγάζουν διάφοροι από την κοιλιά τους θεωρώντας εαυτούς άρχοντες του υλισμού (δεν πάει μόνο για τους ατσάλινους αυτό). Το παράδειγμα με το πανηγυράκι που γίνεται όσον αφορά την βενεζουέλα είναι ενδεικτικό: άλλοι ετεροπροσδιορίζονται από τους συριζαίους και τους φιλελέδες που την θεωρούν σοσιαλιστική (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας), και πάνε στο άλλο άκρο βγάζοντας τον μαδούρο τσίπρα, αγνοώντας ή διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα κτλ, και άλλοι αποφασίζουν ότι πρέπει να υπάρξει και τρίτος δρόμος που να καταλήγει σε κάποιον sui generis ημισοσιαλιστικό χαρακτήρα της χώρας κτλ. Οι αναλύσεις του κόμματος (κι η πραγματικότητα η ίδια φυσικά), είναι εντελώς διαφορετικές, κι έτσι ο καθένας από τους παραπάνω καταλαβαίνει ό,τι θέλει, άλλοι τις κατακρεουργούν για να θεωρήσουν ότι ταυτίζονται πλήρως με την δική τους αναλυσάρα, κι οι άλλοι για να βγάλουν το κκε φιλονατοϊκό κτλ.

@ΟΧΕΠ: Δυστυχώς το counterpunch, το RT, το sputnik και το zerohedge είναι οι καλές περιπτώσεις. Έχουν θεωρηθεί βάση ανάλυσης και πράγματα από πολύ πιο περίεργες πηγές, alt-right και παρακάτω. Εδώ ένας από τους ατσάλινους έβριζε τον Ολάντ επειδή ο τελευταίος έκραζε τον Τραμπ...

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Πόσους έχω ακούσει πως ψηφίζουν ΚΚΕ;
Με τόσα κουκιά, πρώτο κόμμα με αυτοδυναμία θα ήταν το ΚΚΕ. Αν η κριτική από τα δεξιά «χωλαίνει», υπάρχει η άλλη η «υπεραριστερή»

@?(υπογραφη)4:12 μ.μ.
Αυτά που λέει ξεκάθαρα ο Παφίλης στο
https://www.thepressproject.gr/article/81351/O-Thanasis-Pafilis-sto-ThePressProject
Παφιλης. Λαϊκή εξουσία με το δικό μας κόκκινο νόμισμα
Μία ώρα από τον χρόνο σου. Περισσότερο ξεκάθαρα δεν γίνεται.Αν θες καταλαβαίνεις


@ Kabamarou
Με την ευκαιρία διάβασε και το σχόλιο μου.
Το «δεξιό» χέρι «κόβει» και το «αριστερό» «ράβει».
http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2017/04/blog-post_4.html?showComment=1491388149962#c8484543596733023020

Στα υπόλοιπα αυτό που γράφει ο zoot horn rollo - 3:29 μ.μ. Αφελείς δεν τους λες

Υ.Γ.Καλό το σχόλιο σου που σύνδεσες τον Γκάι Φοκς με το αποκριάτικο Χάλογουην και τα πιτσιρίκια σε άλλο ποστ.Μαθαίνουμε και κάτι

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΕΠ λες : Η καλύτερη υποστήριξη του σοσιαλισμού είναι η αναγνώριση του προβλήματος και όχι το γλείψιμο στους Κουβανούς, ΒΚορεάτες και Βιετναμέζους κομμουνιστές.

υπαρχει μια μικρη αλλα σημαντικοτατη διαφορα: και οι Κουβανοι, και οι ΒΚορεάτες και οι Βιετναμέζοι, παλευουν σε πραγματικες συνθηκες, με πραγματικους εχθρους και αντιμετωπiζουν πραγματικα προβληματα. Τωρα εάν ερχεται καποιος που δεν ευδοκίμησε να χτισει σοσιαλισμο και να κατακρινει αυτους που τουλαχιστον το παλευουν, είναι και λιγο τρελο.

Είναι σαν να ερχεται σε εμενα που ψηνω ψωμια από τα 16 μου, καποιος που εχει δει αρτοκλιβανους μονο σε φωτογραφια εγκυκλοπαιδειας και κρατοντας τις οδηγιες χρησεις να μου κανει μαθημα για το πώς θα τους λειτουργω σωστα. Δεν παει ετσι.

Ο σεβασμος μου για αυτους τους λαους που επιμενουν αντικαπιταλιστικα θεωρειται δεδομενη και ας μην ακολουθουν ακριβως ότι θεωρει το ΚΚΕ ορθο. Το θεμα είναι οι ελληνες κομμουνιστες να φτασουν στο σημειο που είναι αυτοι σε πραγματικες συνθηκες κι ας είναι και λαθος και όχι αυτοι να χασουν την εξουσια αλλα θεωρητικά να είναι ολοσωστοι. Με πιανεις;

βασιλης

zoot horn rollo είπε...

Ίσα-ισα που υπάρχει σεβασμός από το ΚΚΕ, ακριβώς για τους λόγους που αναφέρεις στην αρχή της δεύτερης παραγράφου σου Βασίλη. Ούτε κράζει, ούτε "γλύφει", ούτε ισοπεδώνει ιστορία και διαδρομές.
Κατά τ'άλλα θα βοηθήσεις;

Ανώνυμος είπε...

Δικό μου το ανυπόγραφο 5:56 μ.μ.
@βασιλης

Δεν λέω, λογικό το παράδειγμα με το φούρνο. Αλλά όταν ο άλλος σου λέει πως παράτησε την αρτοποιεία;
Π.χ. Οι Βιετναμέζοι το έχουν απεμπολήσει σχεδόν ημιεπίσημα. Διάβασα στον «Ρ» τις απόψεις τους από την πρόσφατη επίσκεψη του Μήτσου στο Βιετνάμ. Ακούγονται σχεδόν σαν σοσιαλδημοκράτες.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

βασίλη, θέλεις πράγματι να ψήνεις ψωμιά, η μήπως κοιτάς πως θα το γυρίσεις σε franchise του Βενέτη, τώρα, πούναι και της μόδας;
Αμα παρατάς την τέχνη, έχει δικαίωμα και ο άσχετος να σου κάνει το δάσκαλο.

Ανώνυμος είπε...

"Τωρα εάν ερχεται καποιος που δεν ευδοκίμησε να χτισει σοσιαλισμο και να κατακρινει αυτους που τουλαχιστον το παλευουν, είναι και λιγο τρελο."

Η τεχνητή διχοτόμηση του διεθνούς κομμουνιστικών κινήματος με βαση την γεωγραφία των στρατοπέδων είναι άστοχη και ανήκουστη για το κομμουνιστικό κίνημα. Ολα τα κκ με επαναστατική στρατηγική "τουλάχιστον το παλεύουν με τον σοσιαλισμό". Αλλωστε το να εχεις σωστή στρατηγική δεν αρκεί για να κατακτήσεις την εξουσία. Εμπεριέχονται και αντικειμενικοί παράγοντες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει τα κκ των καπιταλιστικών χωρών και οι αγωνιστές εργάτες να υπάρχουν και να τοποθετούνται πολιτικά μέχρι τότε.

Στην βάση αυτή δημιουργήθηκε η λενινιστική ΚΔ που καθοδηγούσε αναλογικά το διεθνές ΚΚ με αντιπροσωπεία από όλα τα κκ σοσιαλιστικών και καπιταλιστικών χωρών, χωρίς διακρίσεις τέτοιες. Σε αυτή την βάση έγινε και η διάλυση της ΚΔ (στο ότι τα ΚΚ των καπιταλιστικών χωρών έχουν αποκτήσει την εμπειρία να χαράσσουν αυτοτελή στρατηγική). Ουτε εσύ ούτε ο Αντώνης έχετε δικαίωμα να στερήσετε από τα κκ και τους αγωνιστές των καπιταλιστικών χωρών το να συμμετέχουν ενεργά στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα μαζί με ότι συμπεριλαμβάνει αυτό στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Στο μεταξύ το πιο προβληματικό με την λογική σου είναι ότι παρότι εμφανίζεσαι υπερασπιστής της Κούβας δεν επιχειρηματολογείς πραγματικά υπέρ αυτής, αντί αυτού απαντάς "σκάσε και κολύμπα γιατί δεν έχεις σοσιαλισμό". Ε αυτό όπως και να το κάνουμε είναι λιγάκι τρελό...

Ο.Χ.Ε.Π.

Ιστρολλικός είπε...

@Φάνης

Η σκέψη και μόνο ότι οι ατσάλινοι του τουίτερ διώκονται μου προκαλεί γέλιο. Τρώνε απλά το κράξιμο που τους αξίζει όταν κάνουν συντροφικές κριτικές του στυλ 'μαζέψτε τον χοντρό'. Η επιλογή λέξης βέβαια δεν είναι τυχαία. Η αντίληψη ότι το κράξιμο αποτελεί διωγμό συμβαδίζει πλήρως με την φαντασιοπληξία μερικών. Κάποτε θεωρούσαν εαυτούς κομισαρίους, τώρα 'διωκόμενους' από την κομματική ορθοδοξία των οπαδών που δεν καταλαβαίνουν οι καημένοι (Μπόνους ερώτηση: Ποια μεγάλη προσωπικότητα του Κομμουνιστικού Κινήματος είχε τεράστια ιδέα για τον εαυτό του και όταν οι αποψάρες του δεν επικράτησαν στο Κόμμα του το αποκύρηξε ως άσχετο και γραφειοκρατικό;)

Για να τελειώνουμε, όταν λέω ότι το συγκεκριμένο άτομο ήθελε να κάνει καριέρα, δεν εννοώ φυσικά οικονομικά. Εννοώ, όπως λέει και ο Σεχτάρ πιο πάνω, ότι όλοι λίγο πολύ έχουμε ένα τεράστιο Εγώ, απλά μερικοί το παίρνουν πολύ βαριά όταν ο υπολοιπος κόσμος δεν αναγνωρίζει τη μοναδικότητά τους.

Τώρα ως προς αυτά που λέγονται για ΛΔΚ, Κούβα κλπ, όποιος πιστεύει ότι το πρόταγμα του ΚΚΕ αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι 'ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΜΕ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ', υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Unknown είπε...

Έγραψα 4 απλά πράγματα, τα 3 πρώτα με βάση την εισήγηση της ΚΕ στο συνέδριο του ΚΚΕ.
Α. Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι λύση είναι η έξοδος από ευρώ/ΕΕ με ταυτόχρονη αλλαγή τάξης στην εξουσία.
Β. Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι με καπιταλισμό εντός ευρώ/ΕΕ η θέση των εργαζομένων θα χειροτερέψει.
Γ. Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι με καπιταλισμό εκτός ευρώ/ΕΕ η θέση των εργαζομένων θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο από ότι με καπιταλισμό εντός ευρώ/ΕΕ.
Δ. Η θέση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι με καπιταλισμό εντός ευρώ/ΕΕ η θέση των εργαζομένων θα χειροτερέψει (πρέπει να γίνουν θυσίες) αλλά εκτός ευρώ/ΕΕ τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα.

Δεν υπήρξε απάντηση ως προς τις θέσεις αλλά μόνο επίθεση στον εκφραστή τους. Εαν υπάρχουν επιχειρήματα εναντίον των σημείων Α,Β,Γ,Δ ας διατυπωθούν.

Ανώνυμος είπε...

@UR

Είσαι μεγάλος απατεώνας. Και εξηγούμαι:

Α. Το "ταυτόχρονη" το λες εσύ. Το ΚΚΕ στην εισήγηση στο 20ο Συνέδριο (ευτυχώς λέω εγώ) μιλάει για σύνδεση της πάλης για την αποδέσμευση με την πάλη για το σοσιαλισμό. Κοντολογίς, λέει ότι η σκοπιά από την οποία παλεύουμε για την αποδέσμευση είναι στον αντίποδα του αντιδραστικου αστικού "ευρωσκεπτικισμού". Το αν η αποδέσμευση θα προηγηθεί της επανάστασης ή θα γίνει ταυτόχρονα μ'αυτήν, μόνο ο μάντης Κάλχας μπορεί να το προβλέψει. Σημασία έχει ότι μόνο ένα κίνημα που πολιτικοποιείται σε τέτοια κατεύθυνση μπορεί να επιβάλλει την αποδέσμευση από όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Διαφωνείς;

Β. Σωστά. Διαφωνείς;

Γ. Το "περισσότερο", επίσης είναι δική σου επινόηση. Το ντοκουμέντο λέει ότι ΚΑΙ σε αυτή την περίπτωση η θέση των εργαζομένων θα χειροτερέψει. Ειδικά τις ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ μπορεί να χειροτερέψει ΑΠΟΤΟΜΑ κι εκεί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με όρους κινήματος μια σειρά άμεσα ζητήματα επιβίωσης, αντί να αφεθούν στο να τα "λύσει" το αστικό κράτος. Που είναι το πρόβλημα; Από πότε οι μ@@@κίες του κάθε Λαπαβίτσα ότι βγαίνοντας από το ευρώ θα λυθούν όλα μονομιάς - δηλαδή το καραμπινάτο ψέμα - δυναμώνει το κίνημα; Από πότε οι κομμουνιστές κάνουν πολιτική με το ψέμα;

Δ. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δε λένε ότι μέσα στο ευρώ η θέση των εργαζομένων θα χειροτερέψει. Λένε ότι οι αρχικές θυσίες θα φέρουν τις αυριανές καλύτερες ημέρες. Και το ψέμα και η στρεψοδικία, έχουν τα όριά τους.

Το ερώτημά μου παραμένει: καλά ο προβοκάτορας UR. Οι υπόλοιποι, γιατί δεν του απαντάτε ενιαία, αλλά με τον τρόπο σας ορισμένοι (για τον Άναυδο τα έχω ήδη πει σε άλλο thread, αλλά βλέπω το'χουν κι άλλοι το κουσούρι) του δίνετε δικαίωμα να συνεχίσει την ψευδολογία του;

Γράκχος

Unknown είπε...

@Γράκχος

Α. Η εισήγηση λέει «Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να επιλέξει ο ίδιος -με τη θέληση και τη δράση του- την έξοδο από την ΕΕ, να βάλει αυτό τον στόχο στην προμετωπίδα των συνθημάτων του, να οργανώσει την πάλη του με τέτοιο τρόπο ώστε να διεκδικήσει ταυτόχρονα τα "κλειδιά" της οικονομίας και το πέρασμα της εξουσίας στα δικά του χέρια.»

Γ. Το περισσότερο δεν λέγεται άμεσα αλλά όταν σου λέει ότι στη μία περίπτωση θα έχουμε συνέχιση της παρούσας πορείας (μείωση μισθών, εργασιακών δικαιωμάτων) και στην άλλη ραγδαία απώλεια αγοραστικής δύναμης, έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, είναι προφανές πότε είναι χειρότερα.

Δ. Εδώ έχεις δίκιο, χρειάζεται η διευκρίνηση ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ λένε ότι θα χειροτερεύσει η θέση των εργαζομένων μόνο βραχυπρόθεσμα.

Υ.Γ: Οι περισσότεροι αν δεν πετάξουν και ένα προσωπικό χαρακτηρισμό στο διάλογο, δεν αντέχουν.

Ανώνυμος είπε...

Απόσπασμα από τη θέση του Κόμματος:
«Από τη μετάβαση, είτε σ’ ένα "διπλό νόμισμα" (ένα για την εσωτερική κυκλοφορία και ένα για τις διεθνείς συναλλαγές) και -στη συνέχεια- σ’ ένα αμιγώς εθνικό νόμισμα είτε στη σύνδεση με οποιαδήποτε μορφή με νόμισμα άλλης ισχυρής καπιταλιστικής δύναμης, μεγάλος χαμένος θα είναι και πάλι ο λαός, κάτι που ισχύει φυσικά και στην περίπτωση της υπογραφής μιας νέας δανειακής Συμφωνίας-Μνημονίου με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.»

Από τη φράση «κάτι που ισχύει φυσικά και στην περίπτωση...» γίνεται εμφανές αυτό που λέει το κόμμα εδώ και χρόνια. Δε γουστάρουμε να μετράμε τη φτώχεια μας ΟΥΤΕ με ευρωμνημόνια ΟΥΤΕ με δραχμο-υποτίμηση. Δεν βλέπω εγώ πουθενά να γίνεται «επιλογή» ανάμεσα στο ένα ή το άλλο σενάριο ούτε να «διακρίνεται» κάτι ως χειρότερο κακό.
Η καπιταλιστική κρίση έχει ΠΟΛΥ συγκεκριμένες ανάγκες σήμερα και τα τελευταία 8 χρόνια. Υποτίμηση της τιμής της εργατικής δύναμης και απαξίωση κεφαλαίων. Όσο κυριαρχούν τα μονοπώλια κάτι τέτοιο θα γίνει που να χτυπάμε τον κώλο μας κάτω. Στην καλύτερη περίπτωση να μπουν εμπόδια από την εργατική τάξη τα οποία μόνο εφήμερα μπορούν να θεωρηθούν. (βλέπουμε πλέον ότι η παραμικρή κατάκτηση με το ζόρι κρατάει μερικούς μήνες αν και όπου υπάρχει και δεν θέλω να επεκταθώ με παραδείγματα)

Τώρα ΟΝΤΩΣ υπάρχει μια ποιοτική διαφορά. Η ήδη γνωστή θέση του κόμματος στο συνέδριο εξειδικεύτηκε και έγινε πιο αναλυτική. Από τη μία οι επιπτώσεις των μνημονίων με την αξιολόγηση, τα αντιλαικά μέτρα, τη συνεχιζόμενη υποτίμηση τις εργατικής δύναμης, οι συνεχείς περικοπές σε συντάξεις κτλ και από την άλλη οι επιπτώσεις εθνικού ή διπλού νομίσματος, όπως υποτίμηση, αισχροκέρδεια, ανατιμήσεις κτλ. Συνολικά 4 γραμμές σε σύνολο 40+ σελίδων αφορούν στις επιπτώσεις για την εργατική τάξη και το λαό στην περίπτωση εθνικού ή διπλού νομίσματος. Εγώ λοιπόν έχω να πω ότι τα πιθανά σενάρια που μας αφορούν εκφράζονται ΑΝΙΣΟΜΕΡΩΣ στην εισήγηση και μάλιστα με δραματικά περισσότερο βάρος υπέρ του σεναρίου παραμονής σε ΕΕ και Ευρωζώνη (αυτό φυσικά το αντιλαμβάνεται κανείς άμα διαβάσει το ΣΥΝΟΛΟ των θέσεων και δεν αρχίσει την κοπτοραπτική). Και πολύ ορθά γίνεται έτσι αφού η εκτίμηση για την επιλογή του ευρωμνημόνιου παραμένει κυρίαρχη επιλογή από το αστικό στρατόπεδο.

Αλλά και πάλι θα σου πει ο περίεργος (γιατί τον προβοκάτορα απλά τον φτύνω και δεν ασχολούμαι) γιατί να μπει στον κόπο να περιγράψει ένα τέτοιο σενάριο έστω και με 4 γραμμές;
Ο Ν. Καραθανασόπουλος εξήγησε σε συνέντευξη ότι το ζήτημα πλέον επανέρχεται στην επικαιρότητα. Σενάρια τέτοια μπαίνουν στο τραπέζι και οφείλουμε να προετοιμαστούμε αλλά και να προστατευτούμε απέναντι σε αυτά. Δεν είναι απλά μια «λέξη» αυτό. Ο γραμματέας μίλησε για σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις σε κάθε περίπτωση. Όσο άλλοι λοιπόν θα πανηγυρίζουν και άλλοι θα κλαίνε το ΚΚΕ θα δουλεύει για το λαό, όπως κάνει πάντα. Μπορεί μια τέτοια περίπτωση να έχει σύνθετες απαιτήσεις όμως και ΣΗΜΕΡΑ η ανάγκη της αλληλεγγύης είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Μεγάλο βάρος δόθηκε για παράδειγμα στο θέμα των λαικών επιτροπών, των δράσεων με μετανάστες, πρόσφυγες, ανέργους κτλ.

Και φτάνω στο βασικότερο. Το συνέδριο συνολικά όπως τόνισε η Λ. Ράζου είχε βασικό στόχο να προετοιμάσει το Λαό απέναντι σε ΚΑΘΕ ενδεχόμενο. Είτε αυτό λέγεται νέα αντιλαικά μέτρα, είτε λέγεται αλλαγή νομίσματος, είτε λέγεται αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, είτε λέγεται πίεση εκ νέου για «συμμαχίες», είτε λέγεται ιμπεριαλιστικός πόλεμος, είτε λέγεται έξοδος από την ΕΕ, είτε λέγεται εκλογές ή φούφουτος. Αρκεί να δει κανείς τη δομή της εισήγησης για να καταλάβει αυτή τη βασική πλευρά.


(...)

Ανώνυμος είπε...

Γιατί τώρα θα ρωτήσει κανείς, ξαφνικά, μαζεύτηκαν τόσοι περίεργοι; (είπαμε τους προβοκάτορες τους φτύνω) Πρώτον γιατί βγήκαν στη γύρα οι προβοκάτορες, οι μονταζιέρες, οι γυρολόγοι κτλ. Δεύτερον γιατί σαν λαός ζούμε 7 χρόνια σε καθεστώς μνημονίων και καπιταλιστικής κρίσης. Οι συνεχής περικοπές και η διαρκώς αυξανόμενη φτώχεια έχουν γίνει δεύτερη φύση μας. Προσωπικά έχω σιχαθεί να παρακολουθώ την επικαιρότητα γιατί νιώθω ότι ζω στη μέρα της μαρμόττας.
-Μπήκε ο Τσακαλώτος, βγήκε ο Τσακαλώτος
-Πήγε στο eurogroup, βγήκε από το eurogroup.
-Ανοίγει η αξιολόγηση, κλείνει η αξιολόγηση.
-Μέτρα, μέτρα, μέτρα. Δυστυχία, θάνατος, προσφυγιά.

Κακά τα ψέμματα έχει γίνει ρουτίνα για πολλούς. Σε σημείο που η μείωση του εισοδήματος, η απόλυση κτλ να αντιμετωπίζονται με ένα «άειιι μωρέ και τι περίμενες δηλαδής...».

Έτσι η παραμικρή αναφορά σε κάτι διαφορετικό φαντάζει ΣΟΚ!
-Ώχου και τι θα πάθουμε τώρα δηλαδή!; Θα είμαστε φτωχοί, άνεργοι, πεινασμένοι με τα παιδιά μας στα 4 σημεία του ορίζοντα!!!!;;;

(...)

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σύντομα για την ΕΕ (όχι ότι θέλω να υποτιμήσω αλλά έχω γράψει πολλά και το πήρα γραμμή αργά). Η θέση είναι μία και είναι κρύσταλλο.
«Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να επιλέξει ο ίδιος -με τη θέληση και τη δράση του- την έξοδο από την ΕΕ, να βάλει αυτό τον στόχο στην προμετωπίδα των συνθημάτων του, να οργανώσει την πάλη του με τέτοιο τρόπο ώστε να διεκδικήσει ταυτόχρονα τα "κλειδιά" της οικονομίας και το πέρασμα της εξουσίας στα δικά του χέρια.»
-"Ταυτόχρονα". Άρα ο στόχος της εξόδου δεν μπορεί να παρουσιάζεται αυτοτελώς ως ένα σκαλοπάτι ούτε καν με σχετική αυτοτέλεια (τώρα βγαίνουμε αύριο κατάληψη της πολιτικής εξουσίας). Το ταυτόχρονα φυσικά δεν σημαίνει ότι 25 Οκτώβρη μπαίνουμε στα ανάκτορα και τη στιγμή που περνάμε τις πύλες υπογράφουμε το διάταγμα της εξόδου. Είναι πολιτικός όρος και όχι χρονικός προσδιορισμός Μπορεί να γίνει «μετά», μπορεί να γίνει «πριν», μπορεί όταν έρθει εκείνη η ώρα να μην υπάρχει καν ως στόχος γιατί η αστική τάξη μας έβαλε σε ένα άλλο ιμπεριαλιστικό οργανισμό οπότε αλλάζει το σύνθημα ως φράση και μένει η ουσία. Το θέμα είναι ότι τους ΟΡΟΥΣ θα τους βάλει η ε.τ και οι σύμμαχοί της.
-"Θέληση και ΔΡΑΣΗ, οργάνωση με τέτοιο τρόπο". Εδώ είναι κατ' εμέ το ζουμί και τα υπόλοιπα "να 'χαμε να λέγαμε και να 'χαμε να πούμε". Δεν αρκεί λοιπόν απλά να το λέμε. Δεν αρκεί απλά να το θέλουμε. Δεν αρκεί να μπαίνει ο όρος αποδέσμευση με εργατική εξουσία σε ένα πλαίσιο και να λέμε οκ. Φροντίζουμε! Προετοιμάζουμε. Οργανώνουμε. Πράττουμε ανάλογα. Και όλα αυτά από ΤΩΡΑ! Δύσκολα ζητήματα να γίνουν κατανοητά σε πραχτικό επίπεδο αλλά αναγκαία.

Α.Κ

ΥΓ: Επειδή κοντεύει ξημέρωμα δεν ξέρω τι αίσθηση βγάζει το κείμενό μου. Περιμένω προσωπικά και την πολιτική απόφαση αλλά έως τώρα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το συνέδριο (προσυνεδριακός, εισήγηση, τοποθετήσεις, τελική αποτίμηση). Σε μένα βγάζει ετοιμότητα, ελπίδα και σιγουριά. Τα ντοκουμέντα έχουν πολύ ζουμί και δεν πρέπει να προσπεραστούν επιπόλαια. Από την αποτίμηση προκύπτει ακόμα περισσότερο ζουμί για τη συνέχεια. Φάνηκε ότι το κόμμα αντιμετώπισε τη διαδικασία με διάθεση για πολύ δουλειά και επικεντρώθηκε εκεί που έπρεπε.
ΥΓ2: Ακριβώς λόγω του παραπάνω προτρέπω να μην χαθούμε στη θάλασσα της προβοκάτσιας. Όπως λέει και το ρητό που έλεγε χτες ο Μπογιόπουλος. "Δε θα ρίχνει ένας τρελός την πέτρα στο πηγάδι και θα τρέχουν 100 γνωστικοί να τη μαζέψουνε κάθε φορά".

zoot horn rollo είπε...

Το "δικαίωμα" μόνος του το παίρνει. Ασχέτως του ενιαίου ή όχι των απαντήσεων, αν κάνει πως δε ξέρει να διαβάζει ή πως δε καταλαβαίνει, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια.
Δε θα αλλάξει γνώμη από κάποια ενιαία και περιεκτική απάντηση, ούτε τον ενδιαφέρει ο διάλογος, δεν είναι αυτό το μέλημά του.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Α.Κ. δεν ξέρω για τους άλλους, για μένα πάντως το σχόλιό σου καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τους άξονες των επόμενων σημειωμάτων.